Evi Terčelj v Tacnu zmaga in olimpijska vozovnica

0
687

V Tacnu se je zaključilo tekmovanje za ECA evropski pokal v slalomu na divjih vodah ter hkrati izbirne tekme za sestavo slovenske reprezentance. Med kajakašicami se je zmage veselila Eva Terčelj, medtem ko so v preostalih kategorijah tokrat slavili tujci. V kanuju je zmagal Hrvat Matija Marinić, v kajaku Italijan Giovanni de Gennaro, v ženskem kanuju pa Avstrijka Nadine Weratschnig.

Eva Terčelj je po tem koncu tedna lahko zelo zadovoljna. Na Savi ni le zmagala na tekmi evropskega pokala, temveč si tudi zagotovila mesto v reprezentanci za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu, še pomembneje pa tudi olimpijsko vozovnico za Tokio. Ljubljančanka je namreč z osvojenim naslovom svetovne prvakinje leta 2019 in zanesljivimi vožnjami na izbirnih tekmah nabrala neulovljivo prednost že pred zadnjo tekmo, ki šteje za izbor olimpijske ekipe – evropskim prvenstvom maja v Italiji. Terčeljeva je zaenkrat edina zanesljiva potnica na Japonsko, saj bodo v preostalih kategorijah o potnikih na OI odločali rezultati EP v Ivrei.

“Zelo sem zadovoljna s tem, kako sem funkcionirala. Izbirne tekme so vedno stresne, zdaj še posebej, ko so še olimpijske kvalifikacije. Vesela sem, da sem že v tem delu uspela to opraviti in se kvalificirati na OI, kar je bil zagotovo prvi cilj. To je dobra popotnica in nekaj, na čemer lahko gradim naprej v sezoni,” je povedala Terčeljeva.

Tokrat je kljub dvema kazenskima sekundama za dobro sekundo in pol prehitela Avstrijko Corinno Kuhnle, ki je sicer v Tacnu v preteklosti postala tako svetovna kot evropska prvakinja. Tretja je bila Ajda Novak.

Med kajakaši je tokrat zmagal Italijan Giovanni de Gennaro, za njim pa sta se zvrstila Martin Srabotnik in Niko Testen. Slednji si je na zadnji tekmi tudi zagotovil mesto v reprezentanci, kjer bo veslal poleg Srabotnika in Petra Kauzerja, ki tokrat s prikazanim ni mogel biti zadovoljen, saj je bil sedmi. Vsi kajakaši z izjemo četrtouvrščenega Šveda Holmerja so v finalu napravili vsaj en dotik, tudi zmagovalec de Gennaro, ki pa je bil kljub temu skoraj sekundo in pol hitrejši od Martina Srabotnika. Niko Testen je na tretjem mestu zaostal za 1,57 sekunde.

Na letošnjih izbirnih tekmah je bil med kajakaši najbolj zanesljiv Celjan Srabotnik: “Pred letošnjo sezono se je veliko spremenilo. Zamenjal sem trenerja, praktično vso opremo. V koronskem času sem imel kar precej dela vse to dobiti. Sedaj dobivam prave občutke, vedno bolj sem navajen opreme, tako da sem v pravem času našel formo. Počutim se dobro in lahko napadam.”

V kanuju je zmaga odšla na Hrvaško, saj je najboljšo finalno vožnjo prikazal Matija Marinić, ki sicer pogosto trenira v Tacnu, zato tako kot domačini že dobro pozna vse skrivnosti savskih brzic. Tokrat je bil pol sekunde hitrejši od Luke Božiča in skoraj tri sekunde hitrejši od Španca Miquela Traveja, ki je bil tretji.

V razvrstitvi izbirnih tekem je bil najboljši Benjamin Savšek, ki pa je v finalni vožnji evropskega pokala naredil preveč napak za uvrstitev na zmagovalne stopničke. Tako Savšek kot Božič sta si brez težav zagotovila mesto v reprezentanci, na EP pa se obeta napet boj za olimpijsko vozovnico med tekmovalcema, ki sodita v sam svetovni vrh.

“Pričakoval sem boljše vožnje kot sem jih prikazal. Finalna vožnja je bila kar dobra, ampak imel sem slab čas. Spet se lovim v občutkih, v zadnjih dveh tednih nisem imel najboljših, ampak verjamem, da se bom znova vzpostavil. Do EP so še trije tedni, mislim da bom na prvem vrhuncu sezone pripavljen kot moram biti,” je povedal Božič.

Tretje mesto v kanuistični ekipi si je priboril novinec Nejc Polenčič, sicer nekdanji svetovni mladinski prvak: “Pokazal sem kar nekaj dobrih voženj. Zadnja se mi je nekoliko ponesrečila, ampak se je kljub temu izšlo. Zame je velik plus, da bom v ekipi ob Savšku in Božiču, saj se lahko veliko naučim.”

Na zmagovalne stopničke med kanuistkami pa je stopila Alja Kozorog, ki je bila druga. Imela je en dotik, za zmagovalko Nadine Weratschnig iz Avstrije pa je zaostala za dobre tri sekunde. Tretja je bila Italijanka Marta Bertoncelli.

Kozorogova je z nastopi na izbirnih tekmah naredila velik korak proti Tokiu, saj si je nabrala kar nekaj prednosti pred Evo Alino Hočevar, a vseeno bo dokončno odločal rezultat na EP. “Oba vikenda izbirnih tekem in treningov sem imela težave na zapornici, danes pa mi je uspelo tudi to. Zadovoljna sem s tekmovalnim vikendom. Uspela sem se zbrati tudi za finalno vožnjo, ko je bilo izbirnih tekem že konec, tako da sem zelo zadovoljna. Mislim, da se bom sedaj res lahko dobro pripravila na EP, ker sem dobro zaključila sklop izbirnih tekem in imam odprto pot naprej. Bomo pa videli, kako se bo zaključilo,” je povedala Kozorogova.

Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo med 6. in 9. majem 2021 potekalo v italijanski Ivrei.

Po izbirnih tekmah je sestava članske reprezentance, ki jo sicer mora potrditi še predsedstvo, naslednja:

– Kajak moški: Martin Srabotnik, Peter Kauzer, Niko Testen,

– Kajak ženske: Eva Terčelj, Urša Kragelj, Ajda Novak,

– Kanu moški: Benjamin Savšek, Luka Božič, Nejc Polenčič,

– Kanu ženske: Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar, Lea Novak.

ECA EVROPSKI POKAL V SLALOMU NA DIVJIH VODAH

C1 ženske

1. Nadine Weratschnig AVT 110,36

2. Alja Kozorog SLO +3,14

3. Marta Bertoncelli ITA +4,03

K1 moški

1. Giovanni de Gennaro ITA 90,02

2. Martin Srabotnik SLO +1,37

3. Niko Testen SLO +1,57

C1 moški

1. Matija Marinić HRV 97,30

2. Luka Božič SLO +0,53

3. Miquel Trave ŠPA +2,98

K1 ženske

1. Eva Terčelj SLO 102,68

2. Corinna Kuhnle AVT +1,61

3. Ajda Novak SLO +3,87

REZULTATI: http://www.timing-mojstrana.com/17-4-18-4-2021-tacen-european-open-canoe-slalom-cup/

VIDEO PRENOS: https://www.youtube.com/CanoeEurope