Evropska kajakaška zveza podelila evropska prvenstva 2023 – 2025

0
581

Upravni odbor evropske kajakaške zveze (ECA) je sestankoval v Ljubljani in razpravljal o aktualnih temah ter odločal o organizatorjih evropskih prvenstev 2023 – 2025. Delegacija ECA je obiskala tudi Maribor ter si ogledala prizorišče EYOF, kjer bodo potekala tekmovanja v sprintu na mirnih vodah.

Ena izmed najpomembnejših tem, o katerih so razpravljali člani upravnega odbora ECA, je bila vojna v Ukrajini in po pričakovanjih je ECA sklenila, da bo sledila odločitvam in potezam MOK in mednarodne kajakaške zveze. Sklenili so, da do preklica ruskim in beloruskim tekmovalcem, funkcionarjem, sodnikom … ne bo dovoljeno sodelovati na tekmovanjih pod okriljem ECA, sodelovati v delovnih telesih zveze, kongresih, seminarjih itd.

Pomembna tema so bila tudi prihajajoča evropska prvenstva. ECA je bila primorana odpovedati letošnje EP v kajakaškem prostem slogu, saj ni nobena izmed nacionalnih zvez vložila prošnje za organizacijo. So pa izvedbo prvenstva v letu 2024 v tej kajakaški disciplini podelili Špancem, natančneje organizatorjem v Saltu, Gironi. EP v kajakaškem polu v sezoni 2023 bo potekalo v nemškem Brandenburgu, EP v spustu na divjih vodah leta 2023 pa v Skopju.

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu leta 2025 bo potekalo v čeških Račicah, medtem ko bodo istega leta mladinci in mlajši člani v sprintu na mirnih vodah tekmovali v Romuniji (Pitešti). EP v kajakaškem maratonu bo leta 2025 na Portugalskem, v Crestumi, EP v zmajskih čolnih pa v Spresianu (Italija).

Upravni odbor je na mesto tehničnega delegata za parakajakaštvo imenoval Madžara Roberta Weisza, organizacijo kongresa v letu 2023 pa so zaupali Grkom, ki bodo kongres organizirali na Kreti.

V okviru sestanka v Sloveniji so predstavniki ECA obiskali tudi Maribor. Predsednik ECA Albert Woods OBE, podpredsednik Miroslav Haviar, sekretar Branko Lovrić, član odbora Andrej Jelenc in tehnična delegatka ECA za sprint na mirnih vodah Jovana Stanojević so si ogledali prizorišče tekmovanj za sprint na mirnih vodah na Lentu ter bili navdušeni nad centralno lokacijo, kjer bodo potekala tekmovanja v okviru olimpijskega festivala evropske mladine 2023.