Anže Berčič, Janoš Peterlin in Jure Meglič bodo veslali v polfinalu tekme v Španiji.

0
577

Na tretji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v La Seu d”Urgellu so preko kvalifikacij v polfinale napredovali kanuist Anže Berčič ter kajakaša Janoš Peterlin in Jure Meglič. Berčič si je napredovanje zagotovil s sedmim časom kvalifikacij, Peterlin je bil šestnajsti, Meglič pa 36.

Najboljši slovenski predstavnik prvega dne svetovnega pokala v Španiji je bil kanuist Anže Berčič, ki je zasedel sedmo mesto. Varovanec Andreja Nolimala je že v prvo postavil dober rezultat, tako da v drugi vožnji sploh ni nastopil, a bil še vseeno med najboljšimi kanuisti. »Zadnje čase mi ni pogosto uspevalo že s prvo vožnjo opraviti pogojev za polfinale, danes pa mi je le uspelo. Veslal sem kar dobro, tako da sem zadovoljen, saj sem napadal in se nisem le spuščal. Znova sem se vrnil k staremu veslanju, kakršnega sem kazal že lani in sem zelo zadovoljen. Upam, da bom tudi v prihodnje veslal tako, da bom napadal, predvsem pa si želim, da ne bi imel veliko dotikov,« je po tekmi povedal Anže Berčič. Blizu napredovanju je bil tudi njegov klubski kolega Jure Lenarčič, ki je na 31. mestu za polfinalom zaostal za dvajset stotink sekunde. Tretji slovenski predstavnik v tej kategoriji, Simon Hočevar, je bil 47., saj je v obeh kvalifikacijskih vožnjah prejel 50 kazenskih sekund.


Najboljša sta bila španska tekmovalca Ander Elosegui in Jordi Domenjo, tretje mesto pa si je priveslal Francoz Tony Estanguet.


Kvalifikacije kajakašev je slovenska ekipa končala s polovičnim uspehom. Napredovala sta Janoš Peterlin in Jure Meglič, medtem ko sta bila Martin Albreht in Dejan Kralj neuspešna. Slednji se je od lanske sezone posvečal le nastopom v kanuističnem dvojcu, tako da je od lanske tekme svetovnega pokala v Markkleebergu pa do danes v kajaku veslal le šestkrat. Na tej tekmi je izkoristil odsotnost Petra Kauzerja, tekmoval pa kar v izposojenem čolnu. Na koncu je bil 46. z dobrimi petimi sekundami in pol zaostanka za vodilnim tekmovalcem. Tekmovalci so bili sicer zelo izenačeni, saj je prvega in 40. tekmovalca, ki je kot zadnji napredoval v polfinale, ločilo le slabih pet sekund. »Do tega je prišlo zaradi precej odprte proge, na kateri ni bilo nobene težje kombinacije. Zato je prišlo do zelo majhnih razlik,« je razložil Janoš Peterlin. Klubski kolega Petra Kauzerja je bil najbolje uvrščeni slovenski kajakaš, na 16. mestu. »Nisem najbolj zadovoljen z vožnjama. V obeh sem šel previdno, nisem veliko tvegal, saj so bile to le kvalifikacije. Šteje le jutrišnji rezultat,« je še dodal Peterlin.


V polfinalu mu bo družbo delal tudi Jure Meglič, ki se je v sobotni del tekmovanja uvrstil s 36. časom kvalifikacij. »Proga je zelo odprta, tako da se vsaka malenkost zelo pozna. Še dobro, da sem se uvrstil v polfinale. Upam, da mi bo jutrišnja proga bolj ustrezala, saj se počutim dovolj močnega, da bi lahko napadel,« je povedal Meglič in nadaljeval: »Sekundo sem izgubil že v zgornjem delu, pa potem še sekundo na sredini, ko sem veslal preveč po protitoku namesto po toku, tako da to sta že dve sekundi, kar pomeni že skoraj razliko 30 mest. Danes je bila res “dirkalna” proga, upam, da bo jutri boljše.« Za 20 stotink sekunde je brez polfinalnega nastopa ostal tudi Martin Albreht, ki je bil 43.


Najboljši kajakaš v kvalifikacijah je bil Avstralec William Forsythe, drugi je bil Francoz Vivien Colober, tretji pa Čeh Vavrinec Hradilek.


V soboto kvalifikacije čakajo še kajakašice in dvojce, še pred tem pa se bodo najboljši kajakaši, kanuisti in kanuistke pomerili v polfinalih in finalih.