Bohinj gosti svetovni pokal v kajakaškem maratonu.

0
320

Bohinj bo prvič gostil tekmo svetovnega pokala v kajakaškem maratonu. Ta bo služila predvsem kot generalka za evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu, ki bo v Bohinju prihodnje leto. Tekmovanja bodo v soboto in nedeljo, prvo ime slovenske ekipe pa bo sprinter Jošt Zakrajšek, ki bo nastopil na sobotnem krajšem maratonu.

Idilično okolje v Bohinju bo ta vikend pozdravilo približno šestdeset tekmovalcev iz osmih držav, ki so v Slovenijo pripotovali na tekmo svetovnega pokala v kajakaškem maratonu. Ta bo odličen test za organizatorje, saj bodo prihodnje leto gostili evropsko prvenstvo v tej pri nas precej nepoznani kajakaški disciplini. »V Bohinju smo pred velikim izzivom – evropskim prvenstvom 2015, letos pa imamo generalko ta vikend, ko bo tekma svetovnega pokala. Tovrstno tekmovanje bomo gostili prvič. Že lani smo obiskali tekme na Slovaškem in Danskem, da smo pridobili nekaj izkušenj in postavili ekipo, letos pa bo šlo že kar za res. V tem letu še nimamo spremljevalnih dogodkov,« je na kratko predstavil tekmovanje generalni sekretar organizacijskega odbora Jure Sodja.

Sobotni del tekmovanja bo namenjen preizkušnjam na krajših razdaljah, kar bo premierno na tekmah svetovnega pokala. Tekmovalci in tekmovalke bodo nastopili na 3,6 kilometra dolgi progi. Tekmovalci bodo veslali tri kroge, dva daljša in krajšega, in dvakrat nosili čoln. Prenos kajaka je posebnost te discipline, saj tekmovalci del proge preveslajo, del pa s čolnom v roki pretečejo. V nedeljo bo na sporedu klasični daljši maraton. Kajakaši v članski konkurenci bodo naredili 30 kilometrov, kar pomeni, da bodo veslali osem krogov, imeli sedem prenosov čolna, na koncu pa bo približno 500 metrov dolg finiš.

Nastopilo bo kar nekaj Slovencev, prvo ime pa bo zagotovo Jošt Zakrajšek, ki je nedolgo tega končal z nastopi v seriji svetovnih pokalov v sprintu na mirnih vodah. »Tekma bo služila za vzdrževanje ritma, bo pa tudi tekma kot del procesa treninga. Začetek sezone ni bil najboljši, s formo nekoliko zamujam in upam, da bo prišla ta vikend. V soboto bo tekma na krajši razdalji. S tem so naredili zelo dobro potezo, saj bodo tako pridobili tudi tekmovalce iz sprinta, saj je 30-kilometrska razdalja sredi sezone sicer kar specifična. Na 3,6-kilometrski razdalji imamo sprinterji nekaj prednosti zaradi hitrosti, maratonci pa imajo prednost na valovih in prenosih, tako da mislim, da se bomo kar dobro udarili,« je pred tekmovanjem povedal Zakrajšek.

Kajakaš je v preteklosti že nastopal na svetovnih prvenstvih v kajakaškem maratonu, a poudarja, da trenutne konkurence ne pozna. »Upam, da sem pripravljen boljše kot na zadnjem svetovnem pokalu. Na nedeljski tekmi žal ne bom startal, kljub temu, da bi si želel, ampak me potem čaka še evropsko prvenstvo v sprintu in mi sedaj 30-kilometrska tekma ne ustreza. Tekme v kajakaškem maratonu so zelo zanimive, na prenosih se dogaja marsikaj, lahko dobiš z veslom po glavi ali pa ti koga udariš, tako da prihaja do menjave mest in tam je za gledalce najbolj zanimivo. Moja šibka točka je skakanje iz vode in čolna, tako da bom izgubljeni čas moral pridobivati, takoj ko skočim nazaj v čoln,« je še povedal Zakrajšek. Poleg njega naj bi v Bohinju tokrat nastopili še Simon Oven, Matic Klobučar, Jani Jarc, Matija Odar, Ines Matuc, Špela Bajrič …

Uradna stran tekmovanja: http://www.bohinj.si/worldcup2014/si/index.php

PROGRAM:

Sobota, 7. 6. 2014

10:00 Kvalifikacije K1 mladinci skupina 1

10:30 Kvalifikacije K1 mladinci skupina 2

11:30 Kvalifikacije K1 moški skupina 1

12:00 Kvalifikacije K1 moški skupina 2

14:00 Finale K1 mladinke

14:30 Finale K1 mladinci

15:00 Finale C1 moški

15:30 Finale K1 ženske

16:00 Finale K1 moški

Nedelja, 8. 6. 2014

09:15 K1 mladinci 6 krogov/5 prenosov = 22.5 km

09:18 K1 mladinke 5 krogov/4 prenosi = 18.7 km

11:45 K1 ženske 7 krogov/6 prenosov = 26.2 km

11:50 C1 moški 7 krogov/6 prenosov = 26.2 km

14:45 K1 moški 8 krogov/7 prenosov = 30 km