Do začetka svetovnega pokala v spustu so še trije tedni.

0
349

Čez tri tedne bosta na Soči potekali prva in druga tekma za svetovni pokal v spustu na divjih vodah. V Bovcu in Kobaridu, ki sta leta 2013 gostila tudi evropsko prvenstvo v tej kajakaški disciplini, se bodo tekmovalci in tekmovalke pomerili tako v klasičnem spustu kot v sprintu na divjih vodah. V četrtek, 18. junija bo potekala otvoritev tekmovanja, v petek, 19. junija, sledijo sprinterske preizkušnje, v soboto, 20. junija, pa še tekma v klasičnem spustu.

Tekmi na Soči bosta predstavljali tudi test pred svetovnim prvenstvom v sprintu, ki bo sledil teden dni kasneje na Dunaju. »Zgornja Soška dolina je dom kajakaštva. Zaradi tega na Kajakaški zvezi Slovenije z veseljem pristopimo k organizaciji velikih športnih prireditev v dolini reke Soče. Tekmovanja na Soči so postala stalnica in v svetu predstavljajo klasično kajakaško progo z velikim ugledom, zaradi svoje zahtevnosti pa vsi tekmovalci nanjo gledajo z velikim spoštovanjem. Zaradi tega se ni bati za atraktivne in napete boje tekmovalcev, ki bodo gledalcem v užitek,« je dejal predsednik Kajakaške zveze Slovenije Andrej Ribič.

Vnovične tekme v spustu na divjih vodah v dolini Soče se veselita tudi župana občin Bovec in Kobarid. »Med številnimi možnostmi za izvajanje raznih aktivnosti na Bovškem, so vodni športi prav gotovo najbolj množični. Izvedba tako zahtevnega tekmovanja, kot je svetovni pokal v spustu na divjih vodah, pa je dokaz, da je naša smaragdna lepotica Soča primerna tako za začetnike kot tudi za svetovne ase tega športa. Taki dogodki pa turističnemu produktu prinašajo večjo dodano vrednost in še boljšo prepoznavnost območja,« je povedal župan občine Bovec Valter Mlekuž, pomembno turistično vlogo pa je izpostavil tudi župan občine Kobarid Robert Kavčič: »Adrenalinska reka Soča ponuja veliko športnih aktivnosti tako profesionalnim športnikom kot turistom. Letošnji svetovni pokal v spustu na divjih vodah je ponovno priložnost za prepoznavnost in promocijo Kobarida in Trnovega ob Soči, ki bo tudi letos središče tekmovalnega dela pokala. Želimo si, da se tovrstna športna tekmovanja v dolini Soče ohranijo in v dolino redno privabljajo številne ljubitelje vodnih športov.«

Otvoritev tekme za svetovni pokal bo v četrtek, 18. junija, ob 20. uri v Kobaridu. V petek se bo v Trnovem ob Soči ob 10. uri začela prva vožnja sprinterske tekme, ob 12. uri bo sledila druga vožnja, ob 15. uri pa še finale. Podelitev kolajn najboljšim bo ob 19. uri v Kobaridu. V soboto v Trnovem ob Soči tekmovalce in tekmovalke čaka še tekma v klasičnem spustu (začetek ob 9. uri). Podelitev kolajn bo ob 12. uri v Kobaridu.

Uradna stran tekmovanja: http://www.socakayak.si/ep/slo/

Facebook: https://www.facebook.com/SocaKayakRaceFever