Dve zmagi in dve tretji mesti mladih slalomistov v Čeških Budejovicah.

0
295

Mladi slovenski slalomisti na divjih vodah so se tudi na zadnji letošnji tekmi evropskega mladinskega pokala izkazali. V Čeških Budejovicah je Nina Bizjak zmagala med kajakašicami in bila tretja v konkurenci kanuistk, v konkurenci kajakašev do 18 let je bil najboljši Žan Jakše, dobitnik kolajne na nedavnem evropskem mladinskem prvenstvu Vid Karner pa je bil tretji.

Nina Bizjak, najuspešnejša slovenska predstavnica na Češkem, je odlično veslala v finalu kajakašic do 18 let, kjer je zmagala, najbližjo zasledovalko Nemko Ann-Kathrin Schwanholt pa prehitela za več kot devet sekund in pol. Tretja je bila Francozinja Anne Sophie Biazizzo. V finalu sta veslali tudi Neža Jarc, ki je bila peta, in Neža Vrevc, ki je bila v polfinalu druga, v finalu pa tekmovanje končala na desetem mestu.

Nina Bizjak si je nato zmagovalne stopničke priveslala še v konkurenci kanuistk, kjer je bila tretja. Pred njo sta se uvrstili Francozinja Lucie Prioux in Poljakinja Ewa Hurkala.

V konkurenci kajakašev do 18 let je s progo najboljše opravil Žan Jakše ter zmagal pred Nemcem Janom Trompeterjem in ekipnim kolegom Vidom Karnerjem. V finalu je veslal še Jure Petak Šteblaj, ki je bil sedmi. V polfinalu so obstali Jakob Koren, ki je bil 22., Vid Kuder Marušič, ki je zasedel 23. mesto, in Jurij Žmavc, ki je bil 24.

Za malo se je kolajna izmuznila kajakašu Urhu Turnšku, ki je v skupini tekmovalcev do 14 let zasedel četrto mesto. Zmagal je Nemec Lukas Stahl, drugi je bil Slovak Martin Dodok, tretji pa še en Nemec David Maas. V finalu te kategorije so veslali še Nejc Kralj, ki je bil osmi, David Rozman je bil deseti, Marko Petek 14., Štefan Božič pa 15. Lan Tominc (17.), Tine Kancler (20.), Aljaž Jug (36.) in Jan Ločnikar (38.) so z nastopi zaključili v polfinalu.

Med kajakaši do 16 let je bil najboljši Čeh Matouš Petrik, drugi je bil njegov rojak Michael Matejka, tretji pa Poljak Krzysztof Majerczak. Teo Karner je zasedel peto mesto, Luka Čižman je bil šesti, Gašper Kovačič deveti, Jakob Jež pa enajsti. Šesterica Slovencev se ni uspela uvrstiti v finale. Val Manfreda Vidrih je bil 18., Tim Novak 22., Anže Štolfa 24., Domen Tominec 26., Niko Testen 27., Anže Urankar pa 28.

V konkurenci kanuistov do 16 let je v finalu veslal le Leon Breznik, ki je bil na koncu sedmi. Zmagal je Nemec Alexander Weber, drugi je bil Poljak Przemyslaw Nowak, tretji pa Čeh Vaclav Chaloupka. Brez finalnega nastopa so ostali trije slovenski polfinalisti. Žan Gerčer je bil 15., Klemen Vidmar 16., Aljaž Makovec pa 19.

Med kajakašicami do 16 let sta v finalu nastopili Živa Kavs, ki je zasedla deveto mesto, in Teja Vrbnjak Erbežnik, ki je bila deseta. Zmagala je Slovakinja Simona Macekova, druga je bila Poljakinja Klaudia Zwolinska, tretja pa še ena Slovakinja Michaela Haššova.

Med kajakašicami do 14 let se je z osmim časom polfinala v finale uvrstila Eva Jeklin, ki pa je imela v drugi vožnji dneva težave in ni prišla do cilja. Zmagala je Čehinja Sona Stanovska, druga je bila Slovakinja Silvia Brosova, tretja pa še ena Čehinja Klara Hricova. Nika Teršek je zasedla 17. mesto in z nastopi končala v polfinalu.

V konkurenci dvojcev, kjer Slovenija ni imela svojih predstavnikov sta bila najboljša Slovaka Jakub Skubik in Martin Šimicak, druga sta bila Nemca Dennis Viesel in Moritz Hootong, tretja pa Poljaka Jakub Brzezinski in Adam Kozub. Tudi v kanuističnih kategorijah do 14 in 18 let slovenska ekipa ni imela svojih predstavnikov. V skupini do 18 let je zmagal Slovak Marko Gurecka, drugi je bil njegov rojak Tomaš Džurny, tretji pa Poljak Pawel Smolarski. Med kanuisti do 14 let se je najbolj izkazal Poljak Kacper Sztuba, drugi je bil Nemec Lennard Tuchscherer, tretji pa Poljak Wiktor Czaja.