Danes v akciji 14 slovenskih čolnov.

0
563

S kvalifikacijami se je v Tacnu začela zadnja tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Slovenci in Slovenke so bili na domači progi zelo uspešni, saj je v kvalifikacijah obstala le debitantka na tekmah svetovnega pokala, kanuistka Lea Novak. Peter Kauzer je bil drugi med kajakaši, Eva Terčelj druga med kajakašicami, Božič in Taljat četrta med dvojci, Jure Lenarčič je bil peti med kanuisti, Anže Berčič osmi, Benjamin Savšek pa deveti. Med deseterico najboljših sta kvalifikacije končala tudi kanuistka Alja Kozorog in kajakaš Martin Albreht.

Uvodni dan svetovnega pokala v Tacnu so ob bučni podpori učencev in učenk ljubljanskih in hrastniških šol ter drugih navijačev slovenski slalomisti na divjih vodah svojo nalogo opravili z odliko. Peter Kauzer, ki v zadnjih dneh zaradi številnih obveznosti ni opravil prav veliko treninga, je v cilj priveslal z drugim časom.

»Manjkalo mi je nekaj treninga. V Tacnu je tako, da se v primeru, da čoln ne steče, zelo mučiš. Že začetni sprint na startu sem moral vzeti bolj na lahko, da me potem ne bi preveč pobralo. Na vrhu mi čoln ni stekel. Pazil sem, da ne bi udaril kakšnih vrat. Mučil sem se od starta do cilja, tudi zaradi tega, ker nisem imel toliko treninga v zadnjem času. Na koncu sem bil presenečen nad doseženim časom. Zdaj je pomembno, da sem se uvrstil v polfinale. Bilo je zelo “luštno”, glede na to, koliko otrok nas je prišlo spodbujat. Na tribunah je bilo zelo lepo vzdušje. Danes sem bil bolj živčen kot na olimpijskih igrah, ko sem videl otroke, ki so navijali za nas. To je že dobra generalka za jutri, ko bodo glavne tekme. Upam, da bo prišlo čim več ljudi,« je povedal Kauzer, ki je bil po tekmi zelo oblegan, saj so se številni učenci želeli z njim fotografirati, podelil pa je tudi številne avtograme.

Njegov uspeh je s sedmim mestom dopolnil Martin Albreht, Martin Srabotnik je bil 17., Janoš Peterlin pa 20. Vsi so napredovali z rezultatom prve kvalifikacijske vožnje. Najboljši je bil Američan Michal Smolen, tretji pa je bil Čeh Vit Prindiš.  

Tudi kajakašica Eva Terčelj si je napredovanje v polfinale zagotovila z drugim časom prve kvalifikacijske vožnje. Od nje je bila hitrejša le Avstralka Jessica Fox, tretja pa je bila Slovakinja Jana Dukatova. Za vsega stotinko sekunde je napredovanje v polfinale po prvem nastopu zgrešila Ajda Novak, ki je bila 21. Urša Kragelj je prav tako morala nastopiti v drugo, kjer pa je nato postavila najboljši čas in se zanesljivo uvrstila v nedeljski polfinale. V nedeljo bo znova veslala tudi Ajda Novak, ki je v drugo zasedla peto mesto.

V sobotnem polfinalu bomo imeli dve predstavnici med kanuistkami. Alji Kozorog je uspelo napredovati že po prvem nastopu, ko je bila deseta: »Nisem zadovoljna z vožnjo, saj ni bila povsem taka, kot bi morala biti. Bilo pa je dovolj za napredovanje. Vesela sem, da mi ni bilo potrebno startati še enkrat, ker je proga res zahtevna. Zadnji del se mi zdi malo nesmiseln, ker je mogoče postaviti samo nekaj kombinacij, pa tudi nevaren je lahko. Če se prevrneš, ni ravno lepo.«

Po drugi vožnji si je oddahnila tudi Nina Bizjak, ki je ujela še zadnje mesto med polfinalistkami, saj je bila peta: »Da sem napredovala, sem slišala, ko sem bila že v garderobi. Tako kot mnogokrat so padale pritožbe z vseh strani, od vseh ekip. Vesela sem napredovanja, bi si pa želela, da bi mi to uspelo z dobro vožnjo. Vem, da sem delala napake. Danes je bil kar težek dan. Že včeraj sem imela težave z opremo, ker sem na spodnjem delu proge zlomila čoln. Potem se je vleklo cel dan, da sem to popravila. Sedaj si bom odpočila. V polfinalu gre na novo. Upam, da bom ponovila finale izpred dveh let. Za zaključek sezone si želim dobre vožnje, da jo končam z dobrimi občutki in da se potem začnem pripravljati na novo.« Žal se je napredovanje izmuznilo mladinki Lei Novak, ki je doživela premierni nastop na tekmah svetovnega pokala. V drugi vožnji je bila osma.

Najboljši čas je postavila španska kanuistka Nuria Vilarrubla, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Britanka Mallory Franklin.  

Zelo uspešni so bili tudi kanuisti. Jure Lenarčič je z manj kot dvema sekundama zaostanka za vodilnim Slovakom Matejem Benušem zasedel peto mesto, Anže Berčič je bil osmi, Benjamin Savšek pa deveti. V drugo se je s četrtim časom v polfinale prebil tudi Blaž Cof. Za vodilnim Benušem sta se zvrstila Američan Casey Eichfeld in Francoz Nicolas Peschier.

Tik za najboljšo trojico sta kvalifikacijski nastop končala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta se s četrtim časom brez težav uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja. Najhitrejša sta bila Francoza Tillard in Le Ruyet, druga sta bila njuna rojaka Picco in Biso, tretja pa Čeha Koplik in Vrzan.

V soboto se bodo polfinalne preizkušnje začele ob 9. uri. Najprej se bodo za finale potegovali kanuisti, nato kanuistke, na koncu pa še kajakaši. Finalne tekme se bodo začele ob 12.30. Po koncu slalomskega tekmovanja pa bo sledila še tekma v slalomskem krosu, ki je novost v letošnji seriji tekem za svetovni pokal.

 

Uradna stran finalne tekme svetovnega pokala: http://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup

Rezultati: http://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup-results

Facebook stran finalne tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah:

https://www.facebook.com/SLOKAkajak