Benjamin Savšek najboljši športnik Ljubljane

0
384

Športna zveza Ljubljane in Mestna občina Ljubljana sta v Športnem centru Triglav podelili priznanja za športne uspehe ljubljanskih športnikov v letu 2021, visoke obletnice ljubljanskih društev in klubov ter uspešno delo posameznikov v daljšem časovnem obdobju. Naziva najboljšega športnika v Ljubljani se je veselil Benjamin Savšek.

Olimpijski prvak Benjamin Savšek je znova prejel naziv najboljšega športnika v Ljubljani, že tretje leto zapored. Poleg zlata v Tokiu je Benjamin osvojil tudi stopničke v skupnem seštevku svetovnega pokala in ekipno kolajno na evropskem prvenstvu.

V razvrstitvi za najboljšega športnika mesta je Anže Urankar zasedel tretje mesto. Med divjevodaša se je uvrstil judoist Tim Toplak.

Nagrado za najboljšega trenerja sta dobila Jože Vidmar in Andrey Shturbabin, trener Andreje Leški, ki je bila izbrana za najboljšo športnico.

Naziv najboljše mlade športnice v Ljubljani je tokrat pripadel kajakašici Heleni Domajnko, ki je blestela na domačih prvenstvih. V Solkanu je postala evropska mladinska prvakinja v sprintu na divjih vodah, ob tem pa osvojila še kolajne v ekipnih tekmah mladinskega svetovnega prvenstva v Tacnu ter evropskega prvenstva za mladince in U23 v spustu v Solkanu.

Posebno priznanje ob 90-letnici delovanja je prejel Kajak kanu klub Ljubljana.

Iz obrazložitve:

JUBILEJI: Kajak kanu klub Ljubljana – 90 LET

Kajak klub Ljubljana je bil ustanovljen 20. oktobra 1931 in je najstarejši kajakaški klub v Sloveniji. Leta 1936 je bila ustanovljena Kajakaška zveza Jugoslavije in njen ustanovni član je bil tudi Kajak klub Ljubljana.

Temeljni šport je kajak kanu slalom, ki po kategorizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije spada med športne panoge 1. kategorije in je olimpijski šport, tako kot kajak na mirnih vodah.

Klub se ponaša z največ medaljami s kajak in kanu tekmovanj vseh disciplin, člani kluba pa so udeleženci vseh nivojev tekmovanj, vključno s svetovnimi prvenstvi in olimpijskimi igrami.

Za tekmovalnimi uspehi ni zaostajalo niti klubsko življenje. Ob Ljubljanici je zrasla čolnarna. Mesto je dalo prostor, načrte je zrisal takratni predsednik ing. Pogačnik, material pa so s prispevki plačali člani kluba. Prostori kluba so bili nasproti Špice, na mestu, kjer je danes del kluba, ki se mu reče ‘levi breg’.

Kajak kanu kljub Ljubljana vzgaja mlade kajak kanu atlete vso osnovnošolsko, mladinsko in člansko dobo. Ob tem klub goji rekreativno vadbo kajak kanuja.