Kajakaš Žan Jakše zmagovalec svetovnega pokala v Tacnu.

0
527

Zaradi močnega deževja in posledično previsokega vodostaja Save so bili organizatorji po sestankih in posvetih s predstavniki mednarodne kajakaške zveze (ICF) primorani odpovedati nedeljski del tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Ljubljani. Zaradi tega bodo veljali rezultati, doseženi v kvalifikacijah, kar pomeni, da ima Slovenija novo zmago. Med kajakaši je namreč slavil Žan Jakše.

Kajakaš tacenskega kluba Žan Jakše je v petkovih kvalifikacijah s progo opravil najbolje izmed vseh tekmovalcev na startu in bi moral v nedeljskem polfinalu startati kot zadnji. A narava je bila tokrat močnejša od organizatorjev, tako da nedeljskega polfinala in finala kanuistk in kajakašev žal ne bo.

Slovenija vseeno lahko slavi, in sicer novo zmago, za katero je tokrat poskrbel Žan Jakše. V kvalifikacijah kajakašev je bil namreč nahitrejši, progo je preveslal 11 stotink sekunde hitreje od Čeha Jirija Prskavca, medtem ko se je na tretje mesto uvrstil Francoz Mathieu Biazizzo.

“Vsekakor je bilo nepričakovano. Govorili so, da bo vodostaj višji in da bomo morda startali pod zapornico, ampak so se v zadnji uri odločili, da odpovejo tekmovanje. Presenečen sem, da mi je v petek uspelo odpeljati takšno vožnjo. Ko sem prejel novico, sem bil doma in se pripravljal na jutrišnji dan. Dobil sem trenerjev SMS, da je tekma odpovedana in da veljajo rezultati iz kvalifikacij,” je po nepričakovani zmagi povedal Žan Jakše.

Martin Srabotnik je kvalifikacije končal kot peti, Peter Kauzer je bil enajsti, Niko Testen pa osemnajsti.

V kanuju je za najboljši slovenski dosežek poskrbela Eva Alina Hočevar, ki je bila šesta, Lea Novak je na domači progi priveslala do 17. mesta, Nina Bizjak pa je vknjižila 24. rezultat kvalifikacij, kar je sedaj tudi končna uvrstitev na četrti tekmi svetovnega pokala v letošnjem letu. Zmagala je Avstralka Jessica Fox, pred rojakinjo Rosalyn Lawrence in Slovakinjo Sono Stanovsko.

Prihodnji teden sledi še zadnja tekma svetovnega pokala v letošnjem letu, ki jo bo gostil španski La Seu d”Urgell.