Benjamin Savšek, Martin Albreht in Simon Brus v kvalifikacijah med najboljšo deseterico.

0
520

Slalomisti na divjih vodah so tekmovalni del svetovnega prvenstva v ameriškem Deep Creeku odprli s kvalifikacijami kanuistov, kanuistk in kajakašev. Prvi dan prvenstva se je na umetno progo ob športnem središču Wisp podalo šest slovenskih čolnov. Večina je prvo oviro uspešno preskočila, zalomilo se je le kanuistu Anžetu Berčiču. Benjamin Savšek in Martin Albreht sta prvi dan prvenstva končala na sedmem mestu, Simon Brus pa na osmem. Nov nastop čaka tudi Luko Božiča in Janoša Peterlina.

Kajakaš Martin Albreht je v prvem nastopu na svetovnem prvenstvu svoje delo opravil zelo dobro. Po prvi vožnji je zasedal tretje mesto, kar je zadostovalo za napredovanje v polfinale. Kljub temu je nastopil tudi v drugo. »Prva vožnja je bila dobra, v drugo pa sem v spodnjem delu nekoliko popustil. V zgornjem delu sem zelo hiter, tako da optimistično zrem v jutrišnji del. Presenetljive kombinacije na progi pravzaprav ni bilo, saj smo bolj ali manj vse že preizkusili na treningih. Upam, da bo tudi jutri postavitev podobna,« je oceno prvih nastopov podal Albreht. Ker je kvalifikacije končal na sedmem mestu, bo pred njim nastopilo 33 tekmovalcev. »Vesel sem, da bom lahko pred startom pogledal še kakšnega kajakaša. To se mi zdi na tej progi zelo pomembno, saj je precejšnja neznanka,« je še dodal Albreht.

Mesto za njim je kvalifikacijski nastop zaključil Simon Brus, v petkovem polfinalu pa bo veslal še Janoš Peterlin, ki je zasedel 24. mesto. Ob koncu dne je Janoš Peterlin dejal: »Prva vožnja ni bila slaba, ampak bom prvič v življenju rekel, da je prišlo do sodniške napake. Dotika ni bilo, tudi na videu ga ni bilo mogoče videti, ampak prisoten je človeški faktor. V drugi vožnji sem se znova poskušal zbrati. Zgornji del je bil res dober, pri 19. oziroma 20. vratih pa sem naredil manjšo napako. Na koncu se je pokazalo, da je bila vožnja zelo solidna. Jutri nas čaka povsem nova tekma, tek bo le en, zato bo treba startati na polno.«

Najboljši čas je postavil francoski kajakaš Boris Neveu, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, ki je zaostal le za 15 stotink sekunde, tretji pa je bil še en Francoz Mathieu Biazizzo.

Z visokimi cilji so v Združene države Amerike pripotovali tudi kanuisti, ki so se letos med drugim že izkazali z naslovom ekipnih evropskih prvakov. Izmed trojice je najboljši rezultat s sedmim časom postavil Benjamin Savšek. »Z drugo vožnjo sem kar zadovoljen, saj mi je do cilja uspelo ohraniti tekočo linijo. Izpolnil sem cilj in se uvrstil v polfinale. Bilo je kar težko, saj je proga zahtevna. V soboto se bo treba še zelo boriti in upam, da se mi bo izšlo,« je povedal Savšek, ki je po prvi vožnji zasedal 20. mesto in v drugo moral pokazati nekaj več. Dobitnik bronaste kolajne z lanskega svetovnega prvenstva je razkril, kaj lahko prinese dober rezultat na tem prizorišču: »Precej prinese fizična pripravljenost, predvsem v spodnjem delu proge, če do konca zadržiš dober ritem. Imeti pa je potrebno tudi precej kontrole nad čolnom. Tehnično je treba izkoriščati vodo in gledati, kje teče najhitreje in izkoriščati tok. Če ti to uspe, si lahko zelo hiter.«

Nov nastop v posamični kanuistični konkurenci čaka tudi Luko Božiča, ki je postavil 16. čas kvalifikacij. »To je moje drugo svetovno prvenstvo pri članih. Lani sem obstal v kvalifikacijah, letos pa sem se uspešno prebil skoznje. Že zaradi tega sem vesel. Ciljam višje kot sem pokazal v drugi vožnji. Prva vožnja je bila zelo dobra, ampak me je dotik potisnil na nekoliko nižje mesto. Danes je pomembno to, da sem dobil dober občutek na progi, videl, kako je dolga in zahtevna. Mislim, da mi bo to prišlo prav za sobotni polfinale. Prav gotovo bo treba pokazati vse znanje, na tej progi pa bo potrebne tudi nekaj sreče, saj se voda zelo spreminja. Najverjetneje bodo na koncu v finalu tisti tekmovalci kot vedno, upam pa, da bom presenetil in se tudi jaz uvrstil v finale,« je povedal Božič.

Žal pa se je nastop ponesrečil Anžetu Berčiču, ki je v lanski sezoni nanizal cel kup odličnih rezultatov, letos pa nikakor ni našel prave poti povsem na vrh. Težave z napakami in kazenskimi sekundami je imel že v prvi vožnji, po kateri je zasedal 29. mesto, v drugo je sicer postavil boljši čas, a to vseeno ni zadostovalo za napredovanje v sobotni polfinale. Posamični nastop na prvenstvu je končal na 35. mestu, saj se je pred tacenskim tekmovalcem zvrstilo še šest drugih kanuistov.

Najboljši rezultat kvalifikacij je postavil Slovak Alexander Slafkovsky, več kot dve sekundi in pol je za njim zaostal rojak Matej Benuš, tretji pa je bil Nemec Franz Anton.

V kvalifikacijah so nastopile tudi kanuistke, kjer pa Slovenija nima svoje predstavnice. Najhitrejša je bila Čehinja Katerina Hoškova, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Britanka Mallory Franklin.

V petek se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijami kajakašic in kanuističnih dvojcev, v popoldanskem delu programa pa bo na vrsti še kajakaški polfinale.

 

Uradna stran prvenstva: https://www.deepcreek2014.com/