Izšla je knjiga Priročnik za trenerje kajaka na mirnih vodah.

0
889

Iz tiskarne je prispela knjiga Priročnik za trenerje kajaka na mirnih vodah, ki jo je napisal nekdanji reprezentant in olimpijec v sprintu na mirnih vodah Jernej Župančič Regent. Knjiga je prvo tovrstno gradivo s področja kajakaštva na mirnih vodah pri nas. Pred leti je sicer pri Kajakaški zvezi Slovenije že izšla tudi knjiga Veslajmo modro, pod katero se je podpisal Andrej Jelenc in je osredotočena na osnove veslanja na divjih vodah.

V knjigi Priročnik za trenerje kajaka na mirnih vodah je sistematično predstavljen trening kajakaštva na mirnih vodah, v njej pa je moč najti tudi številne vsebine, ki niso vezane le na sprint na mirnih vodah, temveč lahko služijo kot koristno čtivo tudi vsem tistim, ki se ukvarjajo z ostalimi kajakaškimi disciplinami, od slaloma in spusta, pa do kajakaškega maratona. Vsebine so razdeljene na pet poglavij: trenerstvo, značilnosti discipline in dejavniki uspešnosti, tehnika veslanja, dolgoročni razvoj kajakaša, trening.

»Čeprav je priročnik namenjen trenerjem kajaka na mirnih vodah, je njegova zasnova in vsebina predstavljena tako, da je primeren tudi kot študijsko gradivo za trenerje kajaka na divjih vodah. Ob branju priročnika me je nenehno spreletavala misel dr. Franceta Prešena »Al” bo kal pognalo seme, kdor ga seje, sam ne ve«. Avtor priročnika Jernej Župančič Regent je posadil najboljše seme, ki bo nedvomno vzklilo, rast te kali pa je odvisna od okolja, ali bo prepoznalo vse kvalitete in bogastvo tega priročnika,« je v recenziji zapisal univerzitetni profesor in predsednik strokovnega sveta pri Kajakaški zvezi Slovenije dr. Aleks Leo Vest.

Nad kakovostjo dela je bil navdušen tudi dolgoletni veslaški trener Miloš Janša: »Primeri različnih treningov za razvoj, na primer aerobnih kapacitet, so dobro prikazani že v samem priročniku, pojavljajo se z vedno novimi raziskavami, zelo pomembna pri tem pa je tudi sama inovativnost trenerja. Skratka, trenerji kajaka na mirnih vodah, prepričan pa sem, da tudi mnogi iz drugih športnih panog, imajo s tem priročnikom odlično priložnost, da se s trenerstvom ukvarjajo na visoki ravni z vsemi starostnimi kategorijami in mogoče tudi v težjih razmerah, kot bi si jih želeli.«

 

Knjiga, formata A4, ima 280 strani, 95 fotografij, 52 shem, 21 tabel, 8 grafov in 19 primerov programa treninga.

Izvod knjige stane 30 evrov, naročite pa ga lahko pri Kajakaški zvezi Slovenije preko elektronske pošte kajak.zveza@siol.net ali telefona 01 2396610, 01 2396611.