Jošt Zakrajšek znova najboljši na ljubljanskem kajakaškem maratonu.

0
467

Na Ljubljanici je danes potekal 11. mednarodni kajakaški maraton, ki se ga je udeležilo prek 150 tekmovalk in tekmovalcev iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Nemčije in Češke. Tako kot lani je tudi tokrat s preizkušnjo najbolje opravil sprinter na mirnih vodah Jošt Zakrajšek. Drugo mesto sta si delila Simon Oven in Maks Frančeškin.

Danes je bilo na Ljubljanici zelo pestro. Potekal je namreč že enajsti kajakaški maraton s številčno udeležbo, med katerimi so bili tako vrhunski tekmovalci in tekmovalke, kot predstavniki mladinskih in mlajših kategorij, veterani, rekreativci ter tekmovalke in tekmovalci v SUP-u. Na pot od Vrhnike do Ljubljane pa se je podal tudi deblak, ki so ga poleti izdelali na Špici.

Glavni del maratona, ki je bil tekmovalne narave, se je tokrat začel na Vrhniki, kar je novost v primerjavi z zadnjimi leti, ko je trasa maratona potekala na krožni progi v centru Ljubljane. S 23-kilometrov dolgo progo se je najbolje spopadel Jošt Zakrajšek, ki je že vajen zmag na ljubljanskem kajakaškem maratonu. Tokrat je v cilj priveslal z veliko prednostjo, tako da dvoma o zmagovalcu ni bilo. Drugo mesto sta si razdelila klubska kolega s KKK Ljubljana Maks Frančeškin in letošnji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v spustu na divjih vodah Simon Oven, ki sta ciljno črto namenoma prečkala skupaj. Simon Oven je za razliko od Zakrajška in Frančeškina, ki sta veslala v mirnovodaškem čolnu, nastopil s čolnom za spust na divjih vodah in si kot najhitrejši tekmovalec v spustaškem čolnu prislužil posebno praktično nagrado.

»Sam sem veslal praktično od starta dalje, tako da sem se lahko posvetil svojemu ritmu oziroma nalogi, ki sva si jo zadala s trenerjem pred to tekmo. Na Ljubljanici veslam skoraj vsak dan, tako da približno poznam tok, poznam traso, tako da ni bilo nobenih presenečenj. H končnemu času je sicer dodal nekaj še ta del med klubom in ciljem, ampak vse ostalo je bilo po planu. To je bila moja prva letošnja tekma, saj se je prejšnja sezona zaključila že konec avgusta. Tako da sem imel vmes počitnice, dobil sem novo motivacijo, s to tekmo pa začenjam pripravljalni del za sezono 2018,« je povedal Zakrajšek.

Rekreativni del maratona je bil nekoliko krajši, saj so udeleženci veslali od Podpeči do Špice, najmlajši cicibani in cicibanke pa so startali na Špici in nastopili na najkrajši progi.