Jošt Zakrajšek in Kiko Vega zmagovalca kajakaškega maratona Rio Negro v Argentini.

0
315

Slovenski sprinter na mirnih vodah Jošt Zakrajšek se v teh dneh mudi v Argentini, kjer je tekmoval na znanem kajakaškem maratonu Rio Negro, ki so se ga udeležili tudi mnogi drugi sprinterji in sprinterke na mirnih vodah, vključno z dobitniki kolajn na največjih tekmovanjih. Član tacenskega kluba je na 41. maratonu Rio Negro nastopil v kajakaškem dvojcu, kjer je združil moči s Špancem Federicom Vego. Slovensko-španska naveza je s približno 300-kilometrsko preizkušnjo opravila odlično in se na koncu veselila zmage.

Kajakaški maraton Rio Negro velja za eno najbolj zahtevnih kajakaških preizkušenj na svetu, saj se tekmovalci v osmih dneh in na sedmih etapah spopadajo s približno 300-kilometrsko razdaljo med otokom Jordan in Choele Choelom. Ob prihodu v cilj zadnje etape sta imela Jošt Zakrajšek in Kiko Vega približno minuto in pol prednosti pred argentinsko dvojico Daniel Dal Bo – Juan Ignacio Caceres. Skoraj tri minute in pol pa sta za zmagovalcema zaostala tretjeuvrščena Adrian Boros in Gonzalo Carreras (Madžarska/Argentina).

Na maratonu, kjer so poleg Argentincev tekmovali še predstavniki Slovenije, Španije, Srbije, Brazilije, Madžarske, Avstralije, Japonske in Južnoafriške republike, sta Zakrajšek in Vega na prvi etapi v cilj priveslala kot druga in napovedala boj za najvišja mesta. Drugi dan je prišla na vrsto najdaljša izmed vseh etap, kar 60-kilometrska preizkušnja med Pasom Cordobo in Villo Regino, ki sta jo znova končala na drugem mestu. Slovenec in Španec sta se še posebej izkazala v četrti etapi, kjer sta postavila rekord etape in se v skupni razvrstitvi povzpela na prvo mesto. Doseženi čas četrte etape in pridobljena prednost pred tekmeci jima je nato prinesla skupno vodstvo tudi po preostalih etapah, kjer so vodilni čolni prečkali ciljne linije v razmiku le nekaj sekund. Pred zadnjo etapo sta imela tako minuto in 22 sekund prednosti, tako da tudi četrto mesto na zadnji etapi ni ogrozilo njune skupne zmage.