Benjamin Savšek najhitrejši v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Pragi, Berčič 4.

0
428

Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Pragi so s kvalifikacijskimi vožnjami odprli kajakaši, kjer so uspešno nastopili vsi trije slovenski tekmovalci in se uvrstili v polfinale. Peter Kauzer je bil 11., Simon Brus 14., Martin Albreht pa 35. Popoldne so v kvalifikacijah veslali še kanuisti, kjer sta bila odlična Benjamin Savšek in Anže Berčič, ki sta zasedla prvo oziroma četrto mesto. Zalomilo pa se je Luki Božiču, ki je obstal v kvalifikacijah.

Prvo oviro svetovnega prvenstva v slalomu, ki ta konec tedna poteka na Češkem, so slovenski kajakaši in kanuisti že preskočili. Za najboljši slovenski dosežek dneva je poskrbel kanuist Benjamin Savšek, ki je tekmece prehitel za skoraj sekundo in pol in bo v polfinalu startal kot zadnji. »V prvem teku mi je čoln dobro tekel, vse je bilo tekoče, nisem imel kazenskih sekund, tako da sem bil zadovoljen. V drugo sem šel na progo zato, da se še enkrat preizkusim pred jutrišnjim polfinalom. Jutri bo sicer nova proga, startati bom moral z ničle. Pred mano je še nekaj nalog pred končnim rezultatom, bi bilo pa dobro, da bi mi takšne vožnje uspevale do sobote. Včasih je boljše startati iz ozadja. Letos mi je bilo težko startati z zadnje pozicije, če pa sem uvrščen nekje na sredini, se moram bolj boriti in se običajno boljše izide,« je povedal Benjamin Savšek, ki ima na Prago lepe spomine, saj je bil tu na tekmah svetovnega pokala že prvi in drugi.

Po prvem teku je kazalo še boljše, saj je bil na drugo mesto uvrščen Anže Berčič, ki pa sta ga v drugi vožnji prehitela Britanec Mark Proctor in Slovak Michal Martikan. Četrtouvrščeni Berčič je bil s prvim tekmovalnim dnem svetovnega prvenstva zadovoljen: »To so bile dobre kvalifikacije. V zadnjem tednu treninga tukaj se nisem dobro počutil, razen zadnjih pet minut zadnjega treninga. Kot kaže se je to sedaj poznalo. Že prva vožnja je bila dovolj dobra, čeprav nisem imel občutka, da bo tako hitra. Bila je res dobra. Druga vožnja je bila bolj zadržana, imel sem tudi dotike, ampak občutki so dobri, jutri pa bom napadal naprej.«

Uvodni dan prvenstva v Pragi pa se ni dobro končal za Luko Božiča, ki se mu v prvem nastopu na članskem svetovnem prvenstvu v kanuju enosedu ni uspelo uvrstiti v polfinale. Že v prvi vožnji je naredil veliko napako, ki ga je stala dragocenih sekund, tudi v  drugo pa se mu napad ni izšel. 38. mesto je bilo daleč od želja in pričakovanj primorskega kanuista, ki ga jutri čakajo še kvalifikacije v kanuističnem dvojcu. »Čeprav sem zdaj izpadel, se bom poskušal kar se da dobro pripraviti za jutrišnji nastop v C2 skupaj s Sašem. Zjutraj sem se zelo dobro počutil, ampak vsi so za to prvenstvo zelo dobro pripravljeni in res nisem pričakoval takšnega rezultata. Za napredovanje so na koncu vlogo igrale stotinke. Takšen slab rezultat na koncu sezone res ni bil potreben,« je z velikim razočaranjem povedal Luka Božič. Brez polfinalnega nastopa so ostali tudi nekateri drugi izvrstni kanuisti, med njimi Nemec Jan Benzien, ki že ima dve posamični in šest ekipnih kolajn s svetovnih prvenstev, nekdanji evropski prvak Grk Christos Tsakmakis, Francoz Jonathan Marc, Španec Jon Erguin in drugi.

V dopoldanskih kvalifikacijah kajakašev so se med najboljšo štirideseterico uvrstili vsi trije slovenski predstavniki. Peter Kauzer je že v prvi vožnji dosegel dovolj dober čas za napredovanje v petkov polfinale, zato v drugo ni veslal na vso moč. »Prva vožnja je bila nadzorovana. Nisem želel udariti vrat in narediti nobene večje napake. Pomembno je, da se kvalificiraš za nadaljevanje. To mi je uspelo s prvo vožnjo, v drugi pa sta me na vrhu zaustavila dva vala, nato sem nekatere stvari odpeljal boljše, na koncu pa sem varčeval z močmi in nehal veslati. Pomemben bo jutrišnji dan in nato sobota, tam se dela rezultat, ne sedaj v kvalifikacijah. Vsi, ki smo se uvrstili v polfinale, smo sposobni priti v finale. Vem, da uvrstitev v finale ne bo težava, če odpeljem normalno vožnjo in brez napak,« je povedal Peter Kauzer.

Hrastničan je prejšnji petek opravil trening v Trnavki, progi uro oddaljeni od Prage, kamor ga je povabil olimpijski podprvak Čeh Vavrinec Hradilek. »Čehi imajo na tej progi zmeraj izbirne tekme. Proga je “adijo pamet”, kot bi veslal v Bourg Saint Mauriceu,« navdušenja nad divjo vodo ni mogel skriti Kauzer. »Proga ima 14 metrov padca, praška pa štiri metre, razlika je več kot očitna. Tam sem v dobri družbi preživel cel dan, bila je lepa sprostitev,« je še dodal Kauzer, ki v Pragi brani naslov svetovnega prvaka, ki si ga je leta 2011 priveslal v Bratislavi.

Zelo dobro je svojo nalogo v kvalifikacijah opravil Simon Brus, ki se je v polfinale uvrstil s 14. časom. »Zelo sem zadovoljen. Prvi tek sem vozil previdneje, tako da sem se prepričal, da sem lahko zraven, v drugem teku pa sem veslal bolj sproščeno. Čas se mi zdi dober. Če bi približno tako veslal v polfinalu, se mi zdi, da bi bilo dovolj za finale,« je po tekmi povedal mladi Celjan.

Nekoliko manj je bil zadovoljen Martin Albreht, ki se je s 35. časom kvalifikacij sicer uvrstil v polfinale, a ga prikazano ni navdušilo: »Nisem zadovoljen, tudi uvrstitev okoli 30. mesta ni to, kar si želim. Želel sem priti čim višje, da bi jutri čim kasneje startal. Vožnji sta bili povprečni. V prvi sem šel bolj na sigurno, da ne bi dobil 50 kazenskih sekund, v drugo pa sem moral pokazati bolj solidno vožnjo, kar mi ni povsem uspelo. Jutri bo boljše. Razlike so zelo majhne, zdi se mi, da je le Hradilek tri sekunde hitrejši kot ostali. On je res neulovljiv na domači progi, gre mu kot po maslu, ostali pa se  bomo potrudili, da bi mu čim bolj parirali. V polfinalu ne bo preračunljivosti. Že v kvalifikacijah so razlike zelo majhne, pričakujem pa, da bodo jutri še manjše, tako da se bo za uvrstitev med deset potrebno zelo potruditi.«

Najhitrejši čas na Vltavi je postavil domačin Vavrinec Hradilek, drugi je bil Nemec Fabian Dörfler, tretji pa je bil Američan Michal Smolen. Presenetljivo je brez polfinalnega nastopa ostal aktualni evropski prvak med mlajšimi člani Slovak Martin Halčin, nadaljevanje tekmovanja bo s tribun spremljal tudi Poljak Grzegorz Polaczyk, v kvalifikacijah pa so nastope sklenili tudi nekateri drugi tekmovalci, ki smo jih bili v preteklosti vajeni videti vsaj v polfinalu.

V petek bodo na sporedu kvalifikacije kajakašic in dvojcev, popoldne pa še polfinalne vožnje kanuistov in kajakašev.

Uradna stran prvenstva: www.slalomtroja.cz