Jakob Stojanović osmi na MEP v sprintu na mirnih vodah v Poznanju

0
687

S finali na 200 in 500 metrov se je v Poznanju zaključilo evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane. Zadnji dan je Jakob Stojanović v finalu A na 500 metrov osvojil osmo mesto.

Maloštevilna slovenska ekipa se je zadnji dan prvenstva na jezeru Malta predstavila v enem finalu A in petih finalih B. Najboljši dosežek dneva je postavil Jakob Stojanović, ki je dopoldne veslal v finalu A kajakašev mladincev na 500 metrov in se na koncu uvrstil na osmo mesto. Za zmagovalcem Leventejem Kuruczem z Madžarske je zaostal za malo manj kot štiri sekunde in pol. Drugo mesto med mladinci na 500 metrov si je priveslal Španec Alex Graneri, tretje pa Nemec Anton Budimir.

Stojanović je v popoldanskem delu tekmovanja nastopil še v finalu B kajakašev mladincev na 200 metrov in bil četrti, kar mu je v končni razvrstitvi prineslo 13. mesto. Pred njim so v cilj priveslali Slovak Boris Vargha, Poljak Mikolaj Walulik in Srb Aleksandar Jovanović.

Za neverjeten podvig je poskrbel Madžar Levente Kurucz. 18-letnik je namreč postavil najboljši čas tudi v finalu 200-metrske preizkušnje, tako da se je veselil zmage v mladinskih finalih kajakašev na kar treh različnih razdaljah, in sicer na 1000, 500 in 200 metrov. V finalu na 200 metrov sta poleg Madžara na odru za zmagovalce stala še Portugalec Pedro Casinha in Ukrajinec Danil Plataš.

V dveh finalih B je nastopila Mia Medved. Bolje se je odrezala na 500-metrski razdalji, kjer je bila med kajakašicami do 23 let druga. Pred njo je v cilj priveslala le Nemka Julia Hergert. S tem je Mia na tem prvenstvu in na tej razdalji prišla do končnega 11. mesta. Na 200-metrski razdalji je bila v finalu B peta, skupno 14. Evropska prvakinja med mlajšimi članicami na 500 metrov je postala Madžarka Alida Gazso, na 200 metrov pa njena rojakinja Adrienn Orosz.

V finalu B kajakšev do 23 let na 500 metrov je bil Tit Faletič deveti, skupno 18. Evropski prvak je postal Danec Thorbjorn Rask, ki je v soboto zmagal tudi na 1000 metrov, drugo mesto je pripadlo Belorusu Vladislavu Kravetsu, bron pa Nemcu Moritzu Florstedtu.

Prav tako deveti rezultat finala B pa je dosegel Miha Fartek, ki je veslal na 200-metrski razdalji v konkurenci mlajših članov. Tu je evropski prvak postal Poljak Jakub Stepun, drugi je bil Ukrajinec Dmitro Danilenko, tretji pa Bolgar Denislav Cvetanov.

Svetovno prvenstvo v sprintu za mladince in mlajše člane bo letos na Portugalskem, evropsko prvenstvo v teh dveh starostnih skupinah pa bo prihodnje leto v Beogradu.