Kajakaš Janoš Peterlin puščavski Al Ain zamenjal za tropski Reunion.

0
623

Slovenski reprezentant Janoš Peterlin se to zimo ni priključil večini Slovencev, ki formo za novo sezono pilijo v Združenih arabskih emiratih, temveč je odpotoval na francoski otok Reunion, ki leži v Indijskem oceanu, vzhodno od Madagaskarja. Otok je najbolj oddaljeni del Evropske unije, saj je francoski čezmorski departma in sodi med 27 regij Francije. Peterlin tam trenira v družbi francoskih tekmovalcev.

30-letni hrastniški kajakaš večino leta živi v Franciji, od koder prihaja njegovo dekle, kajakašica Josépha Longa, zato odločitev, da zimske priprave opravi v družbi Francozov, s katerimi trenira večino leta, niti ni presenetljiva. Umetni kajakaški kanal, ki so ga zgradili na rajskem otoku, se je izkazal kot odlično pribežališče v zimskem času. »Za trening na Reunionu sem se odločil predvsem zaradi tehničnih plati veslanja, saj ves čas treniram na zelo hitrih umetnih progah, kot sta Tacen in Pau, včasih pa potrebuješ tudi nekoliko enostavnejšo divjo vodo, kjer lahko do potankosti natreniraš vse tehnične elemente,« je uvodoma povedal Peterlin in nadaljeval: »Proga je dolga kot ostale običajne umetne proge, najbolj spominja na progi v Leipzigu in Penrithu. Voda na progi je mešanica morske in sladke vode. Če je vodostaj reke višji, je več sladke vode, če je nižji, pa več morske. Proga ima veliko manjših brzic in je počasnejša od tiste v Al Ainu.« Nahaja se na severu otoka, v mestu Sainte Suzanne, ki je od glavnega mesta Reuniona, Saint-Denisa, in letališča oddaljen vsega 15 minut vožnje.

»Z dosedaj opravljenim treningom sem zelo zadovoljen, saj tukaj opravim veliko količino veslanja, kot tudi specifičnega treninga, poleg tega pa zelo veliko tudi tečem in hodim, saj je Reunion eden najlepših otokov za raziskovanje in treking,« je še povedal. Poleg slovenskega reprezentanta tam trenira še deset tekmovalcev, kar je odlično za izvedbo treninga, saj gneča na progi ni prevelika. Poleg francoskih tekmovalcev, kjer po uspehih izstopa aktualni svetovni prvak Boris Neveu, se na Reunionu pripravlja tudi španski reprezentant Samuel Hernanz.

»Stroški treninga so izjemno nizki, saj za en mesec uporabe proge plačaš 75 evrov, kar je v primerjavi z Al Ainom precej ugodneje, na progi pa lahko veslaš dve uri in pol zjutraj ter dve uri in pol popoldne, če pa imaš še kaj dodatne energije, lahko opraviš še en trening med 12. in 13. uro. Za bivanje v hiši, le tri minute oddaljeni od proge, bom odštel 240 evrov. Hišo je najel moj prijatelj, ki živi na Reunionu, tako da je izbral najboljšo lokacijo za najboljšo ceno. Izposoja avtomobila za tri tedne stane 145 evrov, cena hrane pa je enaka kot v Sloveniji. Tu mislim na ceno mesa in podobnih živil, ki jih kupiš v supermarketu, sadje, zelenjava in ribe so precej cenejši. Za letalsko karto sem odštel 690 evrov, v ceno je bil vključen tudi prevoz čolna, vendar pa moraš za najnižjo ceno karte leteti iz Pariza. Zame je bilo to lažje, saj dekletovi starši živijo dve uri vožnje iz Pariza,« je finančno breme takšnih priprav pojasnil Peterlin.

Renuion je priljubljena turistična destinacija, čeprav še zdaleč ni tako oblegan kot njegov najbližji sosed, 200 kilometrov oddaljeni Mauricius, ki leži severovzhodno od Reuniona. »Reunion je tipičen tropski otok. Življenje je umirjeno, brez hitrega tempa mestnega življenja. Govorijo francosko, tako da lahko pride do manjših težav, če ne govoriš francosko,« je opisal otok, na katerem živi dobrih 840 tisoč prebivalcev.

Vreme je tipično tropsko: »Zjutraj je vroče, skoraj vedno sije sonce, popoldne pa oblačno. Temperature se gibljejo med 25 in 33 stopinjami, vendar je za trening vseeno dobro, saj je jutranji trening ob pol osmih. Januarja in februarja je več padavin kot v ostalih mesecih, a to niso enake padavine kot pri nas, ko dežuje tri dni skupaj. Tu malo prši 2–3 minute, potem je spet sonce in morda dež znova čez 15 minut, ampak to je enkrat na deset dni. Proga leži na bolj vlažnem delu otoka. Tako smo en jutranji trening opravili v oblačnem vremenu in rahlem dežju, po treningu pa skočili v avto in se odpeljali 40 minut stran proti zahodnemu delu otoka na plažo, kjer je bilo 35 stopinj in brez oblačka. Vreme se neprestano spreminja, ampak temperatura ne pade pod 25 stopinj, kar so odlični pogoji za trening.«

Vulkanski otok, za katerega so značilni tropsko zelenje, turkizno morje ter preko 3000 metrov visoki vrhovi s slikovitimi slapovi, nudi dovolj aktivnosti za zapolnitev časa med treningi. »Ko prideš na Reunion, si moraš vzeti čas za treking. To je izredno lep otok, če te zanima narava. Med treningoma smo si večkrat ogledovali slapove, pod njimi lahko tudi plavaš, hodili smo po džungli, vendar pa si je prej potrebno natančno ogledati zemljevide, da se ne izgubiš. Enkrat sva se s kolegom odločila, da se bova povzpela na najvišji vrh Reuniona na 3070 metrih, vendar sva se morala odpraviti zelo zgodaj zjutraj, saj je najpogosteje najlepše vreme samo zjutraj. Startala sva ob treh zjutraj, prvi dve uri hodila z naglavno svetilko in po štirih urah kar hitrega tempa prišla do vrha. Prav tako štiri ure pa sva porabila tudi za spust, saj je trasa izredno tehnično zahtevna. Za treking na Reunionu moraš biti malce avanturističen, saj je včasih treba iti do pasu v vodo, tako da ti to ne sme biti v nadlogo. Vendar na koncu naravne lepote, ki jih vidiš, vse to odtehtajo. Obiskali smo tudi plažo, kjer je laguna in ni nobenih nevarnosti morskih psov. Tam se lahko potapljaš in si ogleduješ lepote koralnega grebena in podvodnega življenja. Nikakor pa ne smeš pozabiti na kremo za sončenje, saj je sonce izredno močno!«

Janoš Peterlin bo trening na tropskem otoku zaključil v začetku februarja, nato pa se vrnil v Pau, kjer bo najprej poskrbel za nekaj počitka in regeneracijo, nato pa začel s težjimi treningi. »Potem bo počasi sledilo dvigovanje forme za izbirne tekme in uvrstitev v ekipo. Pred nekaj dnevi sem dobil sporočilo Luke Božiča, da se mi bo verjetno pridružil na 14-dnevnih pripravah v Pauju, kar bo super družba za trening,« je zaključil Peterlin. V Slovenijo se bo najverjetneje vrnil dober mesec dni pred začetkom izbirnih tekem (te se začenjajo v začetku maja), kjer se bo pripravljal do nastopov v Solkanu in Tacnu.

 

Še nekaj utrinkov z Reuniona: