Anja Osterman in Benjamin Savšek najboljša športnika KZS v sezoni 2022

0
491

Kajakaška zveza Slovenije je na tradicionalni prireditvi Kajakaš leta podelila nagrade in priznanja tistim, ki so s svojimi dosežki na mednarodnih tekmovanjih navduševali v sezoni 2022. Glavni nagradi za najboljšo športnico in športnika leta KZS sta prejela sprinterka na mirnih vodah Anja Osterman in slalomist na divjih vodah Benjamin Savšek.

Za tekmovalkami in tekmovalci Kajakaške zveze Slovenije je še ena izjemna sezona, v kateri so slovenski predstavniki kolajne osvojili na prav vsakem velikem mednarodnem tekmovanju v letošnjem letu, ki so se ga udeležili, kar se ni zgodilo še nikoli doslej. Blesteli so člani, mlajši člani in mladinci, tako na mirnih kot divjih vodah.

V sezoni 2022 je kolajne na evropskih in svetovnih prvenstvih v konkurenci članov, mlajših članov in mladincev v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah in na tekmah svetovnega pokala osvojilo kar 33 različnih tekmovalk in tekmovalcev.

Zato je bil izbor najboljših znova vse prej kot enostaven. V konkurenci športnic se je naziva športnice leta veselila sprinterka na mirnih vodah Anja Osterman. 29-letna Primorka je na članskem svetovnem prvenstvu v Kanadi osvojila srebrno kolajno na 200 metrov, na evropskem prvenstvu v Münchnu, ki je potekalo v okviru EP več športov, pa je bila druga na 200 metrov in tretja na 500 metrov. Poleg tega je osvojila še dve zlati in srebrno medaljo na tekmah svetovnega pokala, pa tudi prvo mesto na superpokalu v ZDA.

V moški konkurenci je naziv športnika leta KZS obdržal Benjamin Savšek. Lani si je nagrado prislužil z naslovom olimpijskega prvaka, letos pa z osvojeno zlato kolajno na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu in ekipnim zlatom na svetovnem prvenstvu v Augsburgu. Poleg tega je letos še trikrat stal na stopničkah svetovnega pokala.

Anja je hkrati postala najboljša tekmovalka na mirnih vodah, Beni pa najboljši tekmovalec na divjih vodah.

Najboljša tekmovalka na divjih vodah je Eva Terčelj, srebrna z ekipne tekme svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah ter tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala v ekstremnem slalomu. Najboljši tekmovalec na mirnih vodah je postal Jošt Zakrajšek, ki je na svetovnih pokalih na 5000-metrski razdalji osvojil dve kolajni.

Najboljši mladinec leta je Žiga Lin Hočevar, ki je v svoji premierni sezoni, ko je lahko nastopil v mladinski konkurenci, osvojil dve zlati in dve srebrni kolajni na EP za mladince in mlajše člane na Češkem, ob tem pa še bron v ekipni tekmi kanuistov do 23 let na SP za mladince in mlajše člane v Italiji.

Naziva najboljše mladinke leta se je razveselila Naja Pinterič, ki je postala evropska mladinska podprvakinja v ekstremnem slalomu, ki bo leta 2024 prvič del olimpijskega programa.

Najboljši trener leta je Simon Hočevar, ki je do kolajn popeljal svojega sina Žiga Lina, pa tudi hči Evo Alino, ki se je letos razveselila naslova evropske prvakinje do 23 let v ekstremnem slalomu in bila del srebrne ekipe kajakašic na članskem svetovnem prvenstvu v Nemčiji.

Kako močna je konkurenca v Sloveniji, pove podatek, da so tokrat žal brez glavne nagrade, ki jo lahko prejme le po en v kategoriji, ostali spustaš Nejc Žnidarčič, ki je junija priveslal do rekordnega šestega naslova svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah, Ajda Novak, bronasta s članskega EP v ekstremnem slalomu, pa mladi sprinter na mirnih vodah Matevž Manfreda, ki je osvojil srebro na mladinskem svetovnem prvenstvu in dva brona na mladinskem evropskem prvenstvu, Mia Medved, bronasta sprinterka z EP za mlajše člane v Beogradu, Eva Alina Hočevar, evropska prvakinja do 23 let v ekstremnem slalomu, Tjaš Til Kupsch, dvakratni evropski mladinski prvak v spustu na divjih vodah …

Vsi prej omenjeni so prejeli posebna priznanja za vrhunske dosežke in osvojene kolajne v letu 2022, poleg njih pa tudi ostali dobitniki kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih ter na tekmah svetovnega pokala: Luka Božič, Peter Kauzer, Anže Berčič, Špela Ponomarenko Janić, Martin Srabotnik, Vid Kuder Marušič, Ana Šteblaj, Anže Urankar, Tim Novak, Blaž Cof, Nejc Polenčič, Juš Javornik, Martin Gale, Nejc Gradišek, Živa Jančar, Nika Ozimc, Atej Zobec Urbančič, Rene Jeklin, Aljaž Marko Golob, Klemen Breznik in Jon Šenk.

NAGRAJENCI 2022

Športnica leta Kajakaške zveze Slovenije in najboljša tekmovalka na mirnih vodah: Anja Osterman

Športnik leta Kajakaške zveze Slovenije in najboljši tekmovalec na divjih vodah: Benjamin Savšek

Najboljši tekmovalec na mirnih vodah:  Jošt Zakrajšek 

Najboljša tekmovalka na divjih vodah:  Eva Terčelj 

Najboljši mladinec: Žiga Lin Hočevar 

Najboljša mladinka: Naja Pinterič 

Najboljši trener: Simon Hočevar