Eva Alina Hočevar svetovna mladinska prvakinja v slalomu na divjih vodah!

0
439

Slalomisti in slalomistke na divjih vodah so se danes merili za prve posamične kolajne svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane, ki ta teden poteka v italijanski Ivreji. Tekmovalni dan se je za slovensko ekipo zaključil sanjsko, saj je 16-letna Eva Alina Hočevar z izjemno finalno vožnjo priveslala do naslova svetovne mladinske prvakinje! V finalu mladincev je veslal tudi kanuist Nejc Polenčič in bil deveti.

Dijakinja bežigrajske gimnazije Eva Alina Hočevar je v odlični formi, saj je na tem svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane osvojila že tri kolajne, vnovično priložnost pa bo imela tudi v nedeljo v kanuju. Poleg zlate posamične v kajaku, za katero je poskrbela danes, ima iz torkovih ekipnih tekem še srebrni kolajni v ekipni tekmi kajakašic do 18 let in ekipni tekmi kanuistk do 23 let.

Tokrat je Eva Alina Hočevar v mladinskem finalu kajakašic prikazala vožnjo, ki je bila tako izjemna, da je najbližjo zasledovalko s Slovaške prehitela za več kot tri sekunde in pol. A ne le to. Doseženi čas bi ji v konkurenci kajakašic do 23 let, kjer so na zmagovalnem odru stale dobitnice kolajn s članskih prvenstev, prinesel srebrno kolajno.

»Vedela sem, da bom morala odpeljati suvereno, če bom želela dobiti kolajno. Bilo je kar tvegano, saj sem eno kombinacijo odpeljala naravnost, ampak sem vedela, da moram to narediti. Tudi ko me je zaneslo v težave, sem vedela, da mi preostane le to, da se rešim. Ampak sem pa zelo uživala, najbolj do sedaj. Proga je bila na začetku nekoliko enostavnejša, v zadnji tretjini pa zelo zahtevna. Vse se je odločalo na tem delu, zato si moral prihraniti moč. Zelo sem vesela, da mi je uspelo. Trenutno se še ne zavedam, kaj mi je uspelo, ampak se bom kmalu,« je povedala mlada tekmovalka, ki ji je bilo kajakaštvo položeno v zibelko. Eva Alina je namreč hči nekdanjega izvrstnega kanuista Simona Hočevarja in vnukinja Toneta Hočevarja, ki je bil prav tako kanuist in olimpijec.

V polfinalu kajakašic je veslala tudi Lea Novak, ki pa je imela v zadnjem delu proge nekaj težav, ki jih je sicer uspešno reševala, a ob tem izgubila nekaj dragocenih sekund, tako da se ji je finalni nastop izmuznil, zasedla pa je končno 14. mesto. Evi Alini sta se na odru za zmagovalke pridružili Slovakinja Sona Stanovska in Švicarka Naemi Braendle.

Imeli smo še enega finalista, in sicer med kanuisti do 18 let. Primorski slalomist Nejc Polenčič se je v finale uvrstil s sedmim časom polfinala. V odločilni vožnji prvenstva mu ni steklo po željah, saj je kar nekaj časa izgubil že pri osmih protitočnih vratih, nato pa imel še dodatne težave v eni najzahtevnejših kombinacij tokratne proge, ki je težave povzročala nemalo tekmovalkam in tekmovalcem. Prikazana vožnja mu je prinesla deveto mesto.

Na svojem prvem svetovnem mladinskem prvenstvu je uspešno tekmoval tudi Jaka Bernat, ki je priveslal do 14. mesta. Urh Turnšek, najboljši slovenski kanuist v kvalifikacijah, je odločno napadel, a so ga višje uvrstitve stale težave v spodnjem delu proge, tako da je nastop na prvenstvu končal na 22. mestu. Naslova svetovnega mladinskega prvaka med kanuisti se je veselil Španec Miquel Trave, drugi je bil Italijan Flavio Micozzi, tretji pa Francoz Nicolas Gestin.

Že dopoldne pa sta se za čim višjo uvrstitev potegovala Žiga Taljat in Klemen Vidmar v konkurenci kanuistov do 23 let. Žal se nobenemu izmed njiju ni uspelo uvrstiti v finale, saj je Taljat zasedel 19. mesto, Klemen Vidmar pa 24. Po težavah v polfinalu sta finalne vožnje z brega opazovala tudi dva izmed glavnih favoritov za kolajno, lanskoletni svetovni in evropski prvak do 23 let Slovak Marko Mirgorodsky in Čeh Lukaš Rohan. Zlate kolajne v finalu se je veselil Čeh Vaclav Chaloupka, drugi je bil Italijan Raffaello Ivaldi, tretji pa Francoz Cedric Joly.

Tekmovale so tudi kajakašice do 23 let, kjer pa v polfinalu nismo imeli svoje predstavnice, saj se je druga faza tekmovanja izmuznila tako Evi Jeklin kot Zali Zanoškar. Svetovna prvakinja med mlajšimi članicami je Francozinja Camille Prigent, druga je bila Avstrijka Lisa Leitner, tretja pa Britanka Kimberley Woods.

V nedeljo bodo na vrsti še polfinalne vožnje kanuistk in kajakašev, tako med mladinci kot mlajšimi člani. Slovenske barve bodo zastopali kanuistke Alja Kozorog, Nina Bizjak, Eva Alina Hočevar in Lea Novak ter kajakaši Martin Srabotnik, Niko Testen, Vid Kuder Marušič, Lan Tominc in Vid Oštrbenk.

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2018/rankings-results