EP v sprintu na mirnih vodah bo gostil Plovdiv.

0
288

Po mesecu dni premora od največjih članskih tekmovanj se ta konec tedna nadaljuje sezona za sprinterje na mirnih vodah. V Plovdivu, najstarejšem stalno naseljenem evropskem mestu, bo med četrtkom in nedeljo potekalo evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, kjer bo tekmovalo tudi pet slovenskih predstavnikov.

Najvišja pričakovanja pred nastopom na prvenstvu stare celine ima najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki bo v Bolgariji nastopila na 200-metrski razdalji v kajaku enosedu, na 500-metrski pa v kajakaškem dvojcu skupaj z Anjo Osterman.

Za Ponomarenko Janičevo je odličen prvi del sezone, saj se je z vseh tekem svetovnega pokala vrnila s kolajnami, tudi tisto v kajakaškem dvojcu, kjer sta z Anjo Osterman na sploh prvi tekmi v skupnem čolnu priveslali do brona in v boju za tretje mesto ugnali nemški predstavnici, dobitnici kolajn z olimpijskih iger.

»V obeh disciplinah imam visoke cilje, dvojni nastop pa je seveda vedno izziv, a to sva z Anjo trenirali, naredili tudi simulacijo tekmovalnega programa in mislim, da sva sposobni postaviti dober rezultat. Veliko je odvisno od dnevne forme, počutja, tekmecev in razmer, a neumno bi bilo reči, da je cilj finale. Letos sem bila prav na vseh tekmah svetovnega pokala na stopničkah in tudi na evropskem prvenstvu merim na kolajno,« je pred odhodom v Bolgarijo povedala Špela.

Tudi Anja Osterman se že veseli nastopa in pred njim pravi: »Pričakovanja pred evropskim prvenstvom so visoka, ampak še zmeraj realna in dosegljiva. Zagotovo je želja dobro veslanje v K2 in posledično visoka uvrstitev na prvenstvu. Formo po svetovnih pokalih smo stopnjevali, tako da sva pred EP dobro pripravljeni, vrh najine sezone pa bo svetovno prvenstvo, kjer bova pripravljeni odlično.«

Poleg dveh kajakašic bodo slovenske barve v Bolgariji zastopali še trije kajakaši. Po zelo dobrih nastopih na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane ob koncu junija v Beogradu bosta priložnost med kajakaškimi dvojci na članskem prvenstvu dobila Simon Blažević in Rok Šmit, ki bosta veslala na 200 in 500 metrov, na 1000 in 5000 metrov pa bo med kajakaši veslal Jošt Zakrajšek.

Trzinec, ki z letošnjo sezono sodeluje s španskim trenerjem, se je pred odhodom na prvenstvo mudil na dvotedenskih pripravah v Španiji. »Kakor se sezona odvija, kakor potekajo treningi, sem z novostjo in novim trenerjem zelo zadovoljen. Želja je, da se vrnem v finale. To je za začetek. Konkurenca je močna. Zagotovo je najmanj 12, 13 tekmovalcev, ki so sposobni priti v finale in do kolajn. Dva res izstopata, ostali pa se bomo potegovali za preostala mesta,« je povedal Zakrajšek.

Prvenstvo se bo začelo v četrtek s slovesnim odprtjem, prve tekme pa bodo na sporedu v petek. Začeli bodo tekmovalci in tekmovalke na 1000-metrski razdalji, in sicer s kvalifikacijskimi in polfinalnimi nastopi, kvalifikacije in polfinalne tekme pa bodo potekale tudi na 500 metrov. V soboto bodo na vrsti finala na 1000 metrov ter kvalifikacije in polfinale na 200 metrov. V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s finali na 500 in 200 metrov ter 5000-metrsko preizkušnjo. V Plovdivu bo v soboto in nedeljo na sporedu tudi evropsko prvenstvo v parakajakaštvu, a tokrat brez Dejana Fabčiča, ki se je z lanskega evropskega prvenstva v Moskvi vrnil s kolajno.

SLOVENSKA EKIPA

K1ž 200m – Špela Ponomarenko Janić

K2ž 500m – Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman

K1m 1000m in 5000m – Jošt Zakrajšek

K2m 200 in 500m – Simon Blažević in Rok Šmit

REZULTATI bodo na voljo na naslednji povezavi: http://europecanoeevents.com/live-results?gmt=2&gmt2=-120

Uradna stran prvenstva: https://plovdiv.canoe-bg.com/