Jošt Zakrajšek zmagovalec 8. ljubljanskega kajakaškega maratona.

0
625

Ljubljana, 18. oktober 2014 – Danes so se na Ljubljanici tekmovalci in tekmovalke pomerili na osmem ljubljanskem kajakaškem maratonu. Na krožni progi med Kajak kanu klubom Ljubljana na Livadi in Žitnim mostom je med člani najboljši čas postavil kajakaš Jošt Zakrajšek. Na Ljubljanici so nastopili tudi mlajši tekmovalci, veterani, rekreativci in tekmovalci v veslanju stoje (SUP).

Na tokratnem ljubljanskem kajakaškem maratonu, ki je bil osmi po vrsti, je nastopilo prek 150 tekmovalcev iz Slovenije, Madžarske ter Bosne in Hercegovine. Člani, mladinci in veterani so veslali na 22-kilometrski razdalji, rekreativci in mlajši od 14 let so nastopili na 11 kilometrov, mlajši od 12 let pa na mini maratonu, ki je bil dolg 5,5 kilometra.

V kajakaški konkurenci je med člani po pričakovanjih slavil Jošt Zakrajšek, ki si je precejšnjo prednost nabral že v prvem krogu med kajakaškim klubom na Livadi in obračališčem za Zmajskim mostom. Z dobrima dvema minutama zaostanka za Zakrajškom je v cilj priveslal Simon Oven, tretji pa je bil Luka Vučko. Med članicami je nastopila Ajda Novak, v konkurenci dvojcev pa svetovna prvaka v spustu Peter Žnidaršič in Luka Žganjar.

V konkurenci mladincev sta prvi dve mesti osvojila madžarska tekmovalca Akos Pilisi in Tamas Keresztes, tretji pa je bil Rok Štefič iz kajakaškega kluba Orka. Tudi v konkurenci mladink je prvo mesto osvojila madžarska predstavnica Abigel Fauszt. Na drugo mesto se je uvrstila slovenska mladinska reprezentantka v slalomu in spustu na divjih vodah Neža Vrevc, tretja pa je bila Jana Hočevar. Tekmovalec tacenskega kluba Leon Breznik je bil edini, ki se je na maratonsko preizkušnjo podal v kanuju enosedu.

V konkurenci veteranov je s progo najhitreje opravil Peter Samotorčan, drugi je bil Matjaž Avšič, tretji pa Dejan Ozbetič. V kategoriji do 14 let je med kajakaši zmagal Matic Ajdič iz Bohinja, drugi je bil njegov klubski kolega Jan Markelj, tretji pa Vid Oštrbenk iz Čateža. Med tekmovalkami je zmagala Madžarka Alexandra Ezer, pred Mašo Račič iz Krškega in Leo Novak iz Tacna.

Tekmovalci in tekmovalke do 12 let so bili razdeljeni v dve skupini, saj so nekateri nastopili z mini sprinterskimi kajaki, drugi pa s slalomskimi čolni. V kategoriji kajakašev v mini kajakih sta prvi dve mesti zasedla Madžara Mate Bali in David Ezer, tretje pa Maks Alič iz Kanu kluba Simon. Tekma kajakašic v tej kategoriji je minila v znamenju madžarskih tekmovalk, saj so zasedle prva štiri mesta. Najboljša domača tekmovalka je bila Hana Iljaš iz Čateža, ki je bila peta, šesta je bila Manca Mikelj, sedma pa Leja Volk. V konkurenci kajakašev v slalomskih čolnih je zmagal Matija Preskar iz Krškega, drugi je bil Tjaš Kupsch, član KKK Ljubljana, tretji pa Aljaž Marolt iz Kajak kanu kluba Nivo Celje. Njegovi klubski kolegici Zala Zanoškar in Maša Rebernik sta bili najboljši med kajakašicami v slalomskih čolnih, tretja pa je bila Naja Pinterič iz Kajak kanu kluba Čatež.

V kategoriji rekreativcev je bil najhitrejši Jure Kalan, drugi je bil Aleš Udovič, tretji pa Đorđe Mihajlovič. V konkurenci rekreativk je Nataša Lokar preizkušnjo končala pred Jano Marinko, v mešanem dvojcu pa sta Tanja in Simon Hočevar v cilj priveslala hitreje kot Marjana in Franci Rojnik.

Prvič so na ljubljanskem kajakaškem maratonu sodelovali tudi tekmovalci v veslanju stoje. V ženski konkurenci je bila najboljša Neža Jarc, sicer kajakašica, druga je bila Natalija Fon Boštjančič, tretja pa Maja Filipič. V moški konkurenci se je v kategoriji trdih SUP desk na prvo mesto uvrstil Tomaž Jenstrle, drugi je bil Rok Vettorazzi, tretji pa Marko Hauc. V kategoriji napihljivih SUP desk so bili najboljši Urban Zupanc, Milan Stojakovič in Aleksander Stopinšek.

 

Rezultate lahko najdete tukaj, foto utrinke pa tukaj.