Evropsko prvenstvo se bo začelo v sredo.

0
571

Makedonsko glavno mesto bo v drugi polovici prihodnjega tedna gostilo evropsko člansko prvenstvo v spustu na divjih vodah, kamor bo odpotovala tudi slovenska ekipa. Kot vselej jo sestavljajo odlični tekmovalci, ki bodo med glavnimi favoriti za najvišja mesta. Kajakaš Nejc Žnidarčič bo v Skopju branil naslov evropskega prvaka izpred dveh let, prav tako tudi Simon Hočevar, le da je v dvojcu dobil novega partnerja, saj je Blaža Cofa, s katerim je Hočevar priveslal do naslova prvaka v Banjaluki, zamenjal Maks Frančeškin.

Nejc Žnidarčič ima na dosedanjih evropskih prvenstvih odlično statistiko, ki jo je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Banjaluki še izboljšal. Tam je namreč postal evropski prvak v sprintu na divjih vodah, osvojil bron v klasičnem spustu, ob tem pa še kolajni tako v ekipni tekmi sprinta kot tudi klasičnega spusta.

»Konkurenca bo takšna kot zmeraj, prišli bodo vsi najboljši tekmovalci, saj je spust bolj evropska disciplina. Cilj je ubraniti naslov evropskega prvaka. Imam tri naslove, tako da bom poskušal osvojiti še četrtega. Pred dvema letoma sem bil tudi tretji v klasiki. Letos mi gre klasika kar dobro, bo pa odvisno od dnevnega počutja. Če se bom počutil dobro in bom mislil, da bom v boju za medaljo, bom šel na polno, sicer pa imam načrt prihraniti nekaj energije, saj je glavni cilj osvojiti še četrti naslov prvaka v sprintu. Proga, še posebej za klasiko, ima zelo mirno vodo. Tekmo bi lahko organizirali tudi na Ljubljanici, pa bi bilo enako. V sprintu je nekaj več valov, čeprav se mi prav tako zdi nevredna evropskega prvenstva, saj smo disciplina na divjih vodah, tu pa je res mirno, ampak tako so se odločili,« razočaranja nad nezahtevnostjo prog ne skriva Žnidarčič.

Poleg Nejca Žnidarčiča nas bodo v konkurenci kajakašev zastopali še Simon Oven, Anže Urankar in Vid Debeljak.

Tako kot Nejc Žnidarčič tudi Simon Hočevar v Makedonijo potuje v vlogi aktualnega evropskega prvaka. Naš najizkušenejši spustaš je pred dvema letoma v dvojcu skupaj z Blažem Cofom namreč priveslal do zlata v sprinterski preizkušnji. Ker se je Cof povsem posvetil tekmovanjem v slalomu na divjih vodah, je Hočevar novega sotekmovalca našel v Maksu Frančeškinu, ki sicer tekmuje tudi v kajaku. Skupaj sta veslala že lani, tako da velikih težav pri usklajevanju ni.

Simon Hočevar, ki bo na prvenstvu tekmoval tudi v kanuju enosedu, pred prvenstvom ni želel ničesar napovedovati: »Kot je povedal že Nejc, je voda zelo mirna, kar mi ne leži. Poskušala bova tekmovati kolikor dobro se le da. Lani na svetovnem prvenstvu sva bila sedma, tako je cilj vsaj izboljšati ta rezultat. V dvojcu je zelo težko napovedovati, saj se ekipe menjajo iz leta v leto, tako da včasih pride kakšna dobra, ki je sploh ne poznaš. Prvo je potrebno priti v finale, potem pa bo vse kar izenačeno.«

Optimizma pred prvenstvom ne skriva trener Srečko Masle, ki je s pripravljenostjo ekipe zelo zadovoljen, nenazanje so aprila spustaši več kot odlično veslali na tekmi evropskega pokala v Banjaluki in se domov vrnili s kopico kolajn. »Ekipa je zelo dobro pripravljena. Med kajakaši kotiramo zelo visoko tako v klasiki kot v sprintu. To evropsko prvenstvo je sito za svetovno prvenstvo, saj imamo takšne kriterije, da si bodo tisti, ki bodo uvrščeni visoko, že lahko zagotovili mesto za svetovno prvenstvo, ki pa bo šele konec septembra. Fantje so pripravljeni zelo dobro, je pa res, da proga ni zahtevna, kar za nas ni najboljše, ampak vseeno mislim, da bo šlo,« je povedal Masle.

Prvenstvo se bo začelo v sredo s slovesnim odprtjem, prve tekme pa bodo sledile v četrtek, ko bo na sporedu posamična preizkušnja v klasičnem spustu, ki bo potekal na reki Vardar. Dan kasneje bodo na isti reki sledile še ekipne tekme v klasičnem spustu. V soboto in nedeljo se bo dogajanje preselilo v kanjon Matka, kjer bo v soboto posamična tekma v sprintu na divjih vodah, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo z ekipnimi preizkušnjami v sprintu na reki Treski.

 

Uradna stran prvenstva: http://www.eca2017-ww.canoe.mk