Benjamin Savšek je v Nemčiji priveslal do naslova evropskega prvaka.

0
560

Kanuist Benjamin Savšek je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v nemškem Markkleebergu, priveslal do naslova prvaka. Odličen četrti je bil Luka Božič, Anže Berčič pa je zasedel 13. mesto. V konkurenci kajakašev je bil Peter Kauzer peti, Simon Brus pa deveti. Ekipa kajakašev je v popoldanskih moštvenih vožnjah prišla do šestega mesta, kanuisti – sicer branilci naslova prvakov – pa so bili deveti.

Benjamin Savšek nadaljuje s serijo zbiranja kolajn z največjih tekmovanj. Po bronu z evropskega prvenstva leta 2012, bronu s svetovnega prvenstva leta 2013 in srebru z lanskega svetovnega prvenstva je tokrat člansko prvenstvo končal še na najvišji stopnički. To je zanj druga posamična kolajna z evropskih prvenstev. Obe je osvojil v Nemčiji, saj je evropsko prvenstvo leta 2012 gostil Augsburg. »Kot kaže mi to podnebje ustreza. Dobro je, da sem bil na tej progi že spomladi in naredil nekaj treninga, tako da na prvenstvo nisem prišel brez podlage. Na evropsko prvenstvo sem se lahko dobro pripravil in se s progo spoznal že takrat,« je dejal novopečeni prvak.

Član tacenskega kluba je že v drugi kvalifikacijski vožnji postavil daleč najhitrejši čas in bil hitrejši tudi od vseh kajakašev, na vrhu pa je bil tudi po polfinalu. Čeprav je v odločilni vožnji naredil napako in prejel dve kazenski sekundi, je bil ta konec tedna na progi v bližini Leipziga tako suveren, da je kljub temu priveslal do zlata. To je tretja posamična zlata kolajna za slovenske slalomiste na evropskih prvenstvih, če pa zraven štejemo še ekipne, je to že osmo zlato. Leta 1996, v prvi izdaji članskega evropskega prvenstva, se je zlata veselil kanuist Simon Hočevar, leta 2010 pa je bil najboljši kajakaš Peter Kauzer.

»Res je super! Enkratno doživetje! Zadovoljen sem z vožnjo, oziroma z vsemi tremi, ki sem jih tu pokazal. V finalu sem sicer naredil dotik, tako da sem moral v spodnjem delu kar poganjati. Malo mi je že zmanjkovalo moči, ampak sem stisnil do konca in se je izplačalo. Vesel sem, da sem osvojil naslov evropskega prvaka, kar je enkratna popotnica za naprej. Kot kaže sem v dobri formi, a sem moral vseeno dobro dirkati in dati vse od sebe, da mi je uspelo postaviti tako dober čas. Vsekakor ni lahko. To formo bom poskušal ohraniti tudi naprej. Sicer se dogajajo napake, včasih so vzponi, včasih pa padci. Trudil se bom, da bo čim več vzponov in čim manj padcev. Po dotiku nisem več razmišljal o kolajni, ampak le o tem, da moram do konca pokazati maksimalno vožnjo. V mislih sem imel, da sem vsaka vrata poskušal odpeljati kar se da hitro. Končno sem zmagal, sicer na evropskem prvenstvu, s svetovnega prvenstva mi še manjka tista – najbolj sijoča kolajna. S svojo kariero in dosedanjimi uspehi sem zelo zadovoljen in to zgodbo bom poskušal graditi še naprej,« zadovoljstva ni skrival nasmejani Savšek.  

Odličen rezultat je dosegel tudi Luka Božič, ki ga je z mest, ki prinašajo kolajne pregnal šele reprezentančni kolega. Primorski kanuist, ki veliko pričakuje tudi od nastopa v dvojcu skupaj s Sašem Taljatom, je bil četrti. »Mislim, da je veliko tekmovalcev naredilo kar nekaj napak. Tudi jaz sem jih nekaj naredil v zgornjem delu, ampak v spodnjem delu sem dobro opravil s progo. To mi je prineslo četrto mesto, kar je zame še vedno vrhunska uvrstitev. Višje od četrtega mesta v kanuju nisem bil še na nobeni tekmi, razen na lanskem svetovnem pokalu v Tacnu. Mislim, da je to, še posebej pa moje vožnje, dobro za začetek sezone. Upam, da mi bo čoln tako tekel tudi v prihodnje in da bom pred svetovnim prvenstvom samo še napredoval,« je svoj nastop ocenil Božič.

Seveda je bil kljub četrtemu mestu zelo vesel uspeha Benjamina Savška: »Vesel sem za Benija in sem tudi navijal zanj. Skozi celo prvenstvo je kazal, da je razred zase, če je proga takšna, kot je bila na tem evropskem prvenstvu. Pokazal je, da je v odlični formi že na začetku sezone in mislim, da ga bo tudi letos težko premagati.«

V nedeljo pa Božiča čaka še nastop v kanuističnem dvojcu. S Sašem Taljatom sta bila na lanskem prvenstvu stare celine na Dunaju tretja. Pred zadnjim dejanjem tega prvenstva je povedal: »Zdaj sem šel že nekajkrat čez progo. S Sašem in Dejanom se bomo pogovorili in naredili plan za jutri, kako priti iz polfinala v finale. V finalu bo treba dirkati brez napak in hitro, kar se je pokazalo tudi danes.«

Žal je za uvrstitev v finale malce zmanjkalo Anžetu Berčiču, ki je v polfinalu zasedel 13. mesto. Usodne so bile predvsem kazenske sekunde, ki jih je bilo kar šest. Srebrno kolajno med kanuisti je osvojil Nemec Sideris Tasiadis, bron pa Slovak Matej Benuš.

V kajakaškem polfinalu sta veslala dva slovenska predstavnika, saj je Janoš Peterlin obstal v kvalifikacijah in le za mesto ostal brez vnovičnega nastopa. Tako Peter Kauzer kot Simon Brus sta napredovala v finale evropskega prvenstva, kjer je veslalo 15 kajakašev.

Povratnik po hudi poškodbi rame Peter Kauzer je bil takoj po prihodu v cilj precej jezen, a nekaj minut kasneje je že bolj trezno razmišljal o svojem dosežku. Hrastničan je prvenstvo končal na petem mestu: »Razočaran sem bil le v toliko, ker bi danes brez napak v 16. in 20. vratih lahko osvojil kolajno. Z razpletom sem sicer kar zadovoljen, glede na to, da po enem letu šele prihajam nazaj. Za začetek je to kar dobro in si nimam česa očitati. Boril sem se do konca. Danes so bili drugi boljši, je pa res, da je bila proga tako zahtevna, da si hitro lahko naredil napako. Na 16. vratih sem bil neodločen, zato sem šel vzvratno in tam izgubil nekaj časa. Pa še na 20. vratih me je odneslo … Z začetkom letošnje sezone sem zadovoljen. To je dobra podlaga za nadaljevanje sezone. Čeprav sem prej že imel tekme, nisem vedel natančno, kako bo. Evropsko prvenstvo, svetovni pokali in svetovno prvenstvo so povsem druga pesem, saj se tekmovalci teh tekem lotimo precej drugače. Po enem letu premora nisem vedel, kako hiter sem lahko in ali bo to dovolj. Edino primerjavo sem imel z našimi tekmovalci na domačih izbirnih tekmah. Bil sem malo v dvomih, ali bo šlo. Vesel sem, da sem še kar zraven. Brez napak bi lahko bil na stopničkah. Zmagal sicer ne bi, ampak za drugo ali tretje mesto pa bi se lahko boril. Od kvalifikacij naprej sem izboljševal vožnje, kar me veseli.«

Zelo zadovoljen s svojim nastopom pa je bil tudi devetouvrščeni Simon Brus. Celjan je poskrbel za najboljšo posamično uvrstitev s članskih evropskih prvenstev doslej: »Na evropskih prvenstvih nikoli nisem dobro dirkal. Še najdlje sem prišel leta 2011 v La Seu d”Urgellu, do četrtfinala, ko so bila še takšna pravila. Sicer pa nisem prišel niti do polfinala. Mislim, da sem v letošnji zimi boljše treniral, pa tudi na tekmi se mi je lepo poklopilo. Proga je bila zahtevna, pa sem kar dobro opravil z njo v polfinalu, kar mi je na koncu prineslo finale. Vedno je sicer tako, da bi lahko še kaj izboljšal. Danes sem v 20. in 22. vratih pustil kar nekaj sekund. Sem pa s tem evropskim prvenstvom zadovoljen.«

Naslov evropskega prvaka si je priveslal Francoz Boris Neveu, sicer aktualni svetovni prvak, drugi je bil olimpijski prvak iz leta 2008 Nemec Alexander Grimm, tretji pa mladi Slovak Andrej Malek.

V popoldanskem delu programa so sledile še ekipne vožnje. Kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič so branili lanskoletni naslov prvakov, a v izredno vetrovnih razmerah niso prikazali najboljše vožnje. Ker so bile razmere tako neregularne, so ekipne preizkušnje začasno prekinili, zadnjim trem kanuističnim ekipam na startu pa kasneje, ko so se razmere umirile, tudi omogočili ponoven start. Zanj so se odločili le Slovenci, ki pa tudi v drugo niso prikazali voženj kot so jih sposobni. S 54 kazenskimi sekundami so prvenstvo končali na devetem mestu. Zmagali so Slovaki, pred Čehi in Britanci.

V konkurenci kajakašev so Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin veslali kar dobro, a so jih odmevnejše uvrstitve stale tudi kazenske sekunde. Bili so šesti. Zmagali so Nemci, pred Britanci in Italijani.

Nastopile so tudi kanuistke, kjer pa Slovenija v odločilnih tekmah ni imela svoje predstavnice, saj je Nina Bizjak obstala v kvalifikacijah. Za dvojno britansko zmago sta poskrbeli Kimberley Woods in Mallory Franklin, tretja pa je bila Španka Nuria Vilarrubla. V ekipni tekmi so zmagale Španke, pred Čehinjami in Britankami.

Zadnji dan prvenstva bomo pozorno spremljali kajakašico Uršo Kragelj ter Luko Božiča in Saša Taljata v dvojcu, ki jih naprej čaka nastop v polfinalu, popoldne pa bodo kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak veslale še na ekipni tekmi.

 

Rezultati:  http://www.canoeliveresults.com/event/2015/markkleeberg-eca-european-championships.php