ICF ranking tekma v Solkanu tudi s številnimi olimpijci.

0
450

Prihajajoči konec tedna se vendarle začenja domača kajakaška sezona. Morala bi se že pretekli vikend v Tacnu, a je predvidena tekmovanja odnesel visok vodostaj Save, tako da prvo domače tekmovanje slalomiste na divjih vodah čaka to soboto in nedeljo v Solkanu. Na ICF ranking tekmi na Soči se obeta prava poslastica, saj je prijavljenih skoraj 400 tekmovalk in tekmovalcev iz 16 držav.

Na soške brzice se bodo podali vsi najboljši slovenski slalomisti in slalomistke, na čelu s svetovnim prvakom Benjaminom Savškom, olimpijskim podprvakom Petrom Kauzerjem, ekipnimi evropskimi prvakinjami Uršo Kragelj, Evo Terčelj in Ajdo Novak, evropskim mladinskim prvakom Tinetom Kanclerjem, tu bosta tudi člana bronaste kajakaške ekipe z lanskega SP v Pauju ter dobitnika ekipnih kolajn na lanskem EP in SP za mlajše člane Žan Jakše in Martin Srabotnik, pa tretji član ekipe mlajših članov Vid Kuder Marušič, manjkali ne bodo niti kanuisti Luka Božič, Anže Berčič, Jure Lenarčič, kanuistke Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak, Simon Brus ter številni drugi. Priložnost nastopa z domačimi in tujimi zvenečimi imeni slaloma na divjih vodah pa bodo imeli tudi mlajši tekmovalci in tekmovalke.

 

 

V Solkan prihaja izjemno močna nemška ekipa, v kateri bodo med drugim dobitnika olimpijskih kolajn iz Londona Sideris Tasiadis in Hannes Aigner, lanskoletne ekipne svetovne prvakinje Ricarda Funk, Jasmin Schornberg in Lisa Fritsche, dobitnik več kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev Sebastian Schubert, z najmočnejšo ekipo, v kateri bo tudi olimpijec Giovanni de Gennaro, prihajajo Italijani, barve Slovaške bodo med drugim zastopali Jakub Grigar, Andrej Malek in Marko Mirgorodsky, Čehi se bodo preizkušnje udeležili z nekoliko mlajšo ekipo, v kateri bodo mladinska svetovna prvakinja Antonie Galuškova, večkratna dobitnica kolajn v mladinski kategoriji, pa tudi s članskih prvenstev v spustu na divjih vodah Martina Satkova …

Poleg tekmovalk in tekmovalcev iz Slovenije, Nemčije, Italije, Slovaške in Češke, bodo na tekmi nastopili še predstavniki Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Japonske, Nizozemske, Švedske, Srbije, Rusije, Ukrajine, Kazahstana in Turčije.

Ker za tekmovanje na Soči vlada takšno zanimanje, so bili organizatorji zaradi velikega števila sodelujočih primorani spremeniti predviden urnik tekmovanja. V soboto se bo tako tekmovalni program pričel že ob 8.30, najprej s preizkušnjo v odprti kategoriji, ki ne bo štela za točke ICF, med 9.30 in 13. uro bo sledil prvi blok kvalifikacij tekme za ICF ranking, in sicer bodo tekmovali kajakaši in kanuistke, popoldne pa se bodo na progo podale še kajakašice in kanuisti. Popoldanski del naj bi se začel ob 14. uri. Do spremembe je prišlo tudi v nedeljskem programu. Začetek nedeljskih voženj bo ob 9.30, finale pa je predviden za 14. uro.