Benjamin Savšek tretji v kvalifikacijah evropskega prvenstva.

0
609

S kvalifikacijami kanuistov in kajakašic se je v francoskem Pauju začelo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Uvodni dan je v polfinale napredovala peterica slovenskih reprezentatntov, s tretjim mestom med kanuisti pa je za najboljši rezultat dneva poskrbel Benjamin Savšek.

Kanuist tacenskega kluba Benjamin Savšek ima na progo v Pauju izredno lepe spomine, saj je leta 2017 na tej progi priveslal do naslova svetovnega prvaka. Med najhitrejšimi je bil tudi v kvalifikacijah evropskega prvenstva, saj je zasedel tretje mesto in se tako zanesljivo uvrstil v sobotni polfinale. Od Savška sta bila hitrejša le Poljak Kacper Sztuba in Čeh Lukaš Rohan.

“Z vožnjo sem zadovoljen. Kontroliral sem vse, vmes nisem naredil kakšne večje napake. Zadovoljen sem, da sem se uvrstil v polfinale in upam, da bom nadaljeval v takšnem ritmu,” je po vožnji povedal Savšek.

S prvim nastopom sta si napredovanje v drugo fazo tekmovanja zagotovila tudi Anže Berčič, ki je bil sedmi, in Luka Božič kot 13.

Na progo so se podale tudi kajakašice. Eva Terčelj je bila v prvem nastopu 14., tako da je napredovala v polfinale že po tej vožnji, Ajda Novak in Urša Kragelj pa sta zasedli 23. oziroma 27. mesto, zato sta nastopili še v drugi vožnji.

Po nastopu je Eva Terčelj povedala: “Seveda sem zadovoljna, da sem se naprej prebila že po prvi vožnji. Druga je zmeraj bolj stresna. Način, kako sem se lotila tekme je bil pravilen. Nisem še dosegla najboljše hitrosti, imela sem tudi dotik, tako da so še stvari, ki jih moram popraviti. Današnja naloga pa je opravljena.”

 

Novakova je v drugo veslala precej boljše in dosegla peti čas, tako da je ujela še zadnjo vozovnico za polfinale. Vse je kazalo, da bo v polfinale zanesljivo napredovala Urša Kragelj, a je v zadnjem delu proge, troje vrat pred ciljem, naredila veliko napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund. Te so jo potisnile na 21. mesto in s tem je bilo možnosti za polfinalni nastop konec.  Najboljši čas v kvalifikacijah je dosegla Nemka Ricarda Funk, sicer branilka naslova evropske prvakinje, druga je bila Španka, olimpijska prvakinja, Maialen Chourraut, tretja pa Čehinja Katerina Kudejova.

Prvi kvalifikacijski dan je postregel s kar presenetljivim razpletom, saj je v kvalifikacijah obstala vrsta odličnih tekmovalcev, favoritov za kolajne. V prvi fazi tekmovanja so tako z nastopom že zaključili olimpijski prvak in podprvak iz Ria Denis Gargaud Chanut in Matej Benuš, aktualni svetovni prvak Franz Anton, nosilec kolajne z lanskega EP Tomaš Rak, dvakratna svetovna prvakinja in evropska prvakinja iz Tacna Corinna Kuhnle, Slovakinji Jana Dukatova in Elena Kaliska …

V petek zjutraj kvalifikacije čakajo kanuistke in kajakaše, kjer bodo nastopali Eva Alina Hočevar, Lea Novak, Alja Kozorog, Peter Kauzer, Niko Testen, Martin Srabotnik in Žan Jakše. Popoldne bodo na sporedu še vse ekipne tekme.

 

Spletni prenos: https://www.youtube.com/canoeeurope

 

Rezultati: http://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/1191