Eva Terčelj zmagovalka evropskega pokala v Tacnu, še pet slovenskih kolajn

0
475

V Tacnu se je zaključil ECA evropski pokal v slalomu na divjih vodah, hkrati pa tudi prvi dve izbirni tekmi za sestavo slalomske reprezentance. Za slovensko zmago dneva je poskrbela kajakašica Eva Terčelj, na zmagovalne stopničke pa so prišli še Peter Kauzer, Luka Božič, Ajda Novak ter Eva Alina Hočevar, ki je kolajni osvojila v kanuju in ekstremnem slalomu.

Svetovna prvakinja iz leta 2019 Eva Terčelj je suvereno opravila z močno konkurenco kajakašic in se veselila zmage. V cilju je bila namreč kar pet sekund in 28 stotink hitrejša od najbližje zmagovalke Italijanke Stefanie Horn. Po zmagi je Eva Terčelj povedala: »V celem vikendu sem imela tri res lepe vožnje. Predvsem brez dotikov, zaradi česar sem še posebej zadovoljna. Moram se zahvaliti dekletom, da so naredile tekmovanje tako močno, saj to doda še dodaten pritisk, ki je zelo pomemben za prihajajočo sezono in je super trening za naprej.«

Na tretje mesto je priveslala Nemka Elena Lilik, srebrna z lanskega svetovnega prvenstva v Bratislavi. Aktualna olimpijska in svetovna prvakinja Nemka Ricarda Funk je imela dva dotika, s tem štiri kazenske sekunde, kar jo je potisnilo na četrto mesto. V finalu sta veslali še dve Slovenki, Eva Alina Hočevar je bila peta, Ajda Novak pa deveta.

Na drugo mesto v konkurenci kajakašev se je uvrstil Peter Kauzer, ki je na progi naredil napako, ki mu je prinesla dve sekundi pribitka. Za sekundo in 24 stotink je zaostal za Italijanom Giovannijem de Gennarom, ki je v Tacnu na tekmi evropskega pokala zmagal že lani. Tretji je bil Avstrijec Mario Leitner, izmed slovenskih kajakašev pa so se med najboljšo deseterico uvrstili še Martin Srabotnik, ki je bil četrti, Vid Kuder Marušič kot sedmi, Tine Kancler kot osmi in Ulan Valant kot deseti.

»Ne potrebujem se obremenjevati z izbirnimi tekmami, a tudi če bi moral, bi se enako lotil. Šel bi na rutino, kot že zadnjih dobrih 15 let. To tekmo sem vzel kot generalko pred sezono, ki prihaja. Na žalost sem danes, in v prvi in v drugi vožnji, naredil dotik, ki me je v finalu stal zmage. Čas ni bil tako slab, ampak bi se dalo še hitreje, saj sem v spodnjem delu izgubil nekaj časa. Dobro je, važno, da sem zdrav in da grem z optimizmom v sezono,« je po srebrni kolajni povedal Kauzer.

V konkurenci kanuistov je Benjamin Savšek dominiral tako v kvalifikacijah kot v polfinalu, a se mu je nato finalna vožnja precej ponesrečila, tako da je bil na koncu šesti. Tako kot med kajakaši je tudi v kanuju slavil isti tekmovalec kot lani, in sicer Hrvat Matija Marinić, za katerega je tacenska proga praktično domača, saj zelo pogosto trenira v Sloveniji. Drugi je bil Italijan Paolo Ceccon, tretji pa Luka Božič.

Po nastopu Primorec, kljub stopničkam, ni bil najbolj zadovoljen: »Bil sem kar pod pritiskom. Izbirne tekme so zame eden najtežjih delov sezone. Vem, kakšno sezono imam za sabo, zaradi tega sem precej bolj nesproščen. Upam, da mi bo že v Ivrei čoln boljše stekel. V teh dveh dneh sem se kar namučil, ne najdem prave linije in zavesljajev, da bi mi čoln lepo tekel.«

V kanuističnem finalu smo poleg že omenjenih Božiča in Savška spremljali še tri Slovence. Anže Berčič je tekmovanje končal na petem mestu, Žiga Lin Hočevar je bil deveti, Nejc Polenčič pa deseti.

Zmaga med kanuistkami je tokrat odšla v Brazilijo, saj je se je na finalni progi najbolje znašla Ana Satila. Ta je bila navkljub dvema kazenskima sekundama štiri sekunde hitrejša od Elene Lilik, medtem ko je na tretje mesto priveslala Eva Alina Hočevar. V finalu je bila Alja Kozorog šesta, Naja Pinterič pa deveta. »Sem kar zadovoljna. Kar se tiče izbirnih tekem, kjer šteje prva vožnja, sem oddelala zelo solidno. Počutila sem se zelo stabilno, zavedala sem se, kaj delam in da imam čoln pod kontrolo. V kajaku mi prvi in drugi dan ni steklo kot v finalu, zaradi česar sem malo jezna. Za izbirne tekme se mi zdi, da sem opravila odlično,« je povedala Eva Alina po tekmovalnem vikendu.

Hočevarjeva se je na zmagovalne stopničke uvrstila tudi v ekstremnem slalomu, ki bo leta 2024 prvič na olimpijskih igrah. Bila je druga. Na zmagovalnem odru ekstremnega slaloma je bila najvišje Brazilka Ana Satila, tretje mesto pa je pripadlo Ajdi Novak.

V moški konkurenci ekstremnega slaloma je zmaga prav tako odšla v Brazilijo, in sicer v roke Pedra Goncalvesa. Drugo in tretje mesto sta osvojila Avstrijca Felix Oschmautz in Mario Leitner, Marko Petek pa je bil četrti.

Tretja in četrta izbirna tekma bosta na sporedu prihodnji konec tedna v italijanski Ivrei. V reprezentanco so na podlagi lanskoletnih uspehov že uvrščeni Benjamin Savšek, Eva Terčelj in Peter Kauzer.

Izbirna tekma za tekmovalce izven polfinala ECA pokala: https://youtu.be/LHaWbeb19Eg

Polfinale ECA pokala: https://youtu.be/v6GRzNe2fJs

Finale ECA pokala: https://youtu.be/XF0vwkX_Ajw

Ekstremni slalom: https://youtu.be/YsoHoSTEQxE

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/23-24-4-2022-tacen-eca-open-slalom-cup-2022/