Finalisti svetovnih kajakaških nagrad so znani.

0
592

Zaključilo se je obdobje javnega glasovanja za širši krog nominirancev letošnjih svetovnih kajakaških nagrad. Prvi krog glasovanja so opravili tudi člani strokovne komisije, katere glasovi nosijo več teže in nato glasujejo še drugič med tremi finalisti. Sedaj so že znani po trije finalisti v vsaki izmed sedmih kategorij. V širšem izboru za najboljšo mladinko oziroma mladinca leta je bila tudi Eva Alina Hočevar, ki pa se ji v močni konkurenci, kljub največ prejetim glasovom javnosti ni uspelo uvrstiti med tri finaliste.

Podobno kot Eva Alina Hočevar je brez uvrstitve med finaliste ostala tudi lanska dobitnica nagrade v tej kategoriji – češka spustašica na divjih vodah Barbora Dimovova. Nagrada za letošnje dosežke bo tako odšla v roke Britanke Ottilie Robinson Shaw, Danca Thorbjorna Raska ali Kanadčanke Sophie Jensen.

V kategoriji najboljšega športnika leta, kjer je lani slavil Peter Kauzer, so se med najboljše tri uvrstili Portugalec Fernando Pimenta ter Avstralca Curtis McGrath in Cory Hill. Med finalistkami za najboljšo športnico leta so Madžarka Danuta Kozak, Avstralka Jessica Fox in Kanadčanka Laurence Vincent-Lapointe, medtem ko so v igri za ekipo leta nemški reprezentanti v kajakaškem polu, kanadska ekipa Outer Harbour Warriors in predstavniki Tahitija Shell Va”a. V kategoriji, kjer je pred dvema letoma zmagal Rok Rozman s projektom Balkan Rivers Tour, za nagrado kandidirajo Britanec Rob Thompson, Američan Joe Mornini in Južnoafričan Bradley John Fisher. Med medijskimi predstavniki je lani zmagala Nina Jelenc, tokrat pa imajo možnost za osvojitev zlatega vesla Čeh Daniel Stach, Nemec Olaf Obsommer in Južnoafričan Craig Freimond. V kategoriji za življenjsko delo glasujejo le člani strokovne akademije, tam pa so mesto med finalisti našli Madžar Csaba Szanto, Avstralka Jackie Dillon in Kanadčanka Claudia Kerckhoff van Wijk.