Anja Osterman in Dejan Fabčič v A finalu, Zakrajšek v B finalu EP na Češkem.

0
551

Sprinterji na mirnih vodah so opravili s prvim tekmovalnim dnem evropskega prvenstva na Češkem. Petek je bil v znamenju kvalifikacij in polfinal na 1000 in 500 metrov. Sobotna nastopa v finalu A sta si priveslala kajakašica Anja Osterman, ki bo nastopila na 1000-metrski razdalji, ter kajakaš Dejan Fabčič, ki ga čaka finalni nastop v parakajaku na 200 metrov. Kajakašu Joštu Zakrajšku se je finale A izmuznil za las, tako da bo veslal v finalu B. Kajakaški dvojec Alan Apollonio – Simon Blažević je obstal v polfinalu na 1000 metrov, pa tudi v polfinalu na 500m. Ostermanova si je ob koncu prvega dne prvenstva zagotovila še finale B na 500 metrov.

Za najboljša dosežka petkovih kvalifikacij in polfinal evropskega prvenstva v Račicah sta poskrbela kajakašica Anja Osterman in parakajakaš Dejan Fabčič. Ostermanova je imela kar naporen dan, saj je v jutranjih kvalifikacijah najprej nastopila na 1000-metrski razdalji, kjer je dosegla četrti čas svoje skupine in si tako brez težav zagotovila napredovanje v polfinale. Le malo je manjkalo, pa bi ji uspel še večji podvig, saj je le za eno mesto zgrešila neposredno uvrstitev v finale A na tej razdalji. Kvalifikacijam na 1000 metrov so kmalu sledile še tiste na pol krajši razdalji. Na 500 metrov je bila v svoji skupini druga in si zagotovila še drugo polfinale.

V popoldanskem delu tekmovanja je Anja Osterman odločno nastopila na 1000-metrski razdalji, kjer je v polfinalu od nje bolje veslala le Čehinja Anna Kožiškova. Primorska kajakašica si je z drugim mestom zagotovila svoj prvi nastop v finalu A na članskih evropskih prvenstvih. Na 500-metrski razdalji je nato v polfinalni skupini zasedla osmo mesto, kar je zadostovalo za preboj v finale B ter boj za uvrstitev med 10. in 18. mestom. Na lanskem EP je bila na tej razdalji 14. »Po jutranjih kvalifikacijah na 1000 metrov, kjer sem bila četrta, sem videla, da finale A ni nedosegljiv, če se zelo potrudim. Dodatno motivacijo pa sem potem dobila še z 2. mestom v kvalifikacijah na 500 metrov. V polfinalu na 1000 metrov sem zbrano veslala od starta do cilja. Kajak je res lepo tekel, zavesljaji so bili dolgi, cel čas sem bila 2. ali 3., tako da sem hitrost kajaka poskušala obdržati do cilja, kar mi je tudi uspelo. Super zadovoljna sem in vesela z uvrstitvijo v finale. Za polfinale na 500 metrov, ki je bil le dobro uro po tistem na 1000 metrov, mi je že kar primanjkovalo moči, ampak sem zadovoljna tudi z B finalom,« je po uspešnem dnevu dejala Ostermanova.

S svojim nastopom je bil zelo zadovoljen tudi parakajakaš Dejan Fabčič. V svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov je moral premoč priznati le Rusu Viktorju Potaninu in Italijanu Federicu Mancarelli, ki pa so ga nato diskvalificirali, tako da je slovenski reprezentant napredoval in zasedel drugo mesto. S tem si je tudi priveslal neposredno uvrstitev v finale, kjer bo lovil svoj najboljši dosežek na parakajakaških prvenstvih. »Predtekmovanje je za mano in sem zelo zadovoljen, saj sem se z drugim časom neposredno uvrstil v finale, ki bo v soboto popoldne. Zadovoljen sem tudi z veslanjem, saj sem v veliki meri naredil to, kar sva se z Nino (Nino Mozetič, op.p.) dogovorila in trenirala. Z optimizmom zrem v jutrišnji finale,« veselja ni skrival Fabčič.

Malo manj je bil zadovoljen kajakaš Jošt Zakrajšek, ki je na Češko pripotoval z dobrimi občutki in velikimi željami, a mu je za nastop v finalu A na 1000 metrov zmanjkalo nekaj sreče. Že v kvalifikacijah je nastopil v močni skupini. Tam je zasedel tretje mesto, zaostal pa le za dobitnikoma kolajn z največjih tekmovanj Nemcem Maxom Hoffom in Portugalcem Fernandom Pimento. Kvalifikacijska uvrstitev ga je peljala v polfinale, kjer pa je nato zasedel četrto mesto. Nastop v finalu A se mu je tako izmuznil za eno mesto. Zaostal je za Francozom Cyrillom Carrejem, Romunom Constantiom Mironescujem in Srbom Dejanom Pajićem.

Podobno kot Anja Osterman sta se na 1000- in 500-metrski razdalji pomerila tudi Alan Apollonio in Simon Blažević. Pred nastopom sta imela nekaj nevšečnosti, saj se je Alan Apollonio spopadel z zdravstvenimi težavami, imel je tudi povišano telesno temperaturo, zaradi katere ni bil v najboljši formi. V dopoldanskih kvalifikacijah na 1000 metrov sta dosegla šesti čas svoje kvalifikacijske skupine in si zagotovila napredovanje v polfinale. Temu nastopu so sledile še kvalifikacije na 500 metrov, kjer pa sta nastopila taktično. Zaradi polfinala na 1000 metrov, ki ju je čakal dobro uro po tem, nista veslala na vso moč, tako da sta ciljno linijo v kvalifikacijah prečkala kot osmi kajakaški dvojec te skupine. Žal se jima polfinalni nastop na 1000-metrski razdalji ni izšel povsem po željah. Tudi tu sta bila osma, tako da sta na tej razdalji zaključila s svojimi nastopi. V povsem zadnji tekmi dneva, polfinalu na 500 metrov, sta zasedla peto mesto in prav tako zaključila s tekmovanjem.

V soboto bodo dopoldne na programu finala A in B na 1000 metrov (z nastopoma Anje Osterman in Jošta Zakrajška), popoldne pa bodo sledile še kvalifikacije in polfinala na 200 metrov, v katerih bo veslala edina slovenska predstavnica na Češkem. V nedeljo bo Anja Osterman veslala še v finalu B na 500 metrov, Jošt Zakrajšek pa na 5000-metrski preizkušnji, s katero se bo prvenstvo tudi zaključilo. 

 

Video prenos: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10600129320-kanoistika/21525400027-me-2015-racice

Rezultati v živo: http://europecanoeevents.com/live-results/time-table