Kajakaši v Treignacu napovedali boj za kolajne

0
426

S kvalifikacijami sprinta na divjih vodah se je v Treignacu začelo svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah. Odlični so bili kajakaši, saj so se vsi – Oven, Urankar, Žnidarčič in Novak – uvrstili v finale, kjer bo veslala tudi kajakašica Ana Šteblaj.

Na reki Vezere bo vse do ponedeljka potekal vrhunec letošnje spustaške sezone – člansko svetovno prvenstvo. Prvenstvo se je začelo s slovensko paradno disciplino – sprintom. V kvalifikacijah je med kajakaši zmagal Simon Oven, za katerim sta se v prvem nastopu zvrstila Francoz Felix Bouvet in Anže Urankar, svetovni prvak v sprintu iz leta 2017. Oven je bil od domačina hitrejši za 42 stotink, Urankar pa je na tretjem mestu zaostal za 66 stotink. Tokratna sprinterska preizkušnja sodi med daljše, kar ustreza Simonu Ovnu, sicer aktualnemu svetovnemu prvaku v klasičnem spustu.

Po zmagi v prvi kvalifikacijski vožnji in neposredni uvrstitvi v sobotni finale je Simon Oven povedal: “Zelo sem zadovoljen. Prvi cilj je bila uvrstitev v finale. Res je super. Boljši sem, če so sprinti daljši od minute, je pa v finalu potem potrebno prikazati vrhunsko vožnjo. V finalu znam včasih dodati preveč gasa, pa pride potem do razpada sistema. Upam, da bom jutri odpeljal dobro. Imam še kar nekaj za dodati.”

V drugem nastopu sta mesto v finalu kajakašev lovila branilec naslova svetovnega prvaka Nejc Žnidarčič in Tim Novak. Po prvi vožnji je namreč napredovala le peterica, Žnidarčič je bil sedmi, Novak pa 13.

V drugem nastopu je Nejc Žnidarčič nastopil precej boljše. Zanesljivo je zmagal in postavil boljši čas kot Oven v prvi vožnji. V finale se je uvrstil tudi Tim Novak, in sicer z desetim rezultatom drugega nastopa.

“Moram reči, da nisem navajen drugih tekov. Lani, na svetovnem prvenstvu se mi je to zgodilo prvič, pa sem bil potem v drugi vožnji prvi, kakor danes. Kot veste, se je lani dobro končalo in upam, da jutri ponovim današnjo drugo vožnjo. Ne poznam razloga za današnjo slabo prvo vožnjo. Nisem imel moči, poleg tega sem naredil dve, tri napake, tako da se je potem to nabiralo. Bil sem razočaran in jezen. V drugo sem želel pokazati, kaj znam in moram reči, da mi je uspela res lepa vožnja. Bila je skoraj dve sekund in pol hitrejša od prve. V zadnjih letih se na prvih mestih menjamo s Francozi. Upam, da jutri eden izmed naših zmaga posamezno in da zmagamo še ekipno. Vem, da si Francozi doma zelo želijo zmagati, ampak mislim, da jim ne bomo pustili. Kot smo videli, smo Anže, Simon, jaz, pa tudi Tim, vsi favoriti za jutrišnja odličja. Napeta tekma bo med nami in Francozi, morda pa se vmeša še kakšen Čeh,” je povedal Nejc Žnidarčič, ki lovi šesti naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah.

V kvalifikacijah kajakašic smo imeli tri mlade predstavnice, ki v prvem nastopu niso prišle med najboljšo peterico, zato so nastopile tudi v drugi vožnji. Uvrstitev v finale je uspel Ani Šteblaj, ki je v drugi vožnji dosegla šesti čas. Nika Ozimc je bila po drugem nastopu 13., Živa Jančar pa 15., tako da sta žal ostali brez finala. Najhitrejša kajakašica kvalifikacij je bila Italijanka Mathilde Rosa, ki je za vsega stotinko prehitela ekipno kolegico Cecilio Panato, na tretje mesto pa je priveslala Francozinja Claire Bren.

V kanuju je slovenske barve zastopal Nejc Gradišek, ki pa se žal ni uspel uvrstiti v finale. V prvem nastopu je imel enajsti čas, v drugem pa je v zadnjem delu proge naredil veliko napako, zaradi katere je izgubil dragoceni čas. Bil je osmi in tako za eno mesto ostal brez napredovanja. Zmagal je Francoz Quentin Dazeur, pred Čehom Matejem Vanekom in rojakom Ancelinom Gourjaultom.

V soboto ob 11. uri se bodo začele posamične finalne preizkušnje v sprintu, ob 16. uri pa še ekipne tekme.

Rezultati, spletni prenos:

https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-championships/treignac-2022