Benjamin Savšek odličen v kvalifikacijah OI

0
481

Slalomisti na divjih vodah so danes začeli z nastopi na olimpijskih igrah v Tokiu. Uvodni dan smo v kvalifikacijah spremljali Benjamina Savška in Evo Terčelj. Savšek je uvodno oviro preskočil brez težav, saj je imel drugi čas kvalifikacij, Eva Terčelj pa je bila enajsta.

Benjamin Savšek je prvi nastop na brzicah umetne proge Kasai opravil z odliko. Kljub dotiku na 14. vratih je imel namreč najboljši čas prve kvalifikacijske vožnje. Bil je 79 stotink sekunde hitrejši od Slovaka Mateja Benuša in 92 stotink hitrejši od Američana Zacha Lokkena. Oba sta s progo opravila brez dotikov.

Ker so pravila na OI nekoliko drugačna od tistih, ki smo jih vajeni na svetovnih prvenstvih in svetovnih pokalih, so kanuisti nastopili tudi v drugi kvalifikacijski vožnji, na koncu pa je štel boljši rezultat. V drugo je Benjamin veslal nekoliko slabše, saj je z dotikoma na 10. in 15. vratih, zasedel 12. mesto. V končni razvrstitvi je tako štel rezultat prvega nastopa, ki mu je prinesel drugo mesto v kvalifikacijah. V drugi vožnji je bil namreč hitrejši Slovak Benuš, ki je postavil 1,93 sekunde boljši čas kot Savšek v prvem nastopu. Tretji rezultat kvalifikacij je imel Britanec Adam Burgess.

Na progo so se podale tudi kajakašice. Eva Terčelj, ki je v Tokio prišla v vlogi aktualne svetovne prvakinje, v uvodnem nastopu ni pokazala tistega, kar zna. Z dotiki na petih, desetih, štirinajstih in devetnajstih vratih in kar osmimi kazenskimi sekundami je bila daleč od vrha, na 15. mestu, a vseeno zanesljivo na mestih, ki vodijo v polfinale.

Tudi v drugem nastopu se ji je ponovila napaka na petih vratih, kjer je znova prejela dve kazenski sekundi, a je v nadaljevanju s progo opravila brez dodatnih kazenskih sekund in v drugem nastopu dosegla deveti čas. Skupno je v kvalifikacijah zasedla enajsto mesto, kar je pomenilo zanesljivo napredovanje v torkov polfinale. V kvalifikacijah je bila najboljša Avstralka Jessica Fox, druga je bila Nemka Ricarda Funk, tretja pa Novozelandka Luuka Jones.

Slalomski del olimpijskih iger se nadaljuje v ponedeljek, ko bomo stiskali pesti za Benjamina Savška. Ob 7:39 po slovenskem času ga namreč čaka polfinalni nastop, ob 8:45 pa se začne finale kanuistov.

Foto: Polona Bertoncelj