Jošt Zakrajšek zmagovalec ljubljanskega kajakaškega maratona in državni prvak v kratkem maratonu

0
181

Na Ljubljanici je v okviru ljubljanskega kajakaškega maratona potekalo tudi državno prvenstvo v kratkem maratonu. V članski konkurenci je med kajakaši naslov državnega prvaka osvojil Jošt Zakrajšek, med kajakašicami Ana Šteblaj, med kanuisti pa Martin Gale.

Maratonci so na Ljubljanici nastopili na krožni progi. Prvi krog je štel za državno prvenstvo v kratkem maratonu, ljubljanski kajakaški maraton pa so sicer sestavljali trije krogi. Start in cilj sta bila na Livadi, proga pa je udeležence vodila v smeri Vrhnike, obračališče je bilo kilometer višje od avtoceste.

Državni prvak v kratkem maratonu je postal Jošt Zakrajšek, ki je bil najboljši tudi po treh preveslanih krogih. Za celotno progo je potreboval uro, 21 minut in 33 sekund, dobre štiri minute manj od drugouvrščenega Roka Šmita. Tretje mesto v razvrstitvi za DP v kratkem maratonu je pripadlo Anžetu Pikonu, na daljši razdalji pa je bil tretji Darko Logar.

»Kratki maraton je šel, dolgi pa se je na koncu že kar vlekel. To je lep začetek novega pripravljalnega obdobja za naslednjo sezono. Štirje treningi so že za mano, plus tale maraton, tako da se začenja,« je po zmagi povedal Zakrajšek.

V konkurenci mlajših članov in mladincev so prva mesta osvojili isti tekmovalci. Najboljši je bil Anže Pikon, drugi je bil Madžar Akos Simon Kerner, tretji pa Lenart Stanovnik. V razvrstitvi za DP je bil najboljši Pikon, pred Stanovnikom in Filipom Knificem. V konkurenci mlajših mladincev so prva tri mesta zasedli Madžari Mate Meszaros, Igor Bozse in Balazs Szakaly, v razvrstitvi za DP pa Klemen Breznik, Tine Karlovič in Gašper Vinkovič, ki so bili sicer v tej starostni kategoriji razvrščeni med četrtim in šestim mestom.

V konkurenci mladincev ljubljanskega maratona in ob koncu treh krogov je zmagal Madžar Akos Simon Kerner, drugi je bil Anže Pikon, tretji pa Lenart Stanovnik. Med veterani je bil najboljši Darko Logar, drugi je bil Jože Hafner, tretji pa Stane Klemenc.

V konkurenci članic in mlajših članic na kratkem maratonu so bile najboljše Madžarki Emoke Horvath in Zsofia Horvath ter Ana Šteblaj. V razvrstitvi za DP je bila najboljša Ana Šteblaj, druga je bila Nika Ozimc, tretja pa Živa Jančar. Med mladinkami je državni naslov osvojila Nika Ozimc, pred Manco Mikelj in Ulo Skok, med mlajšimi mladinkami pa so bile najboljše v DP Sara Globokar, Mija Danilović in Eva Hajdinjak. Tri kroge ljubljanskega maratona je sicer najhitreje preveslala Madžarka Emoke Horvath, druga je bila Ana Šteblaj, tretja pa Nika Ozimc. Med mladinkami je zmagala Madžarka Horvathova, pred Niko Ozimc in Saro Globokar.

Državni naslov v kratkem maratonu med kanuisti je osvojil Martin Gale, drugi je bil Aljaž Marko Golob, tretji pa Brin Ravnihar. Slednji je bil najboljši po treh krogih, drugo mesto je osvojil Aljaž Marko Golob, tretje pa Martin Gale.

V mešanem kajakaškem dvojcu sta tokrat veslala le Eva Ferjan in Andrej Breznik.