Evropska kajakaška zveza potrdila nove datume evropskih prvenstev.

0
603

Po mednarodni kajakaški zvezi je nove datume tekmovanj v letošnjem letu potrdila še evropska kajakaška zveza (ECA). Evropska prvenstva so predvidena za september, oktober in november, seveda če bo situacija, povezana s pandemijo, to dovoljevala.

Evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki bi moralo v drugi polovici avgusta potekati v Solkanu, naj bi Slovenija po novem koledarju gostila med 4. in 7. novembrom.

Namesto evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah, ki bi moralo biti maja v Londonu, so sedaj vskočili Čehi in ponudili nadomestno organizacijo prvenstva v Pragi. Upravni odbor ECA je ponudbo sprejel, tako da naj bi se slalomisti za naslove evropskih prvakov na Vltavi borili med 18. in 20. septembrom 2020.

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu v romunskem Bascovu je bilo prestavljeno na 15.-18. oktober, člansko evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu v Budimpešti pa na 1.-4. oktober.

Mladinci in mlajši člani v slalomu na divjih vodah bodo na evropskem prvenstvu v Krakovu tekmovali med 1. in 4. oktobrom. Več neznank je glede evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane. Organizatorji v Moskvi so želeli prvenstvo s tega tedna prestaviti na konec avgusta, česar pa glede na trenutno situacijo v Rusiji upravni odbor ECA ni mogel sprejeti. Po trenutnih informacijah naj bi bilo do konca tedna znano, ali bodo Rusi pristali na kasnejši datum, sicer pa bo prvenstvo dokončno odpovedano.

Evropski prvenstvi v kajakaškem prostem slogu in morskem kajakaštvu sta bili prestavljeni na leto 2021.

Ne glede na nove datume pa je ECA poudarila, da spremlja razmere v posameznih evropskih državah, tako da bodo skupaj z organizatorji ocenjevali razvoj dogodkov. Postavili so rok 60 dni pred načrtovanim začetkom EP, da dokončno ocenijo situacijo ter potrdijo ali odpovejo načrtovano tekmovanje. Vsa tekmovanja bodo morala biti organizirana pod posebnimi pogoji in ob varnostnih ukrepih za preprečevanje širjenja covid-19, saj je ne glede na vse prioriteta zdravje vseh udeležencev.

Poleg prej omenjenih evropskih prvenstev je v tekmovalnem koledarju vključenih še nekaj tekmovanj nižjega nivoja. ECA članski evropski pokal v slalomu na divjih vodah naj bi letos potekal v Tacnu (15.-16. avgust) in Bratislavi (5.-6. september), ECA mladinski evropski pokali v slalomu pa v Solkanu (25.-26.7.), Flattachu (1.-2.8.), Veltrusih (8.-9.8.), Roudnicah (15.-16.8.) in Krakovu (5.-6.9.).

Evropski pokali v sprintu na divjih vodah za člane in mladinci naj bi bili organizirani v Čeških Budejovicah (8.-9.8.), Skopju (19.-20.9.), Banjaluki (26.-27.9.) in v Osilnici (3.10.).

Prav tako v koledarju ostajata tekmovanji olimpijski upi v sprintu in slalomu. Sprinterska tekma naj bi bila med 18. in 20. septembrom v Szegedu, slalomska pa 24. in 25. oktobra v Krakovu.

 

Posodobljen ECA koledar je na voljo:

https://canoe-europe.org/preview-file/eca-calendar-2020-2023-updated-1st-july-2020-3699.pdf