Jošt Zakrajšek državni prvak v kajakaškem maratonu.

0
548

V Ljubljani je danes potekalo še zadnje kajakaško tekmovanje letošnjega leta – državno prvenstvo v kajakaškem maratonu. V klasičnem maratonu, ki je bil dolg 20 kilometrov, je bil po pričakovanjih najhitrejši Jošt Zakrajšek.

Jošt Zakrajšek se je pred dnevi vrnil s priprav na Siciliji, kjer je treniral skupaj z italijansko ekipo v sprintu na mirnih vodah, in kljub precej drugačnim razmeram kot jih je imel v Italiji suvereno opravil z vso konkurenco. Na krožni progi med Prulskim mostom in obračališčem nad avtocesto A1 je vodil od starta do cilja, na koncu pa za osem minut ugnal najbližjega zasledovalca Matijo Preskarja iz Krškega. Bronasto medaljo si je priveslal Filip Knific iz Kajak kanu kluba Orka.

Po zmagi je Jošt Zakrajšek povedal: “Mislim, da tako pozno državnega prvenstva nismo imeli še nikoli. Vsekakor je dobra popestritev zimskega treninga. Bil je dober trening. Škoda da ni bilo še več tekmovalcev, več družbe. Dobro, da so uspeli izpeljati še to državno prvenstvo, da je skoraj celotna sezona pod streho. Temperature so nizke, ampak človek se navadi temperatur okoli pet stopinj. Pogosto veslam zjutraj, ko je okoli ničle, tako da pet stopinj je že kar prijetnih. Žal je tako, da v tem trenutku nimamo nikogar, ki bi mi lahko sledil, ampak vseeno rad pridem na tekmo. Vseeno je drugačen občutek. Upam, da tudi mlajši, ki so zadaj, znajo iz tega potegniti kaj pozitivnega, ko pridem tudi jaz na tekmo. Bil je dober trening.”

V ženski konkurenci klasičnega maratona so prva tri mesta osvojile predstavnice Kajak kanu kluba Ljubljana Helena Domajnko, Ana Šteblaj in Živa Jančar.

Več udeležencev pa se je odločilo za start na kratkem maratonu, dolgem pet kilometrov. Na tej razdalji je med kajakašicami zmagala Tia Franca iz KKK Žusterna, druga je bila Nika Ozimc iz KKK Krško, tretja pa Pika Ferkolj iz KKK Ljubljana.

V konkurenci kajakašev je bil na 5000 metrov najboljši predstavnik KKK Bohinj Anže Pikon, na zmagovalnem odru pa sta mu družbo delala člana KKK Žusterna Klemen Rajčič in David Franca. Tekmovali so tudi kanuisti. Za dvojno zmago KK Simon sta poskrbela Martin Gale in Nejc Gradišek, na tretje mesto pa se je uvrstil Tit Šenk.