Evropska kajakaška zveza Bledu podelila organizacijo EP v zmajevih čolnih.

0
571

Upravni odbor evropske kajakaške zveze (ECA) je v okviru spletnega sestanka razpravljal o evropskih prvenstvih, predvidenih za leto 2020, podelil pa je tudi organizacije prvenstev v nekaj disciplinah. Med izbranimi prizorišči je tudi Bled, ki je vložil kandidaturo za organizacijo evropskega prvenstva v zmajevih čolnih leta 2023. Kajakaštvo v zmajevih čolnih je v svetu, še posebej pa v Aziji, zelo priljubljena disciplina, ki pa vse več privržencev pridobiva tudi v Evropi.

Evropska kajakaška zveza še ni obupala nad letom 2020, tako da želi izvesti vsaj nekaj od predvidenih prvenstev. Solkan, ki naj bi gostil evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, še vedno ostaja v koledarju v drugi polovici avgusta, a bo ECA dokončno odločitev sprejela v začetku junija na podlagi takrat znanih dejstev. V nasprotnem primeru bodo predlagali prestavitev prvenstva na kasnejši termin. Enako je tudi v primeru EP v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Krakovu, ki je načrtovan za teden pred Solkanom.

Precej dobra novica prihaja za člane v slalomu na divjih vodah, saj je Praga izrazila željo po organizaciji EP v septembru, namesto odpovedanega prvenstva, ki bi ta teden moralo potekati v Londonu. Pogajanja in iskanje možnosti za prestavitev EP v sprintu na mirnih vodah in parakajakštvu v Romuniji še potekajo, medtem ko Madžari želijo EP v kajakaškem maratonu v Budimpešti namesto odpadlega termina v juliju organizirati v prvem tednu oktobra. Kot kaže bo EP v morskem kajakaštvu, ki bi moralo biti v Franciji, prestavljeno na leto 2021. V tem trenutku zelo slabo kaže predvideni organizaciji EP v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Moskvi, saj zadnje novice v zvezi s pandemijo ne vlivajo upanja za organizacijo niti v primeru prestavitve termina, a vrata še niso povsem zapahnjena.   

Upravni odbor je na tokratnem sestanku odločal tudi o vloženih kandidaturah za prvenstva v letih 2022 in 2023. Uspešna je bila kandidatura Bleda, ki bo leta 2023 organiziral EP v zmajevih čolnih. Kajakaška disciplina, ki smo jo pred nekaj leti uvedli tudi pri nas, je v svetu že zelo priljubljena, tudi kot rekreacijska dejavnost za vse generacije, posebno vlogo pa ima tudi pri rehabilitaciji po operaciji raka dojke. V tovrstnem projektu z društvom Europa Donna sodeluje tudi Kajakaška zveza Slovenije.

Za leto 2022 je ECA tokrat podelila dve prvenstvi. EP v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane bo v Banjaluki, EP v morskem kajakaštvu pa na Sardiniji v Cagliariju. V letu 2023 bo EP v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane potekalo v Bratislavi. Prizorišče je novo, tako da bo pred dokončno potrditvijo potreben še tehnični pregled in ocena zmožnosti organizacije tekmovanja na najvišjem nivoju. Prva tako leta 2023 bo Slavonski Brod gostil EP v kajakaškem maratonu. Upravni odbor je za organizacijo prihodnjega kongresa (2021) izbiral med tremi kandidati, na koncu je Bratislava premagala Minsk in Larnako.

Prihodnji sestanek ECA bo potekal v prvem tednu junija, ko bodo dokončno potrdili ali prestavili EP v Krakovu in Solkanu, potrdili nov predlog tekmovalnega koledarja, ki bo usklajen skupaj z organizatorji in Mednarodno kajakaško zvezo, ter določili roke za prijave ekip na prvenstva, saj bodo ta organizirana le v primeru, da bodo meje odprte in bodo ekipe lahko pripotovale na tekmovanja.