Benjamin Savšek drugi v Pragi in z vozovnico za Pariz

0
203

Drugi dan druge tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Pragi je slovenske barve v finalu zastopal Benjamin Savšek in na koncu zaostal le za Čehom Jirijem Prskavcem ter se veselil srebrne kolajne. To so za Benjamina Savška jubilejne 20. stopničke na tekmah za svetovni pokal. Hkrati si je v zahtevnih in stresnih internih kvalifikacijah zagotovil vozovnico za nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

37-letni ljubljanski kanuist Benjamin Savšek je na tekmi svetovnega pokala v Pragi priveslal do še enih zmagovalnih stopničk. V finalu kanuistov je bil namreč drugi, od njega je bil boljši le češki slalomist Jiri Prskavec. Domačemu favoritu se v petek v kajaku ni izšlo, ostal je celo brez finala, v sobotnem finalu kanuistov pa je s časom 86,32 stopil na najvišjo stopničko.

Benjamin Savšek je za Prskavcem zaostal za 82 stotink sekunde. Na tretje mesto je priveslal Francoz Nicolas Gestin. To je za Savška že osma kolajna na svetovnih pokalih v Pragi, tretja srebrna, sicer pa je na tej progi postal tudi evropski prvak in bil tretji na svetovnem prvenstvu. V karieri je Savšek s sobotnim srebrom osvojil že 20 kolajn na tekmah za svetovni pokal.

Tekmovanje na Vltavi pa je nosilo še večjo težo, saj je bilo zadnje v seriji internih tekmovanj za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Neusmiljena pravila mednarodne zveze namreč določajo, da lahko v posamezni disciplini državo zastopa največ en tekmovalec iz posamezne države, tako da sta se za edino mesto morala boriti Luka Božič, prvi s svetovne jakostne lestvice med kanuisti in lanski zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, in Benjamin Savšek, drugi z jakostne lestvice, lanskoletni svetovni prvak in branilec naslova olimpijskega prvaka iz Tokia. Po dosedanjih internih izbirnih tekmovanjih za uvrstitev v olimpijsko ekipo je bila razlika med Božičem in Savškom minimalna, tako da je vse slonelo na zadnji tekmi – svetovnem pokalu v Pragi.

Tu je Savšek uvrstitev v finale ujel z devetim časom kvalifikacij, Luka Božič pa je kvalifikacijski nastop sklenil na 15. mestu, tako da je postalo jasno, da je Ljubljančan tisti, ki si je v napetih, pa tudi stresnih bojih, priboril nastop na četrtih olimpijskih igrah.

Benjamin Savšek je bil po zaključku tekmovalnega dne v praški Troji zadovoljen: “Pot do olimpijskega mesta je bila dolga, od lanskega svetovnega prvenstva se je zavleko do zadnje tekme, ki je bila odločilna. Danes je bil pomemben dan. Pred polfinalom sem čutil pritisk, ko pa sem priveslal do finala, sem se bolj sprostil. Vesel sem, da se mi je uspelo uvrstiti na olimpijske igre, vesel pa sem tudi današnje vožnje v finalu.”

Dodal je še: “Za naju oba z Lukom je bilo to zelo naporno in težko, saj sva oba vrhunska kanuista. Pot je bila res zahtevna, stalno sva bila drug za drugim. Žal se na OI lahko uvrsti le en, kar je škoda, da je eden moral biti razočaran. Vesel sem, da bom nastopil na četrtih olimpijskih igrah in poskušal doseči še ene olimpijske sanje.”

Luka Božič na drugi strani je povedal: “Zavedal sem se, da je bila tekma nekaj več. Na koncu se je izteklo, kot se je. Nisem pričakoval, da bodo tako majhne razlike. Zelo malo sem zaostal za finalom. Naredil sem preveč majhnih napak skozi celotno progo in to me je stalo finala, kasneje pa tudi borbe za olimpijske igre. Razočaran sem.”

V kvalifikacijah kanuistov je nastopil tudi Žiga Lin Hočevar, letošnji evropski prvak in zmagovalec prve tekme za svetovni pokal. Tokrat mu je finale odnesel dotik zadnjih vrat, ki ga je na koncu uvrstil na 17. mesto: “Vsaka napaka šteje, zato ne zmaguje vedno isti, zato je tudi zanimivo in zato ljudje spremljajo šport. Danes se žal ni izšlo, vožnja je bila dobra, kar je pomembno, da nisem popustil pod pritiskom.”  

V kvalifikacijah kanuistk smo imeli tri predstavnice. Vse tri so žal ostale brez finala. Alja Kozorog je bila s časom 110,70 in dvema kazenskima sekundama 22., Lea Novak je imela še dotik več in je s časom 113.34 zasedla 24. mesto, Eva Alina Hočevar pa je po veliki napaki v prvem delu proge, kjer jo je odneslo iz linije in se je morala vračati, preizkušnjo končala kot 35. (127,43).

“Škoda, da nismo uspele odpeljati, saj smo vse tri sposobne več. V Pragi je zahtevna proga. Morda se mi je bilo težko prilagoditi, ko smo prišli iz Augsburga. Danes sem imela lepo vožnjo, žal pa nisem uspela tako pritiskati, da bi bila konkurenčna najboljšim,” je povedala Alja Kozorog.

V finalu kanuistk je za navdušenje poskrbela češka tekmovalka Gabriela Satkova (96,35), ki je bila 1,59 sekunde hitrejša od Avstralke Jessice Fox, Nemka in aktualna evropska prvakinja Andrea Herzog pa je bila tretja (+2,08).

Popoldne v Pragi sledijo še kvalifikacijske vožnje na čas v kajakaškem krosu. Slovenijo bodo zastopali Lea Novak in Naja Pinterič, Jakob Šavli, Tine Kancler in Žiga Lin Hočevar.

Rezultati in spletni prenos: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2024