Ekipa se pred SP sooča z neprijetnimi težavami.

0
564

Slovenska slalomska reprezentanca mladincev in mlajših članov je pripotovala na prizorišče svetovnega prvenstva v Braziliji. Prvo večje slalomsko tekmovanje te sezone se bo začelo čez dober teden dni, Slovenci pa nad začetkom ne morejo biti prav navdušeni. Sami so sicer srečno pripotovali v Foz do Iguaçu, a kaj ko so z njimi iz Carigrada pripotovali le trije čolni, večina pa jih je ostala v Turčiji.

Da bi bila zadeva še bolj zakomplicirana, organizatorji prvenstva transport čolnov z letališča v Sao Paulu do mesta na tromeji med Brazilijo, Argentino in Paragvajem nudijo le dvakrat tedensko, tako da vodstvo zveze sedaj išče možne rešitve, kako čolne čim prej spraviti na prizorišče prvenstva.

Otvoritvena slovesnost bo na sporedu prihodnji torek, prve kvalifikacijske preizkušnje pa dan kasneje. Časa za trening in spoznavanje brzic, ki so leta 2007 na svetovnem prvenstvu gostile tudi tekmovalce v članski konkurenci, tako ni prav veliko.

Pred odhodom v deželo sambe so bili mladi reprezentanti zelo motivirani in optimistični. Vid Kuder Marušič je na lanskem svetovnem mladinskem prvenstvu v Avstraliji osvojil srebrno kolajno, letos pa ga čaka prvi nastop v konkurenci mlajših članov. »V Braziliji bom poskušal voziti hitro in zanesljivo ter s tem loviti dober rezultat. Dobro formo želim nato prenesti na izbirne tekme, ki se začnejo že kmalu po našem povratku domov,« je cilje pred odhodom jedrnato pojasnil Kuder Marušič. V ekipni tekmi mlajših članov (do 23 let) bo nastopil skupaj z Martinom Srabotnikom in novincem v slalomski ekipi Žanom Jakšetom.

Zelo blizu kolajni v mladinski konkurenci lanskega prvenstva je bil tudi Niko Testen, ki je bil v Penrithu četrti. »Prva želja je uvrstitev v finale, tam pa bom zagotovo napadal medaljo,« je dejal nečak Dejana Testena, trenerja svetovnih prvakov Luke Božiča in Saša Taljata. Niko bo tudi letos tekmoval med mladinci, kjer bosta poleg njega veslala še Luka Čižman, sin nekdanjega reprezentanta in olimpijca iz Barcelone Albina Čižmana, ter Tine Kancler, sin Joška Kanclerja, dobitnika več kolajn s svetovnih prvenstev v spustu na divjih vodah. »Želim si, da bi mi vožnje uspele še boljše kot na izbirnih tekmah, kjer sem imel veliko treme. Upam, da bom prišel v finale in si zagotovil mesto še za evropsko mladinsko prvenstvo,« je dejal Tine, ki je uvodni nastop v mladinski konkurenci sicer doživel že lani, ko je na evropskem prvenstvu v Skopju veslal v kanuističnem dvojcu skupaj z Jakobom Ježem.

V konkurenci kanuistov bodo slovenske barve zastopali trije tekmovalci – mladinca Jakob Jeklin in Klemen Vidmar ter mlajši član Žiga Taljat. Zaradi starostno mešane zasedbe jih čaka nastop v ekipni tekmi slalomistov do 23 let. Jakob Jeklin je pred dvema sezonama osvojil bronasto kolajno, na lanskem prvenstvu pa se mu ni vse izšlo po načrtih, saj je bil deveti. »Cilj imam podoben kot lani v Avstraliji. Zagotovo je to uvrstitev v finale, kjer pa se lahko zgodi marsikaj, saj je konkurenca pri vrhu kar močna. Cilji seveda ostajajo visoki, a bo treba ostati zbran vse do konca. Čoln mi teče lepo, tudi stabilen sem, tako da upam na najboljše,« je dejal Jeklin.

Čim boljšo uvrstitev bosta poskušali doseči tudi dve kajakašici – Eva Terčelj in Ajda Novak. Izkušeni tekmovalki, ki se lahko pohvalita z ekipnimi kolajnami s članskih in mladinskih prvenstev sta edini kajakašici v ekipi, ki sta uspeli zadostiti visokim kriterijem za pot v Brazilijo. Tik pred odhodom na prvenstvo je Ajda Novak dejala: »Na tekmo se odpravljam z dobrimi občutki, ker vem, da sem letos naredila veliko kvalitetnega treninga in napredovala. Sedaj bi to rada prikazala s svojimi vožnjami na svetovnem prvenstvu.«

Tekme se bodo s kvalifikacijami kajakašev, kanuistov in kanuistk v obeh starostnih kategorijah začele v sredo, v četrtek uvodni nastop čaka tudi kajakašice in dvojce, v petek bodo na sporedu vse polfinalne preizkušnje, v soboto finala kajakašev, kanuistov in kanuistk ter ekipne tekme v omenjenih kategorijah, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo s finali in ekipnimi tekmami kajakašic in dvojcev.

 

Uradna stran prvenstva: http://fozdiguazu2015.worldchampionships.events.slalom.canoeicf.com/en/home

Fotografiji: Uradna stran prvenstva