Benjamin Savšek tretji v La Seu d”Urgellu, Kauzer sedmi, Božič deseti.

0
286

Benjamin Savšek je tudi na četrti tekmi svetovnega pokala v španskem La Seu d”Urgellu pokazal, da je v odlični formi. V finalu kanuistov je namreč priveslal do tretjega mesta in s tem do tretje kolajne na letošnjih svetovnih pokalih. V finalu kanuistov je veslal še Luka Božič, ki je bil deseti, Peter Kauzer pa je v kajakaškem finalu priveslal do sedmega mesta.

Prizorišče v Liptovskem Mikulašu, ki je gostilo prejšnjo tekmo svetovnega pokala, ostaja edino v letošnji sezoni, na katerem Benjamin Savšek ni stopil na zmagovalne stopničke. Po zmagi na evropskem prvenstvu, srebru na tekmi svetovnega pokala v Pragi in bronu v Krakovu, je še eno tretje mesto tacenski kanuist osvojil v Španiji. V finalni vožnji je na prvem vmesnem času še vodil, nato pa v nadaljevanju izgubil prednost in v cilj priveslal kot tretji. Na vrhu je nato ostal le še Slovak Alexander Slafkovsky, ki pa ga je očitno premagal pritisk slovaških internih izbirnih tekem za olimpijsko reprezentanco, tako da je v cilj priveslal kot deveti, in Savšek je znova okusil zmagovalne stopničke. Zmagal je Francoz Denis Gargaud  Chanut, drugi pa je bil Slovak Matej Benuš.

»Zelo sem vesel, da sem se znova uvrstil na stopničke. Čaka me še zadnji svetovni pokal v Pauju, kjer bodo štele dvojne točke, tako da bo tisto na koncu najbolj vplivalo na skupni seštevek, zato bom tam poskušal še enkrat dobro dirkati,« je po tekmi dejal Savšek, ki po tekmi v Španiji ostaja visoko tudi v skupnem seštevku pokala, saj s 184 točkami zaseda tretje mesto. Vodilni kanuist svetovnega pokala je Čeh Stanislav Ježek, ki ima 190 točk, drugi pa je Benuš s 189 točkami.

Tacenski kanuist je bil po nastopu vesel novih stopničk, manj zadovoljen pa je bil s svojo vožnjo: »Z vožnjo nisem najbolj zadovoljen, ker sem imel na progi par napakic. Ko sem prišel v cilj, sem videl, da sem imel kar velik zaostanek za vodilnim, zato sem tudi zmajeval z glavo. Zavedal sem se, da bi lahko izboljšal vožnjo, predvsem v zadnjih protitočnih vratih sem pustil kar precej dragocenega časa. Zaradi tega sem bil slabše volje, rezultatsko sem pa zelo zadovoljen, da sem spet na stopničkah.«

V finale se je s sedmim časom polfinala prebil tudi Luka Božič, ki pa je imel v odločilni vožnji na progi nekaj težav. V zgornjem delu proge se je na padcu pred vstopom v protitočna vrata prevrnil. Eskimski obrat je sicer izvedel zelo hitro, a v finalu v tako močni konkurenci je bila tovrstna napaka prevelika za uvrstitev pri vrhu. Na koncu je bil deseti. »Napaka se mi je pripetila že pred četrtimi vrati. Z veslom sem šel pregloboko, voda v Seu d”Urgellu pa je nizka, zato mi je požrlo veslo, padel sem za njim in se nisem mogel ujeti, ker se je vse dogajalo hitro. Izgubil sem kar dosti časa, predvsem pa mi je zbilo ritem, zato nisem mogel spraviti čolna naprej. Nisem zadovoljen s to finalno vožnjo,« je povedal Božič. V polfinalu sta veslala tudi Jure Lenarčič in Anže Berčič. Lenarčič je z dvema kazenskima sekundama osvojil 22. mesto, Anže Berčič pa je prejel 52 kazenskih sekund, tako da je bil na koncu 29.

Izmed štirih slovenskih kajakašev na startu polfinala je nato v finalu veslal le Peter Kauzer, ki se je med najboljšo deseterico uvrstil s šestim časom polfinala, bil pa je tudi edini, ki je prišel v finale z dvema kazenskima sekundama. Kot edini je s progo opravil v manj kot 90 sekundah. V finalu je sicer veslal brez dotika vrat, a počasneje kot v prvi vožnji dneva, tako da je bil ob prihodu v cilj s svojim nastopom precej nezadovoljen, saj je v tistem trenutku zasedal četrto mesto, na vrhu pa je bila še peterica slalomistov. Ko je ciljno linijo prečkal še zadnji kajakaš, je postalo jasno, da bo Kauzer četrto tekmo svetovnega pokala končal kot sedmi.

»Vožnja je bila slaba. Hotel sem popraviti napake, ki sem jih naredil v polfinalu, ampak mi že od starta čoln ni stekel, v drugih vratih me je zalilo, tako da nisem nič videl in sem izgubil ritem. Potem se ga dobil nazaj, ampak sem se precej mučil skozi progo. Škoda, ker sem se dobro počutil. Tudi polfinalna vožnja mi je dala veliko motiva, ker sem imel najhitrejši čas. Na žalost se ni izšlo kot bi se lahko,« je dejal Kauzer in dodal: »Sem pa zadovoljen, da sem prišel v finale in da se v čolnu počutim dobro. Iz tega sedaj izhajam, ker je pred mano še zadnja tekma svetovnega pokala in potem priprave na svetovno prvenstvo. Teh dni se že veselim.«

Zmagal je Francoz Boris Neveu, drugi je bil Španec Samuel Hernanz, tretji pa Avstralec Lucien Delfour. Kauzer si v skupnem seštevku svetovnega pokala deli četrto mesto z Britancem Josephom Clarkom (imata 137 točk). Vodi Čeh Vavrinec Hradilek (187 točk), trideset točk manj ima Francoz Boris Neveu, tretji pa je še en Čeh Ondrej Tunka, ki je zbral 148 točk.

V polfinalu so svoje nastope končali preostali trije reprezentanti. Simon Brus na progi sicer ni prejel kazenskih sekund, a je bil prepočasen za kaj višjega od 20. mesta. Janoš Peterlin pa je imel težave s kazenskimi sekundami, tako da je bil na koncu 30. Sprva je sicer zasedal 35. mesto, a so mu naknadno odvzeli dve sekundi pribitka, tako da je nekaj mest napredoval, Martin Srabotnik pa je z 52 kazenskimi sekundami preizkušnjo končal kot 38.

V konkurenci kanuistk je zmagala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Britanka Kimberley Woods.

V nedeljo polfinalni in finalni nastopi čakajo še kajakašice in kanuistične dvojce, na startu pa bodo tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/seu-urgell-icf-world-cup-4/

Foto: ICF/Balint Vekassy/canoephotography.com