Državni prvaki so Blaž Cof, Maks Frančeškin, Ajda Novak in Peter Žnidaršič – Luka Žganjar.

0
465

Spustaši na divjih vodah so na Savi Dolinki nastopili na državnem prvenstvu v klasičnem spustu. V konkurenci kanuistov je naslov prvaka osvojil Blaž Cof, med kajakaši je bil najboljši Maks Frančeškin, med kajakašicami Ajda Novak, med dvojci pa Peter Žnidaršič in Luka Žganjar.

Tekmovalci v spustu na divjih vodah ta vikend tekmujejo za naslove državnih prvakov. Danes so nastopili v klasičnem spustu na Savi Dolinki od Piškovce do blejskega mosta, v nedeljo pa jih čaka še preizkušnja na Soči, ko se bodo pomerili za naslove prvakov v sprintu. Poleg slovenskih tekmovalcev so se na tekmi pomerili tudi najboljši hrvaški spustaši.

Ti so bili v ospredju v konkurenci kanuistov. Na tekmi je namreč zmagal večkratni svetovni prvak Emil Milihram, ki je bil od drugouvrščenega Blaža Cofa hitrejši za dobrih 36 sekund. Cof je bil tako v absolutni konkurenci drugi, v razvrstitvi za državno prvenstvo pa se je veselil zmage. In to kljub dejstvu, da je le pet minut pred startom nesrečno zlomil veslo, s katerim je nameraval nastopiti, tako da je nato startal z nadomestnim. Tretje mesto na tekmi si je priveslal še en Hrvat Tomislav Lepan. V razvrstitvi državnega prvenstva je drugo mesto pripadlo Luki Žganjarju, tretje pa Simonu Hočevarju.

Zelo napeta in izenačena je bila tekma v konkurenci kajakašev. Zmage in naslova državnega prvaka v klasičnem spustu se je razveselil povratnik na divje vode Maks Frančeškin, ki je v zadnjem času sicer več pozornosti namenjal sprintu na mirnih vodah. Z le 24 stotinkami sekunde zaostanka se je na drugo mesto uvrstil Vid Debeljak, tretje mesto pa je pripadlo Nejcu Žnidarčiču. Ta je za zmagovalcem zaostal za 84 stotink sekunde.

V ženski konkurenci kajakašic si je zanesljivo zmago priveslala Ajda Novak, ki je bila dobra spustašica v mladinski konkurenci, nato pa se posvetila predvsem slalomu na divjih vodah, tako da v spustu nastopa le še občasno. Za njo sta se zvrstili klubski kolegici s KKK Ljubljana Teja Vrbnjak Erbežnik in Jana Hočevar.

V konkurenci dvojcev sta zmagala Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta bila hitrejša od Blaža Cofa in Simona Hočevarja za dobrih 13 sekund. Na tretje mesto se je uvrstil primorski dvojec, v katerem sta nastopila Marko Čivčija in Nejc Kravanja.

Po posamičnih nastopih so sledile še ekipne tekme, v katerih so nastopile mešane ekipe. Zmagala je prva ekipa KKK Ljubljana, za katero so veslali Anže Urankar, Tim Kolar in Tim Novak, druga je bila ekipa KK Soške elektrarne, v postavi Rok Markočič, Nejc Žnidarčič in Jakob Jež, tretja pa je bila druga ekipa KKK Ljubljana z Maksom Frančeškinom, Blažem Anžlovarjem in Ajdo Novak.

Jutri tekmovalce in tekmovalke čaka še državno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, ki bo potekalo v Solkanu. Tekmovanje ob solkanskem kajakaškem centru se bo s prvo vožnjo začelo ob 11.30, ob 13.00 sledi druga vožnja, ob 14.15 pa še ekipne vožnje.

 

REZULTATI

C1 moški

1. Emil Milihram HRV 13:15.28

2. Blaž Cof KKK Tacen +36.82

3. Tomislav Lepan HRV +39.40

4. Luka Žganjar KKK Ljubljana +45.10

5. Simon Hočevar KK Simon +46.63

K1 moški

1. Maks Frančeškin KKK Ljubljana 12:18.45

2. Vid Debeljak KKK Tacen +0.24

3. Nejc Žnidarčič KK Soške elektrarne +0.84

K1 ženske

1. Ajda Novak KKK Ljubljana 13:25.98

2. Teja Vrbnjak Erbežnik KKK Ljubljana +1:27.26

3. Jana Hočevar KKK Ljubljana +2:42.74

C2 moški

1. Peter Žnidaršič – Luka Žganjar KKK Ljubljana 13:35.92

2. Blaž Cof – Simon Hočevar KKK Tacen/KK Simon +13.48

3. Marko Čivčija – Nejc Kravanja KK Soške elektrarne +48.29