Dejan Fabčič po diskvalifikaciji Portoričana do kvote za paraolimpijske igre.

0
614

Slovenski parakajakaš Dejan Fabčič ima v teh dneh veliko razlogov za veselje. Z mednarodne kajakaške zveze (ICF) je namreč prišla novica, da je dobil kvoto za nastop na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Fabčič je na lanskem svetovnem prvenstvu v Milanu osvojil sedmo mesto in le za eno mesto ostal brez paraolimpijske kvote, a je bil Portoričan, ki je bil uvrščen tik pred našim tekmovalcem, diskvalificiran.

Vse je kazalo, da bo parakajakaš Dejan Fabčič nastop na septembrskih paraolimpijskih igrah v Braziliji moral loviti na dodatnih evropskih kvalifikacijah, ki bodo potekale sredi maja v nemškem Duisburgu v okviru svetovnega prvenstva v parakajakaštvu, a je zgodba o lovu na paraolimpijsko kvoto dobila presenetljiv preobrat. Fabčič, ki je na svetovnem prvenstvu v Milanu zasedel sedmo mesto in tako za las ostal brez vozovnice za Rio de Janeiro, je namreč postal novi potnik v Brazilijo.

Portoriški parakajakaš Eddie Montanez je bil na svetovnem prvenstvu v Milanu diskvalificiran, a ker so se Portoričani na odločitev komisije pritožili, uradne informacije o osvojenih kvotah nismo dobili vse do zdaj, ko je bila Montanezeva pritožba zavrnjena in je ostalo pri diskvalifikaciji. Šestouvrščeni parakajakaš svetovnega prvenstva je namreč pri klasifikaciji pred prvim startom, kjer tekmovalce v tri skupine razdelijo glede na stopnjo invalidnosti, kazal, da si pri veslanju ne more pomagati z nogami, ob ogledu posnetkov tekmovalnega nastopa v finalu svetovnega prvenstva pa je postalo jasno, da si je ob veslanju z nogami lahko pomagal in imel prednost pred tekmeci, ki se lahko zanašajo le na roke in trup.

»Za kvoto sem izvedel na strokovnem srečanju diabetologov v Dubrovniku in sprva novici, ki mi jo je sporočil direktor reprezentanc pri Kajakaški zvezi Slovenije, nisem verjel, saj kvote nismo osvojili po običajni poti. Pričakovali smo namreč, da se bom za preostale kvote boril maja na svetovnem prvenstvu v Duisburgu. Vendar so po natančnem pregledu posnetkov lanskega prvenstva v Milanu, ugotovili, da je bil tekmovalec, ki je zasedel šesto mesto,  napačno klasificiran. Tako je ena od šestih kvot, ki so jih razdelili lani, pripadla meni kot sedmouvrščenemu oziroma prvi rezervi. Na tem mestu moram pohvaliti klasifikatorje, ki so pri delu zelo natančni in ugotavljajo simuliranje invalidnosti tudi na podlagi videoposnetkov po tekmovanju. Glede na veliko željo po nastopu na paraolimpijskih igrah sem bil kvote zelo vesel, saj to pomeni mirnejše nadaljevanje priprav in sezone. Letos pozimi sem res močno treniral in zato cilji ostajajo enaki, to je dobra uvrstitev in potrditev norme na svetovnem prvenstvu, kjer pričakujem uvrstitev v finale. Na junijskem evropskem prvenstvu v Moskvi pa načrtujem napad na medaljo. Nato mi ostanejo skoraj trije meseci, da se v miru pripravim na vrhunec sezone v Riu de Janeiru,« je z navdušenjem novico sprejel Dejan Fabčič.

Poleg Fabčiča imajo nastop na prvih paraolimpijskih igrah v parakajakaštvu trenutno zagotovljen še svetovni prvak Markus Mendy Swoboda iz Avstrije, Avstralec Curtis McGrath, Brazilec Fernando Rufino de Paulo, Italijan Federico Mancarella in Ukrajinec Mikola Siniuk.