Fabčič 5. na 200m, Ponomarenko Janićeva 11., Ostermanova 25. na 500m, Zakrajšek 23. na 1000m.

0
584

V nemškem Duisburgu ta konec tedna poteka druga tekma za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah. V sobotnem finalu A na 200 metrov je parakajakaš Dejan Fabčič dosegel zelo dobro peto mesto, kajakašica Špela Ponomarenko Janić je v finalu B dosegla drugi čas, skupno pa 11. rezultat tekme na 500 metrov. Na isti razdalji je Anja Osterman osvojila 25. mesto, Jošt Zakrajšek pa je bil na 1000-metrski razdalji 23. Špela Ponomarenko Janić se je uvrstila v nedeljski finale A na 200 metrov, Anja Osterman bo na tej razdalji veslala v finalu B, Simon Oven se je uvrstil v finale C na 500 metrov, veslal pa bo še na 5000 metrov, kjer bo dober rezultat poskušal doseči tudi Jošt Zakrajšek.

Na svoji drugi tekmi v letošnji sezoni je parakajakaš Dejan Fabčič dosegel še drugo peto mesto. Isto uvrstitev je namreč zabeležil že na evropskem prvenstvu v Račicah. Po zmagi v kvalifikacijah, ki mu je prinesla neposredno uvrstitev v finale A na 200 metrov, je dobro veslal tudi v odločilni tekmi. Za progo je potreboval 52 sekund. Tako kot na evropskem prvenstvu je zmagal Avstrijec Markus Mendy Swoboda, drugi je bil Portoričan Eddie Montañez, tretji pa Italijan Federico Mancarella.

Blizu najboljšim je bila znova tudi povratnica na velika tekmovanja Špela Ponomarenko Janić, ki je tokrat v zelo močni konkurenci veslala v finalu B na 500 metrov. Tu je bila druga, tako da je v skupni razvrstitvi kajakašic na tej razdalji zasedla 11. mesto. Progo je preveslala v času, ki bi ji – če bi veslala v finalu A – prinesel osmo mesto. Na isti razdalji je v Nemčiji nastopila tudi druga slovenska predstavnica Anja Osterman. Veslala je v finalu C, kjer je bila sedma, na koncu pa ji je to prineslo skupno 25. mesto. Najboljša tekmovalka na polkilometrski preizkušnji je bila Novozelandka Lisa Carrington, druga je bila Poljakinja Ewelina Wojnarowska, tretja pa Belorusinja Volha Kudženka.

Kako močna konkurenca se je zbrala v Duisburgu sta občutila tudi oba slovenska kajakaša, ki sta nastopila na 1000-metrski razdalji. Simon Oven je svoj nastop zaključil že v kvalifikacijah, kjer je veslal skupaj s kasnejšim zmagovalcem Maxom Hoffom, Jošt Zakrajšek pa je priveslal do finala C. Ta je bil na sporedu danes, Zakrajšek pa je dosegel peti čas, z dobrima dvema sekundama zaostanka za zmagovalcem finala C Nemcem Tiborjem Gecsom. V končni razvrstitvi je to pomenilo 23. mesto. Za Maxom Hoffom, ki je pred domačimi gledalci priveslal do novega zlata, sta se uvrstila Čeh Josef Dostal in Danec Rene Holten Poulsen.

V popoldanskem delu tekmovanja so sledili še nastopi na 200 in 500 metrov. Znova je zelo dobro veslala Špela Ponomarenko Janić, ki je bila v svoji polfinalni skupini druga, s sekundo zaostanka za Poljakinjo Marto Walczykiewicz. Drugo mesto je najboljši slovenski sprinterki prineslo napredovanje v finale A, ki bo na sporedu v nedeljo ob 9.50. Tudi Anja Osterman si je zagotovila nedeljski nastop, le da bo veslala v finalu B in se potegovala za razvrstitev od 10. do 18. mesta. V polfinalni skupini je bila šesta, zadnji nastop v Duisburgu pa jo čaka v nedeljo ob 14.40.

Pol ure za Ostermanovo bo v finalu C na 500 metrov veslal Ljubljančan Simon Oven, ki si je napredovanje zagotovil s sedmim časom svoje polfinalne skupine. Na tej razdalji je nastopil tudi Jošt Zakrajšek, ki je bil v kvalifikacijski skupini drugi, v polfinalni pa nato ciljno linijo prečkal kot osmi. Zakrajška sicer v nedeljo čaka nastop na 5000 metrov, kjer si obeta boljši nastop. Na najdaljši razdalji bo veslal tudi Simon Oven.

 

Rezultati: http://results.imas-sports.com/kanuduisburg/regatta.php?competition=wettkampf_125

Prenos nedeljskega finala na Youtube (prenos si bo mogoče ogledati tudi na Eurosportu 2 ob 9.45): https://www.youtube.com/watch?v=dNT-cAfaA3g

 

Urnik slovenskih nastopov (nedelja):

9.52 Finale A K1ž 200m (Špela Ponomarenko Janić)

14.40 Finale B K1ž 200m (Anja Osterman)

15.11 Finale C K1m 500m (Simon Oven)

16.00 K1m 5000m (Jošt Zakrajšek, Simon Oven)