Anja Osterman in Jošt Zakrajšek do polfinala svetovnega prvenstva na Portugalskem.

0
593

Sprinterja na mirnih vodah Anja Osterman in Jošt Zakrajšek sta uspešno preskočila uvodno oviro svetovnega prvenstva, ki ta teden poteka v portugalskem Montemor-o-Velhu. Oba sta iz današnjih kvalifikacij napredovala v polfinale. Anja Osterman je bila v kvalifikacijski skupini kajakašic na 500 metrov tretja, Jošt Zakrajšek pa je v cilj kvalifikacijske skupine na 1000 metrov priveslal kot šesti.

Na zadnji tekmi, na kateri je nastopila, je Anja Osterman osvojila kolajno. Ob koncu junija je namreč tekmovala na mediteranskih igrah in bila na 500 metrov tretja. Po tem so sledile priprave na vrhunec sezone – svetovno prvenstvo, ki poteka prav zdaj. “Lahko rečem, da rajši treniram kot tekmujem. Na tekmi sem zmeraj zelo živčna, predvsem dan pred tekmo težko spim. Lažje je osvajati kolajne kot se boriti za finale. Prejšnje leto sem se precej bolj veselila tekem kot letos. Ampak vidim, da si lahko dokažem, da zmorem tudi v K1. Ta vikend se bom potrudila kolikor se le da,” je povedala Ostermanova, o kvalifikacijskem nastopu pa dodala: “To je bila prva tekma po dveh mesecih. Mislim, da mi je šlo kar dobro. Držala sem svojo pozicijo in se uvrstila v jutrišnji polfinale. Jutri bo šlo zares in se bo treba boriti za prva tri mesta. Danes je bilo nekoliko lažje, ampak če bom dala vse od sebe, mislim, da se lahko uvrstim v finale.”

V kvalifikacijski skupini sta se pred Ostermanovo uvrstili Novozelandka Lisa Carrington in Švedinja Linnea Stensils. V skupni razvrstivi je imela Anja Osterman 13. čas kvalifikacij na 500 metrov.

Do polfinala je priveslal tudi Jošt Zakrajšek, ki je bil v svoji skupini šesti, prav toliko mest je tudi neposredno vodilo v naslednjo fazo tekmovanja iz posamezne kvalifikacijske skupine. Poleg šestih najhitrejših so si polfinale priveslali še najhitrejši trije tekmovalci po času izmed vseh skupin, ki so bili uvrščeni od sedmega do devetega mesta. “Taktika je bila, da se uvrstim naprej. Skupina je bila precej zahtevna, v njej so bili trije lanski finalisti, še nekaj drugih tekmovalcev. Predvsem je bilo pomembno, da preizkusim taktiko za polfinale. Bilo je prisotne kar precej začetne treme. Verjamem, da bo do sobote steklo,” je povedal Zakrajšek.

Nekdanji divjevodaš se je nastopa veselil: “Na teh tekmah je čakanje najtežji del, tako da komaj čakaš kvalifikacije in hkrati pritisk. Po eni strani so kvalifikacije najzahtevnejše, polfinale pa je tisti odločilen.”

V kvalifikacijski skupini, v kateri je veslal Zakrajšek, je bil najhitrejši Španec Roi Rodriguez, drugi je bil Nemec Max Rendschmidt, tretji pa Britanec Thomas Lusty. Jošt Zakrajšek je imel skupno 14. čas kvalifikacij. Polfinale kajakašev na 1000 metrov bo na sporedu v soboto.

V petek bomo tako spremljali le en slovenski nastop, in sicer Anjo Osterman v polfinalu na 500 metrov. V soboto sledi finale kajakašic na 500 metrov in kvalifikacije na 200 metrov, pa tudi polfinale in finale kajakašev na 1000 metrov.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/montemor-o-velho-2018/rankings-results

 

Anja Osterman – video izjava: https://www.youtube.com/watch?v=v4Al1FgBevY

 

Jošt Zakrajšek – video izjava: https://www.youtube.com/watch?v=S8jErrTc7-M&t=2s