Eva Alina in Žiga Lin Hočevar v ospredju solkanskih kvalifikacij

0
81

V Solkanu so bile v soboto na vrsti kvalifikacijske preizkušnje mednarodne tekme za točke za uvrstitev na jakostni lestvici ICF, na kateri nastopajo predstavniki 12 držav. Uvodni dan sta na vrhu končala sorojenca Eva Alina in Žiga Lin Hočevar. Eva Alina je bila najboljša tako med kajakašicami kot kanuistkami, Žiga Lin pa je bil najhitrejši v kvalifikacijah kajakašev.

Na soških brzicah so tekmovalci in tekmovalke nastopili na prvi domači slalomski tekmi sezone na divji vodi. Uvodno tekmovanje je bilo sicer že prejšnji teden v kajakaškem centru Tacen, a je tista preizkušnja potekala v kanalu z mirno vodo. Na brzicah pod solkanskim mostom so bili uvodni dan najbolj zadovoljni v družini Hočevar.

Eva Alina Hočevar je s kvalifikacijskima vožnjama namreč najbolje opravila tako v kajaku kot v kanuju, v obeh kategorijah pa je imela kar lepo prednost. Med kajakašicami se je na drugo mesto uvrstila Lea Novak, ki je zaostala za dve sekundi in 14 stotink, tretja pa je bila Ajda Novak, ki je zaostala za dve sekundi in 85 stotink. Malo kasneje je Eva Alina uspešno prestala še kanuistične kvalifikacije, kjer je tekmice prehitela za več kot dve sekundi in pol. Na drugem mestu je prvi dan tekmovanja namreč končala Italijanka Marta Bertoncelli, ki je zaostala za dve sekundi in 75 stotink, tretja pa je bila Lea Novak, ki je bila počasnejša za tri sekunde.

Žiga Lin Hočevar pa je najbolje opravil s kvalifikacijsko progo med kajakaši. Lanskoletni svetovni mladinski prvak med kanuisti je tokrat od starta do cilja potreboval 84,84 sekund in bil 27 stotink sekunde hitrejši od domačega slalomista Tineta Kanclerja, na tretje mesto pa je priveslal mladi Italijan Xabier Ferrazzi.

V konkurenci kanuistov je v kvalifikacijah najbolje nastopil Hrvat Matija Marinić, na drugo mesto pa se je uvrstil Italijan Raffaello Ivaldi. Naša najboljša kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič, ki zasedata tudi vrh svetovne jakostne lestvice v kanuju, sta bila tokrat tretji in četrti, saj sta oba naredila napaki za dve kazenski sekundi. Ti sta ju tako potisnili z vrha razpredelnice. Benjamin Savšek je bil tretji z 0,95 sekunde zaostanka za vodilnim Marinićem, Luka Božič pa je bil z zaostankom 1,43 sekunde četrti.

Izven tekmovanja za točke ICF je potekalo še posebno tekmovanje v odprti kategoriji. Tu sta bili na sporedu kvalifikacijska in finalna vožnja. Med kajakaši v odprti kategoriji je zmagal Tin Kos, drugo mesto pa sta si delila Gal Železnik in Italijan Stefano Benciolini, ki sta dosegla identičen finalni čas. Med kajakašicami je slavila Celjanka Mihaela Kuralt, pred Zaro Halec Makovec in Pijo Ano Grzin, v ženskem kanuju so prva tri mesta zasedle Italijanka Anna Didone ter Slovenki Taira Smonkar in Tia Volk, v moškem kanuju pa je bil najboljši Čeh Jan Busta, drugi je bil Slovak Juraj Dieška, tretji pa Hrvat Petar Habek.

V nedeljo se bo tekmovanje začelo ob 9.15 z vožnjami tekmovalk in tekmovalcev v odprti kategoriji, ob 10.43 pa se bodo na start polfinala mednarodne tekme za točke ICF najprej podale kajakašice, sledili bodo kajakaši, nato kanuistke in na koncu še kanuisti. Finale ICF ranking tekme se bo začel ob 14.45.

Nedeljske tekme si boste lahko ogledali v spletnem prenosu na Youtube kanalu Kajakaške zveze Slovenije: https://www.youtube.com/kajakzveza

POLFINALE:

FINALE:

REZULTATI: http://www.timing-mojstrana.com/23-24-3-2024-solkan-icf-canoe-slalom-ranking-open/