Benjamin Savšek v Španiji priveslal do zlate kolajne.

0
496

Po nekaj nesrečnih četrtih mestih je na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni kanuist Benjamin Savšek le prišel do tako želenega zmagovalnega odra. Ljubljančan je preizkušnjo v španskem La Seu d”Urgellu, kjer Slovenci tradicionalno dosegajo odlične rezultate, zaključil na najboljši možen način – z zmago. Zlata kolajna mu je prinesla tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Urša Kragelj je bila na tekmi peta, Anže Berčič enajsti, Luka Božič 14., Eva Terčelj pa 16.

Kar nekajkrat v letošnji sezoni je Benjamin Savšek zmajeval z glavo in preizkušnje, v katerih je bil vselej izjemno hiter, zaključeval pod zmagovalnimi stopničkami. Na predzadnji tekmi sezone pa je le našel pravi recept za vrnitev na vrh in na olimpijski progi iz leta 1992 zmagal na finalni tekmi svetovnega pokala.

V polfinalu je dosegel drugi čas, bil pa je tudi edini, ki se mu je z dotikom uspelo uvrstiti v finale. Nato je v izjemno izenačenem finalu ugnal vse tekmece in se veselil nove zmage. Na drugo mesto se je s 13 stotinkami sekunde zaostanka uvrstil Slovak Alexander Slafkovsky, tretji pa je bil Francoz Martin Thomas, ki je zaostal za 44 stotink. Z zmago si je Savšek zagotovil tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Po novi zmagi na tekmah za svetovni pokal se je najboljšemu slovenskemu kanuistu zasluženo smejalo: »Vožnja je bila super. Ni bilo lahko, res sem se trudil kolikor se je dalo. Ni šlo tako tekoče kot v polfinalu, bil sem bolj napet, ampak sem vseeno poskušal čim bolj skrajšati linije in odpeljati brez dotikov. Bilo je zahtevno in vesel sem, da mi je v letošnji sezoni uspelo spet stopiti na stopničke. Prvo mesto je nekaj najlepšega. Vesel sem tudi, da sem se v skupnem seštevku uvrstil na drugo mesto, kar je bil tudi moj cilj na tej finalni tekmi.«

Po več uvrstitvah pod zmagovalni oder je prišel čas za stopničko višje: »Bil sem jezen nase, ker mi je že tolikokrat spodletelo, zato sem si rekel, da je tega dovolj. Bilo je treba prebiti led. Vem, da sem sposoben uvrstitev na vrh, je pa res, da je širok krog dobrih tekmovalcev, tako da so v finalu časi zelo izenačeni in je treba včasih imeti tudi malenkost sreče.«

V finalu je nastopil tudi Anže Berčič, ki se je za las uvrstil med najboljšo deseterico, po tem ko si je v polfinalu delil deseto mesto s češkim kanuistom Lukašem Rohanom. V finalu je tako veslala enajsterica, kanuist tacenskega kluba pa se je na koncu uvrstil na enajsto mesto.

»V polfinalu je bilo na meji, z Lukašem Rohanom sva si delila deseto mesto. V spodnjem delu sem imel slabo vodo in slabo sem odpeljal ena protitočna vrata, tako da sem izgubil nekaj časa. V finalu sem napadal na polno. Imel sem dva dotika, v spodnjem delu nisem odpeljal tako kot bi moral, tako da sem kar jezen. Nekako na tekmi ne uspem sestaviti vožnje kot bi bilo treba,« je po nastopu povedal Berčič. Luka Božič je v polfinalu zasedel 14. mesto.

V polfinalu kajakašic smo imeli dve predstavnici, še drugi nastop dneva pa si je s tretjim časom polfinala zagotovila Urša Kragelj. Tretje mesto si je delila z olimpijsko prvakinjo iz Ria Španko Maialen Chourraut. Eva Terčelj je zasedla končno 16. mesto.

Kragljeva, ki je na tej progi že slavila v svetovnem pokalu, je napadala tudi tokrat, a na koncu morala čestitati tekmicam. Po četrtem mestu pretekli konec tedna v Italiji je bila tokrat peta. Po nastopu je povedala: »Tako je. Tu trenutno kotiram, nekje pod stopničkami. Žal še nisem tako hitra, da bi lahko z dotikom prišla na stopničke. S tema tekmama sem videla, da sem lahko konstantna, da lahko vrhunsko veslam in da sem blizu najboljšim. Richarda Funk je res izjemna in jo je zelo težko premagati, če ne naredi velike napake. Zdi se mi, da bi lahko prišla med prve tri, če bi imela tisto pravo vožnjo. Zaradi tega sem zadovoljna.«

Zmagala je Nemka Ricarda Funk, pred Avstralko Jessico Fox in Španko Maialen Chourraut.

Slovenski slalomisti so bili odlični tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Benjamin Savšek je bil med kanuisti drugi, Peter Kauzer med kajakaši tretji, Urša Kragelj je bila med kajakašicami četrta, Luka Božič pa peti med kanuisti. Na sedmem mestu sta serijo svetovnih pokalov končala kajakašica Eva Terčelj in Anže Berčič. Kajakaš Žan Jakše je bil 13., Martin Srabotnik 23., Simon Brus 45., Vid Kuder Marušič pa 89. Med kanuisti je Jure Lenarčič zasedel 26. mesto, kanuistki Nina Bizjak in Alja Kozorog sta bili 19. oziroma 38., kajakašica Ajda Novak pa je bila 58.

Čez dva tedna v francoskem Pauju sledi še vrhunec sezone – člansko svetovno prvenstvo, v istem tednu na istem prizorišču pa bo potekalo tudi svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-durgell-2017/rankings-results