Izjemen dan v Račicah – zlato Ostermanove ter brona Ponomarenko Janićeve in Zakrajška

0
336

V preteklih sezonah sta nas sprinterki na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman razvajali z uspehi v kajakaškem dvojcu, letos pa sta sezono odlično začeli v posamični konkurenci kajakašic. Sobotnemu srebru na 500 metrov je Anja Osterman danes dodala še zlato na 200 metrov, za piko na i pa si je bron na 200-metrski razdalji priveslala še Špela Ponomarenko Janić. Anja Osterman je postala prva slovenska sprinterka s posamično zmago na tekmah svetovnega pokala. Za zaključek izjemnega dne je do brona na 5000 metrov priveslal Jošt Zakrajšek.

Slovenski kajakašici Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta bili odlično razpoloženi na prvi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah, ki ta konec tedna poteka na Češkem. Še posebej Anja Osterman, ki je v dveh dneh prišla do zlata in srebra, s čimer je navdušila tudi novega predsednika mednarodne kajakaške zveze Nemca Thomasa Konietzka. Pred današnjo podelitvijo kolajn najhitrejšim kajakašicam na 200 metrov, kjer sta zlato in srebro osvojili naši športnici, je ugotavljal, da je Slovenija postala ženska sprinterska velesila.

Da si lahko obetamo še eno izvrstno tekmo, je bilo slutiti že po kvalifikacijah in polfinalu, saj se je Anja Osterman v finale uvrstila neposredno kot zmagovalka svoje kvalifikacijske skupine, Špela Ponomarenko Janić pa je imela najboljši čas polfinala, med najhitrejšimi pa je bila tudi v kvalifikacijah.

V finalu je Anja Osterman v cilj priveslala 25 stotink sekunde pred Poljakinjo Dominiko Putto, ki je kolajne na največjih tekmovanjih doslej osvajala večinoma v dvojcu in četvercu, na tretje mesto pa se je uvrstila Špela Ponomarenko Janić, ki je zaostala za 42 stotink.

S tem sta Primorki poskrbeli za nekaj mejnikov, saj je Slovenija v sprintu na mirnih vodah prvič v zgodovini osvojila dve kolajni v isti tekmi. Anja in Špela sta sicer bili vajeni skupnih zmagovalnih stopničk med kajakaškimi dvojci, tokrat pa sta si delali družbo še v posamični konkurenci. Anja Osterman je prišla do prve zmage na tekmah svetovnega pokala v karieri v posamični konkurenci ter druge posamične kolajne doslej. Postala pa je tudi prva Slovenka s posamično zmago na tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah.

Špela Ponomarenko Janić, ki je orala ledino slovenskega sprinta na mirnih vodah, je na svetovnih pokalih, evropskih in svetovnih prvenstvih osvajala posamične srebrne in bronaste kolajne, bila je tudi zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, a zlata posamična kolajna se ji je izmikala.

“Ko sem se oktobra odločila, da grem svojo pot, je bil moj največji podpornik – moj tati – najbolj skeptičen. Na momente me je prizadelo, zato sem bila odločena, da mu dokažem, da je to dobra pot. Ko je včeraj videl tekmo, je rekel: ‘Anja, to je nekaj čisto drugega. Pokazala si, da to zmoreš, samo tako naprej, kaj vse te še čaka.’ Meni je važno, da sem dokazala sebi, da to zmorem. Res nisem pričakovala, da bom sezono začela z drugim in prvim mestom. Če bo šlo tako naprej … Res sem navdušena, kakšno pomoč sem imela z vseh strani, še posebej pa ko vidim, kako je trener navdušen, mi je še toliko bolj pri srcu,” je vneto razlagala Anja.

V soboto je Anja zablestela na 500-metrski razdalji in zaostala le za olimpijsko prvakinjo Novozelandko Liso Carrington, v nedeljo pa je storila še korak dlje: “Bilo je malo manj stresno kot včeraj. Veliko bolj sem pod stresom za 500 metrov, kjer si rečem to boli, minuto petdeset bolečine, tu pa je le 39 sekund bolečine. Ko začne boleti, si že v cilju. Pred startom me ni bilo tako strah. Vedela sem, če veslam dobro, bo medalja tu, vedela pa sem tudi, da hitro lahko kaj zafrkneš in ostaneš brez medalje. Med vožnjo se sicer nisem počutila res odlično, ampak sem videla, da je moj čoln hitrejši od ostalih, poskušala sem to obdržati do cilja in uspelo je. Da bom zmagala, res nisem pričakovala. Super, res!”

Kako je bilo med tekmo? “Ko sem startala, sem gledala samo v cilj. Nisem se obremenjevala s sotekmovalkami. Ko sem prišla v cilj, sem videla, da je bila Špela zraven, tako da sem čutila, da je tudi ona dobila medaljo. Res sem vesela, da sva bili skupaj na stopničkah, na tretji in prvi, tako da je kot v starih časih v dvojcu.”

Nad dosežkom je bila navdušena tudi Špela Ponomarenko Janić, ki jo je uvrstitev na stopničke kar nekoliko presenetila. “Preden sem prišla sem, nisem vedela, kaj pričakovati, upala sem na kakšno finale. Iz tekme v tekmo sem se počutila boljše, tudi veslam vedno boljše. Mislim, da mi bo to pomagalo še za naslednji teden v Poznanju. Medalje res nisem pričakovala, saj sem šla na tekmo brez stresa, brez pričakovanj. Na koncu sem osvojila bronasto medaljo v sezoni, ki bo zelo kratka in posvečena drugim stvarem, predvsem izboljšavi sebe kot tekmovalke, da bom v naslednji sezoni še boljša. To je res odličen rezultat, res sem ponosna nase, da mi je to danes uspelo,” je povedala Špela, ki je na 200-metrski razdalji v preteklosti osvajala tako na svetovnih kot evropskih prvenstvih.

V popoldanskem delu tekmovalnega programa je veslal še Jošt Zakrajšek, ki je sledil reprezentančnima kolegicama in se tudi sam uvrstil na zmagovalne stopničke. Na 5000-metrski tekmi je sicer začel nekoliko slabše, a že pri drugem obratu je bil v skupini najhitrejših, ki je vse do cilja ni izpustil. Večino tekme je nato veslal v vodilni poziciji, medtem ko sta Portugalec Fernando Pimenta in Danec Thorbjorn Rask veslala tik za njim. V ciljnem sprintu  sta tekmovalca, ki imata v svoji vitrini številne kolajne z največjih tekmovanj, potegnila in se borila za prvo mesto, Zakrajšek pa je brez večjih težav zadržal pozicijo za uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Po bronasti kolajni je nekdanji divjevodaš povedal: “Res sem bil na začetku v ozadju, ampak danes sem ostal miren, do prvega obrata se je zelo lepo vse odpiralo. Ne da bi izgubljal energijo sem napredoval, preostanek tekme pa je bil presenetljvo enostaven. Predvsem sem gledal, da bi bila za zaključek čim manjša skupina, saj ne slovim po dobrem ciljnem sprintu. Sicer sem celo tekmo razmišljal, kako bi lahko na koncu pobegnil, sem pa hkrati tudi gledal, da veslam tako, da mi ne bi pobralo energije in da bi ostal do konca v igri za medaljo.”

Zmaga je odšla na Dansko, saj je v zadnjih metrih več moči našel Thorbjorn Rask, drugi pa je bil Portugalec Fernando Pimenta.

Karavana se sedaj seli na Poljsko, kje bo prihodnji konec tedna v Poznanju potekala druga tekma svetovnega pokala. “Tisti strah pred 500 metrov bo še vedno prisoten, kljub temu, da vem, kaj lahko pričakujem od sebe. Upam, da bom zvozila še en takšen vikend kot tu. Da dokažem sebi, da zmorem in da sem na dobri poti za naprej,” je pred prihodnjim tednom povedala Anja Osterman.

Rezultati: https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=67&gmt=2&gmt2=-120

Prenos: https://www.youtube.com/c/PlanetCanoe