Anja Osterman in Mia Medved za konec EP v Szegedu šesti

0
129

V Szegedu se je zaključilo evropsko prvenstvu v sprintu na mirnih vodah, kjer je slovenska ekipa dosegla nekaj izvrstnih uvrstitev, tudi srebrno kolajno naveze Osterman – Medved, ki je zablestela med kajakaškimi dvojci na 200 metrov. Zadnji dan prvenstva sta Mia Medved in Anja Osterman zasedli šesto mesto med dvojci na 500 metrov, na 5000 metrov pa sta tekmovala Ana Šteblaj in Jošt Zakrajšek.

Dan po velikem uspehu v finalu ženskih kajakaških dvojcev na 200 metrov in osvojeni srebrni kolajni sta Anja Osterman in Mia Medved poskrbeli za še eno uvrstitev med najboljše. V ženskem finalu dvojcev na 500-metrski razdalji sta namreč zasedli šesto mesto, s tremi sekundami in pol zaostanka za zmagovalno dvojico. Naslova evropskih prvakinj sta se razveselili Danki Emma Aastrand Jorgensen in Fredrerikke Matthiesen, ki sta progo preveslali v času 1:45.804. Drugi sta bili Poljakinji Justyna Iskrzycka in Katarzyna Kolodziejczyk (+0.107), tretji pa Madžarki Alida Gazso in Tamara Csipes, ki sta zaostali za 0,770 sekunde.

V popoldanskem delu sporeda smo videli še dva slovenska nastopa. Ana Šteblaj in Jošt Zakrajšek sta nastopila na 5000-metrski razdalji. Nobenemu se ni uspelo vmešati v boj za kolajne, saj sta že na samem startu zahtevne preizkušnje, ki je potekala v visokih temperaturah in pod žgočim soncem, zaostala za vodilno skupino in razlike v preostanku tekme nista več uspela nadoknaditi.

Ana Šteblaj je z dvema minutama in 23 sekudnami zaostanka v cilj prišla na začelju in osvojila šesto mesto. Zmage se je veselila Madžarka Emese Kohalmi (22:33.539), druga je bila Švedinja Melina Andersson, ki je zaostala za sekundo, tretja pa Norvežanka Maria Virik, ki je zaostala za dve sekundi.

V konkurenci kajakašev je Jošt Zakrajšek osvojil končno enajsto mesto, za zmagovalcem pa je zaostal za nekaj manj kot minuto in deset sekund. Naslova evropskega prvaka se je po tesnem boju veselil Portugalec Fernando Pimenta (20:26.749), pol sekunde za njim je ciljno linijo prečkal Madžar Adam Varga, tretji pa je bil Danec Mads Pedersen, ki je zaostal za 0,685 sekunde.

Slovenska ekipa je Madžarsko zapustila z dobrim izkupičkom: drugim mestom Anje Osterman in Mie Medved v dvojcu na 200 metrov, četrtim mestom Špele Ponomarenko Janić na 200 metrov, pa šestim mestom dvojca Medved – Osterman na 500 metrov, enako uvrstitvijo Anžeta Urankarja na 200 metrov, sedmim mestom dvojca Anže Urankar – Rok Šmit na 200 metrov …

Avgusta sprinterje na mirnih vodah čaka še nastop na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v neolimpijskih disciplinah, ki bo potekalo v Uzbekistanu.

Rezultati: https://timetable.europecanoeevents.com/index.php?gmt=2&gmt2=-120