Anja Osterman in Jošt Zakrajšek v boj za čim višje uvrstitve na SP v sprintu na mirnih vodah.

0
579

Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Bratislavi se je šele dobro zaključilo, že je pred nami nov velik kajakaški dogodek. V portugalskem Montemor-o-Velhu bo od srede do nedelje potekalo svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu. Slovenske barve bosta zastopala Anja Osterman in Jošt Zakrajšek.

Pred sprinterji na mirnih vodah je najpomembnejše tekmovanje letošnje sezone, slovenska ekipa pa bo maloštevilčna kot že nekaj let ne. V ženski konkurenci bo tekmovala le Anja Osterman, v moški pa samo Jošt Zakrajšek. 

Finalist letošnjega evropskega prvenstva v Beogradu Jošt Zakrajšek se že nekaj časa nahaja v Španiji, natančneje v Galiciji, kjer trenira v kajakaškem centru v Pontevedri. “Tu imam vse, da se lahko v miru pripravljam na prihajajoče svetovno prvenstvo. Pred tem sem kar precej časa preživel v Bohinju, kjer imam ob pomoči KKK Bohinj prav tako vse potrebne pogoje za trening. Omenjeni lokaciji sta tudi moji najljubši poletni destinaciji za trening. Treningi potekajo po načrtu. Med evropskim prvenstvom sem imel nesporazum z vodjo vrhunskega športa, kar je privedlo do še ene nenačrtovane izbirne tekme. Zaradi tega sva morala s trenerjem Pablom Saavedro Reinaldom spremeniti zastavljeni plan dela. Spopasti sva se morala tudi z logističnimi težavami, ker je bilo potrebno prestaviti načrtovane priprave v Španiji in kasneje še v Bohinju. Predvsem je bila težava v nastanitvi, saj imata tako Pontevedra kot Bohinj vrhunec turistične sezone v poletnih mesecih. Na koncu smo vse uredili, trener je tudi popravil program, tako da bom na svetovnem prvenstvu kar najbolje pripravljen,” je povedal Zakrajšek.  Na svetovnem prvenstvu ga čakajo nastopi na 1000- in 5000-metrski razdalji. 

V Bohinju se je pripravljala tudi kajakašica Anja Osterman, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v kajakaškem dvojcu skupaj s Špelo Ponomarenko Janić priveslala do kolajne. Tokrat jo čaka nastop v enojcu, in sicer na 200 in 500 metrov. Ostermanova se je v Bohinju pripravljala vse od junija, danes pa se je s trenerjem Stjepanom Janićem odpravila na Portugalsko, kjer se v sredo začenja svetovno prvenstvo. 

“Treningi so bili odlično zastavljeni in kar zahtevni, tako da sem v super formi za to svetovno prvenstvo,” optimizma ne skriva Ostermanova. Junija je na mediteranskih igrah osvojila kolajno, nato pa začela s pripravami na vrhunec sezone, ki sledi ta teden: “Mediteranske igre so bile četrta zaporedna tekma po svetovnih pokalih in evropskem prvenstvu, tako da smo nadaljevali ciklus treningov, da obdržim hitrost in moč.” In kakšna so pričakovanja pred prvenstvom? “Glede na to, da sem odlično pripravljena, imam temu primerno visoke cilje. Če bom veslala tako kot znam, uvrstitvi v finale tako na 200 kot 500 metrov ne bi smeli biti problematični. Vsi pa vemo, da je nato v finalu vse mogoče.”

Prvenstvo se bo začelo v sredo, že pred uradnim odprtjem bodo tekmovališče preizkusili parakajakaši. Prva slovenska nastopa bomo videli v četrtek, ko bo Anja Osterman veslala v kvalifikacijah na 500 metrov, Zakrajšek pa v kvalifikacijah na 1000 metrov. V petek sledi polfinale kajakašic na 500 metrov. V soboto so na sporedu polfinala in finala kajakašev na 1000 metrov, finale kajakašic na 500 metrov in kvalifikacije kajakašic na 200 metrov. V nedeljo sledijo še polfinala in finala kajakašic na 200 metrov ter preizkušnja na 5000 metrov.

 

 

SLOVENSKI NASTOPI

Četrtek, 23. 8. 2018 

Anja Osterman – kvalifikacije K1Ž 500m

Jošt Zakrajšek – kvalifikacije K1M 1000m

Petek, 24. 8. 2018 

Anja Osterman – polfinale K1Ž 500m

Sobota, 25. 8. 2018

Jošt Zakrajšek – polfinale, finale K1M 1000m

Anja Osterman – finale K1Ž 500m, kvalifikacije K1Ž 200m

Nedelja, 26. 8. 2018 

Anja Osterman – polfinale, finale K1Ž 200m

Jošt Zakrajšek – finale K1M 5000m

 

 

Uradna stran prvenstva: http://canoesprintportugal.com