Eva Alina Hočevar za konec svetovnega prvenstva četrta, Niko Testen osmi.

0
443

V Italiji se je zaključilo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Po dveh kolajnah v ekipnih preizkušnjah prvenstva in naslovu svetovne mladinske prvakinje v kajaku, je v nedeljo Eva Alina Hočevar poskrbela za še en odličen rezultat in v kanuju priveslala do četrtega mesta. V finalu kajakašev do 23 let je veslal Niko Testen in bil na koncu osmi.

Glavno ime slovenske ekipe, pa tudi svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ivreji, je bila 16-letna dijakinja gimnazije Bežigrad Eva Alina Hočevar. Po dveh srebrnih kolajnah v ekipnih tekmah in naslovu svetovne prvakinje v kajaku, je zadnji dan prvenstva v kanuju osvojila četrto mesto. Na progi je naredila nekaj napak, ki so jo stale nove kolajne, prejela je tudi šest kazenskih sekund, a vseeno le za slabi dve sekundi in pol zaostala za zmagovalnimi stopničkami.

Eva Alina Hočevar je z doseženimi rezultati tudi najuspešnejša udeleženka tega prvenstva, saj je tri kolajne uspelo osvojiti le še Kimberley Woods med mlajšimi članicami, a je Britanka priveslala do srebra in dveh bronov, medtem ko se slovenska reprezentantka lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje in dvema srebrnima odličjema. Woodsova je med drugim članska evropska prvakinja v kanuju iz Tacna v sezoni 2017.

V polfinalu kanuistk do 18 let je veslala tudi Lea Novak, ki pa je imela podobno kot v kajaku težave v spodnjem delu proge, tako da je prvenstvo končala na 24. mestu. V tej kategoriji je zmagala Čehinja Gabriela Satkova, druga je bila Italijanka Marta Bertoncelli, tretja pa Slovakinja Sona Stanovska.

Primorski kajakaš Niko Testen je bil edini slovenski finalist v dopoldanskem delu programa, ko so se za kolajne merile kanuistke in kajakaši do 23 let. Nekdanji mladinski evropski prvak, ki se je letos prvič uvrstil v člansko reprezentanco in na članskem evropskem prvenstvu skupaj s Srabotnikom in Kauzerjem tudi že osvojil ekipno kolajno, je bil odličen v polfinalu, kjer je prikazal najboljšo vožnjo izmed vseh. V finalu žal ni uspel ponoviti prvega nastopa, saj je po veliki napaki in še enem dotiku v cilj prišel z 52 kazenskimi sekundami, kar ga je uvrstilo na osmo mesto. Čas, ki ga je postavil v polfinalu, bi v odločilni vožnji dneva zadostoval za bron.

V polfinalu kajakašev do 23 let smo imeli še dva predstavnika. Martinu Srabotniku se je ob prihodu v cilj izpisal tretji rezultat, na vrhu je bilo še pet tekmovalcev, kar je bil rezultat, ki bi mu prinesel finalni nastop, a so mu nato prisodili 50 kazenskih sekund na 11. vratih, tako da je padel na 35. mesto. Vid Kuder Marušič je preizkušnjo končal na 15. mestu.

Naslova svetovnega prvaka med mlajšimi člani se je veselil Italijan Jakob Weger, drugi je bil Britanec Bradley Forbes – Cryans, tretji pa Šved Erik Holmer.

Med mladinci pa sta v kajaku v polfinalu vozovnico za finale lovila Lan Tominc in Vid Oštrbenk. Žal se nobenemu ni posrečilo uvrstiti med najboljšo deseterico. Celjan Lan Tominc je bil na koncu 22., Vid Oštrbenk pa si je delil 24. mesto z italijanskim reprezentantom Leonardom Grimandijem. Naslov mladinskega svetovnega prvaka si je priveslal Čeh Jan Barta, drugi je bil Francoz Anatole Delassus, tretji pa še en Čeh Tomaš Zima.

Zadnji tekmovalni dan svetovnega prvenstva so sicer odprle kanuistke do 23 let. V polfinalu smo imeli dve predstavnici, a sta imeli obe v spodnjem delu proge precejšnje težave, tako da se jima ni uspelo prebiti v finale. Alja Kozorog je prvenstvo končala na 24. mestu, Nina Bizjak pa na 29. Naslov svetovne prvakinje med mlajšimi članicami si je priveslala Avstrijka Nadine Weratschnig, druga je bila Britanka Kimberley Woods, tretja pa Avstralka Noemie Fox.

Pred slalomisti na divjih vodah v kategorijah mladincev in mlajših članov je še eno prvenstvo, in sicer evropsko prvenstvo v Bratislavi, ki bo potekalo sredi avgusta.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2018/rankings-results