Jošt Zakrajšek državni prvak v kratkem maratonu in zmagovalec ljubljanskega kajakaškega maratona

0
202

Na Ljubljanici je danes potekal tradicionalni kajakaški maraton, prvi izmed treh krogov preizkušnje pa je štel tudi za državno prvenstvo v kratkem maratonu. Naslova državnega prvaka se je z zanesljivo zmago veselil Jošt Zakrajšek.

Kajakaš tacenskega kluba Jošt Zakrajšek je že pričel s pripravami na novo sezono v sprintu na mirnih vodah. V tem obdobju je pomembno nabiranje kilometrov, zato je bila tokratna tekma na Ljubljanici še kako primerna. 39-letni kajakaš je najhitreje opravil s prvim krogom med Livado in bojo, nameščeno dva in pol kilometra protitočno v smeri Vrhnike. S tem je postal državni prvak v kratkem maratonu, prednost pred tekmeci pa je v preostalih dveh krogih le še povečal.

V cilju je imel pet minut prednosti pred drugouvrščenim Simonom Ovnom, na tretje mesto pa je priveslal Anže Urankar. Oven in Urankar sta bila drugi in tretji tudi v razvrstitvi državnega prvenstva v kratkem maratonu.

»Vsakič je lepo zmagati, sploh pa je dobro izkoristiti takšne tekme za trening. Ne glede na to, kakšna je tekma, je nekaj pritiska in motivacije. Vesel sem tega starta v novo sezono. Sedaj sem v pripravljalnem obdobju nabiranja kilometrov, da bom pripravljen stopnjevati formo, ko bo to potrebno, za največje tekme. Maraton v takšnem obdobju mi zelo ustreza, zato sem tudi prišel, je pa to dobro tudi za mlajše, da imajo motivacijo, ko me lovijo. Vsako tekmo vzamem zelo resno, konkurence sicer nisem imel, se pa potrudim po najboljših močeh,« je ob prihodu v cilj povedal Zakrajšek.

V ženski konkurenci je zmagala Madžarka Lotti Jambor, pred Živo Jančar in Marie Mašinovo, obe KKK Ljubljana. V razvrstitvi državnega prvenstva v kratkem maratonu je bila prva Marie Mašinova, druga Živa Jančar, tretja pa Ema Lampič.

V konkurenci mlajših članov se je zmage v maratonski preizkušnji veselil Tjaš Til Kupsch, pred Matijo Preskarjem in Avstrijcem Paulom Winklerjem. V kratkem maratonu je bil najboljši Jakob Stojanovič, drugi je bil Tjaš Til Kupsch, tretji Avstrijec Winkler, četrti pa Matija Preskar.

Kupsch je bil prvi v razvrstitvi mladincev, kjer sta se za njim uvrstila Žiga Lin Hočevar in Jon Šenk. V prvem krogu, ki je štel za DP, je bil Kupsch prvi, Šenk drugi, Hočevar pa tretji. Slednji je zmagal med mlajšimi mladinci, tako v razvrstitvi DP v kratkem maratonu kot v daljšem maratonu. V daljšem maratonu je bil drugi Madžar Mate Meszaros, tretji pa Jan Jančar. Po prvem krogu je bil najboljši Hočevar, tretji je bil kajakaš krškega kluba Filip Palijan, Jan Jančar pa se je uvrstil na šesto mesto. Med slovenske tekmovalce so se uvrstili predstavniki Madžarske in Srbije.

V kanuju je v kratkem maratonu slavil Nejc Gradišek pred Hrvatom Robertom Raušem in Srbom Matijo Stanimirovićem.

Med kajakašicami so iste tekmovalke zasedle prva tri mesta tako med mlajšimi članicami kot mladinkami. Zmagala je Madžarka Lotti Jambor, pred Saro Globokar in Špelo Marinko. V razvrstitvi kratkega maratona sta prvi mesti zasedli Madžarki Lotti Jambor in Zsofia Zsedely, za njima pa so se uvrstile Ema Lampič, Lea Senica in Špela Marinko. Ta vrstni red je bil tako med mlajšimi članicami, mladinkami in mlajšimi mladinkami.

Madžarka Jambor je slavila tudi med starejšimi deklicami, kjer je bila druga Veronika Ana Klemenčič, tretja pa Pija Ana Grzin. Po prvem krogu so v razvrstitvi DP v kratkem maratonu najboljše slovenske rezultate postavile Veronika Ana Klemenčič, ki je bila sicer peta, Deborah Jakomin kot šesta in Alma Medjugorac Menedez kot osma.

V maratonski preizkušnji starejših dečkov je bil najboljši Madžar Mate Meszaros, drugi je bil Jan Jančar, tretji pa Filip Palijan. Najboljši Slovenci po prvem krogu kratkega maratona so bili Filip Palijan, Jan Jančar in Miha Marinko.

Med mlajšimi dečki je celotno maratonsko preizkušnjo preveslal le Aljaž Grzin, ki je bil v kratkem maratonu drugi, ta Madžarom Erikom Szabom. V razvrstitvi DP je bil drug Lev Vidmar, ki je bil sicer četrti, tretji Slovenec v cilju pa je bil Jon Zupančič.

V konkurenci veteranov je bil najboljši Niko Svoljšak, na drugo mesto se je uvrstil Stane Klemenc, na tretje pa Marjan Hočevar. V razvrstitvi DP je zmagal Matjaž Avšič, pred Borisom Irtom in Jožetom Hafnerjem.