Do finala A priveslala še Anja Osterman, uspešni tudi ostali slovenski čolni.

0
349

Po uspešnem začetku svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v Montemor-o-Velhu, ko sta do finala A priveslala dvojca Šmit – Šmit in Apollonio – Blažević, so tudi drugi tekmovalni dan prvenstva Slovenci nastopili dobro. V finale A na 500 metrov se je uvrstila kajakašica Anja Osterman, v polfinale na 200 metrov pa so napredovali prav vsi Slovenci, ki so startali v kvalifikacijah.

Mlajša članica Anja Osterman, ki je letos že uspešno nastopala na članskem evropskem prvenstvu na Češkem, je uvodne nastope na Portugalskem opravila zelo dobro. Dopoldne je najprej nastopila v kvalifikacijah na 500 metrov, kjer je v svoji skupini zasedla četrto mesto, zaostala pa za Madžarko Doro Bodonyji, Nemko Nino Krankemann in Italijanko Irene Burgo. S tem rezultatom je napredovala v polfinale, kjer pa je kljub nekoliko slabšemu časovnemu izkupičku v svoji skupini zasedla tretje mesto. Tokrat sta bili od nje boljši predstavnica Južnoafriške republike Esti Tonder in znova Nemka Nina Krankemann. S tretjim mestom si je tudi priveslala nastop v finalu A, kamor so vodila le prva tri mesta v polfinalu.

Popoldne je Primorka startala še v kvalifikacijah na 200 metrov, kjer je prav tako zasedla tretje mesto in brez težav napredovala v polfinalne boje. Od slovenske reprezentantke sta bili nekoliko hitrejši Španka Sara Ouzande in Poljakinja Aleksandra Gorna.

Na 500 metrov sta se preizkusili tudi mladinki Mia Medved in Špela Bajrič, ki sta združili moči v kajakaškem dvojcu. Tekmovalki, ki prihajata iz različnih klubov, ena iz KK Soške elektrarne, druga pa iz KKK Bohinj, sta v kvalifikacijski skupini priveslali do sedmega mesta in še ujeli vlak za napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja. Tam so bile tekmice premočne, tako da sta svoj nastop na pol kilometrski razdalji končali na devetem mestu polfinalne skupine, kar je tudi pomenilo zaključek tekem na tej razdalji.

V drugem delu programa so mladinci in mlajši člani tekmovali še v kvalifikacijah na 200 metrov. Slovenski izkupiček je bil 100 odstoten, saj je vseh pet čolnov iz kvalifikacij napredovalo v polfinale, ki bo na sporedu v soboto. Poleg že prej omenjene Ostermanove, ki je napredovala s tretjim časom kvalifikacijske skupine, bodo v polfinalu veslali še Rok Šmit, Mia Medved, Blaž Jug – Matej Toplikar in Alan Apollonio – Simon Blažević.

Slednja sta na razdalji, ki ni njuna paradna, zasedla šesto mesto med kajakaškimi dvojci do 23 let. Tudi mladinski dvojec Blaž Jug – Matej Toplikar je v cilj priveslal kot šesti, enako tudi mladinka Mia Medved. Kajakaš Rok Šmit je med mladinci dosegel četrti čas kvalifikacijske skupine.

V soboto bodo na sporedu najprej finalni nastopi na 1000 metrov, na čelu z našima dvojcema Jan Šmit – Rok Šmit in Alan Apollonio – Simon Blažević, popoldne pa sledijo še polfinalni nastopi na 200 metrov, kjer bo nastopilo pet slovenskih čolnov. V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s finali na 200 metrov in 500 metrov, kjer bo nastopila tudi Anja Osterman.