Božič in Terčeljeva na stopničkah tekme v Pragi in skupnega seštevka svetovnega pokala.

0
615

Slovenska ekipa ima po drugem dnevu zadnje tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi veliko razlogov za veselje. Luka Božič in Eva Terčelj sta namreč na tekmi osvojila tretji mesti, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa sta bila druga. V finalu je veslal še Benjamin Savšek, ki je bil po polfinalnem nastopu prvi, v drugem nastopu pa je imel dva dotika in tekmo končal kot sedmi.

Prvi dan končnih odločitev na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi smo imeli v finalu tri predstavnike: Evo Terčelj, Benjamina Savška in Luko Božiča. Po polfinalu je najbolje kazalo Benjaminu Savšku, ki je bil skoraj dve sekundi hitrejši od vseh tekmecev, v finale pa je kot zadnji z desetim časom polfinala prišel še Luka Božič.

Slednji je bil pred zadnjo tekmo svetovnega pokala v skupnem seštevku prvi, zato je bila današnja preizkušnja še posebej pomembna, saj so delili dvojne točke, v finalu pa so bili tudi vsi njegovi najbližji zasledovalci. Na koncu je Božič zasedel tretje mesto in se veselil novih zmagovalnih stopničk v letošnji sezoni, a je zmagal njegov najresnejši tekmec s Slovaške Matej Benuš, tako da je Slovak napredoval na prvo mesto v skupnem seštevku, Božič pa je bil drugi, z le dvema točkama manj. Tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala je postal legendarni Slovak Michal Martikan.ž

“Finalna vožnja se mi ni zdela najboljša, ampak na koncu sem zelo vesel še enih stopničk. Napadal sem, kar sem danes lahko naredil, sem. Dotik me je stal drugega mesta in tudi zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala, ampak s to serijo svetovnih pokalov pa sem lahko zadovoljen. Letos sem naredil še en korak naprej. Že v Londonu sem startal s četrtim mestom, nato se naslednji teden uvrstil na stopničke, v Tacnu pa sem naredil veliko napako, ampak sem lahko kljub temu zadovoljen s svojim veslanjem,” je povedal Luka Božič.

Na tekmi sta se pred Božičem zvrstila Benuš in Rus Kiril Setkin, zmagovalec polfinala Benjamin Savšek pa je po napakah in dveh dotikih tekmovanje sklenil na končnem sedmem mestu. “Vtisi niso preveč dobri. V spodnjem delu se mi je vožnja čisto podrla. Želel sem si dobre vožnje, ampak sem v spodnjem delu prehiteval ssamega sebe in so se napake vrstile ena za drugo,” po nastopu ni bil zadovoljen letošnji evropski prvak.  

V skupnem seštevku svetovnega pokala je Savšek letošnjo sezono končal na četrtem mestu, deset točk za tretjeuvrščenim Slovakom Michalom Martikanom, Anže Berčič, ki je bil danes v polfinalu 27., pa je v sezoni svetovnega pokala zasedel 18. mesto.

V konkurenci kajakašic je odlično nastopila Eva Terčelj, ki je bila v letošnji sezoni pod vodstvom novega trenerja Jerneja Abramiča izjemno konstantna. V finalu je veslala na vseh tekmah, razen v Markkleebergu, na zmagovalni oder pa je priveslala v Tacnu. Tudi na Vltavi je bila odlična. V polfinalu je imela namreč drugi čas, pred njo je bila le Avstralka Jessica Fox, dobro vožnjo pa je prikazala tudi v finalu. V odločilni vožnji dneva sta jo prehiteli Jessica Fox in Brazilka Ana Satila. S tretjim mestom na tej tekmi je napredovala na drugo mesto v skupnem seštevku serije za svetovni pokal.

Po nastopu je bila Terčeljeva zelo nasmejana: “Res je lepo. Zelo sem zadovoljna, saj sem se v zadnjih tednih ubadala s kar nekaj težavami. Na vodi nisem našla pravega ritma, tako da je kazalo že veliko slabše kot sedaj. Ti vožnji, ki sta mi uspeli danes, sta res lepa nagrada za vloženi trud. Res sem zadovoljna s potekom.”

V polfinalu kajakašic smo imeli še dve slovenski predstavnici. Zelo dobro je veslala mladinska svetovna podprvakinja Eva Alina Hočevar, ki pa jo je od finala oddaljila napaka pri 21. vratih, tako da je bila na koncu 18., medtem ko je Ajda Novak osvojila 26. mesto.

V skupnem seštevku je tako kot na tekmi zmagala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Terčeljeva, tretja pa Avstrijka Corinna Kuhnle, ki je v seriji vodila vse do današnje tekme. Ajda Novak je bila v skupnem seštevku 25., Eva Alina Hočevar 27., Urša Kragelj pa 46.

V nedeljo se bodo na progo v praški Troji v polfinalu na progo podali kajakaši Niko Testen, Martin Srabotnik in Peter Kauzer ter kanuistki Eva Alina Hočevar in Lea Novak.