Hočevar s finalom priboril Atene

0
550

Atene, 23. aprila (STA) – Slovenski kanuist Simon Hočevar je na uvodni tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Atenah svojo nalogo dobro opravil, saj je v polfinalu slovenski reprezentanci ob Britancih, Kanadčanih, Hrvatih, Američanih in Švicarjih priboril olimpijsko normo za OI 2004, ki bodo prav tako v grški prestolnici. Poleg tega je 30-letni Ljubljančan na predolimpijski tekmi na novozgrajeni progi v Hellinikonu osvojil 10. mesto, za zmagovalcem Francozom Tonyjem Estanguetom pa je zaostal 24,85 sekunde. Slabše je nastop uspel preostalima dvema slovenskima tekmovalcema. Dejan Stevanovič je v polfinalu kanuja s sicer le enim dotikom zasedel šele 28. mesto, med kajakašicami pa je Nada Mali svoj nastop prav tako končala že v polfinalu, osvojila pa je 31. mesto. V tej konkurenci je bila najboljša Slovakinja Elena Kaliska, ki je zmagala pred Nemko Mandy Planert (+8,23) in Čehinjo Ireno Pavelkovo (+10,63).


Hočevar je v polfinalu odpeljal veliko bolje kot na četrtkovih kvalifikacijah, na roko pa mu je na zahtevni progi šlo tudi dejstvo, da so številni najboljši tekmovalci zadnjih let naredili preveč napak za najboljšo deseterico, ki se je pomerila v finalu. Drugouvrščeni z lanske preizkušnje svetovnega pokala v Tacnu je kljub pritisku po slabem nastopu Stevanoviča prvo vožnjo odpeljal brez napake, za vodilnim Estanguetom pa je zaostajal 6,53 sekunde. To mu je pred finalom ponujalo dobro izhodišče tudi za napredovanje, saj je za četrtim Avstralcem Robinom Bellom imel le dve sekundi zaostanka. Finalna vožnja se je za slovenskega kanuista začela odlično, saj je bil do sredine proge med najhitrejšimi, nato pa je pri 10. in 11. vratih imel kar nekaj težav in izgubil 15 sekund. To pa je bilo za vzpon po lestvici preveč. “Zadovoljen sem z današnjo tekmo, predvsem prva vožnja je bila zelo dobra kljub manjši napaki. Samo tekmovanje je bilo zelo izenačeno, a se mi je uspelo prebiti v finale. Tam sem v začetku dobro startal, pri 11. vratih pa sem naredil napako. Kljub temu sem zelo zadovoljen in optimistično pričakujem naslednje preizkušnje, prvi cilj pa je gotovo nastop na olimpijskih igrah,” je dejal Hočevar.


Zmagovalec je bil znan praktično že po polfinalu, saj je Estanguet, aktualni olimpijski prvak iz Sydneyja, že v prvo pokazal, da je upravičeno številka ena svetovnega pokala. Kljub enemu dotiku je bil že v prvi vožnji prepričljivo najboljši, v drugo pa je vnovič kljub eni napaki na osmih vratih do cilja prednost še povečal in slavil s prepričljivimi štirimi sekundami prednosti pred svetovnim prvakom iz Augsburga, Slovakom Michalom Martikanom. Slednji je s tremi desetinkami sekunde prednosti le uspel zadržati drugo mesto iz polfinala pred Nemcem Stefanom Pfanmoellerjem, ki se je s šestega mesta z odlično finalno vožnjo prebil na zmagovalni oder.


Stevanoviču in Malijevi pa nista uspeli najboljši vožnji, kar je njuna nastopa končalo že v polfinalu. Stevanovič se skozi celotno, 270 metrov dolgo progo na 25 milijonov evrov vrednem kompleksu ni preveč znašel in kljub le enemu dotiku je bil bistveno prepočasen za kaj več od 28. mesta. “Na startu smo imeli dva kanuista, ki sta bila oba sposobna doseči dober rezultat, vendar je Dejan nastopil podobno kot včeraj, preveč zadržano, čoln mu že od začetka ni stekel, menim pa, da je imel tudi preveč treme pred tem pomembnim nastopom,” je nastop Stevanoviča ocenil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Podobno se tudi Malijevi med kajakašicami ni vse izšlo po željah. Že na začetku je dobila kazen za dotik, težave pa so se le še stopnjevale. Samo v zadnjih treh vratih je 24-letna tekmovalka Tacna izgubila šest sekund, s čimer je že po petih tekmovalkah v cilj prišla kot tretja, 35 kajakašic, vključno z najboljšimi, pa je še čakalo na startu. Te so v večini svojo nalogo opravile po pričakovanjih, tako da je Malijevi na koncu pripadlo 31. mesto, kar pa je po besedah Jelenca njena trenutna realnost. “Edina naša predstavnica v današnjem polfinalu je imela spet veliko težav na progi, uspelo ji je sicer pripeljati skozi vsa vrata, tako da je to verjetno tu